To παιχνίδι, η περιπλάνηση και τα άπειρα θετικόνια της ομάδας του TEDxAthens!

Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή, όταν ένα μυστηριώδες σακίδιο παραδόθηκε στο γραφείο μου…

bagted

Περιείχε ένα buff («μαντήλι» που χρησιμοποιούν ορειβάτες για να προφυλάσσονται από το κρύο, δεν κατάφερα ποτέ να το φορέσω σωστά) φακό, αδιάβροχο και ένα σωρό άλλα εργαλεία επιβίωσης στην φύση. Η πρόσκληση του TEDxAthens με καλοσώριζε σε μια «μυστική περιπέτεια».

kokobuff

Στο μυαλό μου ξαφνικά άρχισε να παίζει το “Highway To The Danger Zone”, καθώς ονειρευόμουν τον εαυτό μου πότε ναυαγό στην μέση του πουθενά, πότε πεζοπόρο σε μαγικά τοπία, πότε εξερευνητή στην άγρια φύση, ή μήπως τελικά θα ζούσα κάτι ακόμα καλύτερο;

Το πρωί της Κυριακής, μέσα στο λεωφορείο, με άγνωστη κατεύθυνση, η εφημερίδα ΤΕΝΤΕΞ ΑΘΗΝΑΙ έδωσε σε εμένα και στους υπόλοιπους 40 περίπου συμμετέχοντες, τα πρώτα στοιχεία για την περιπέτεια που θα ακολουθούσε. «ΣΤΑ ΑΔΥΤΑ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ ΑΝΑΚΤΟΡΩΝ» ήταν ο κεντρικός τίτλος της εφημερίδας, αλλά και της περιπέτειας που θα ακολουθούσε… Ρωτάω τον Δημήτρη Καλαβρό, curator της ομάδας του TEDxAthens, «που πάμε;» και μου απαντάει γεμάτος μυστήριο «σε μια χαράδρα να σας πετάξουμε όλους με αλεξίπτωτα». Όχι, αστειευόταν, γιατί αυτό που θα ζούσαμε θα ήταν κλάσεις ανώτερο…

tedvasilika

tedxtrees

Το λεωφορείο μας άφησε στην είσοδο μιας δασώδους έκτασης τόσο απέραντης, τόσο διαφορετικής απ`οτιδήποτε βλέπεις καθημερινά στην Αθήνα, που ήμουν σχεδόν σίγουρος πως θα δω τον Ρομπέν των Δασών με την συμμορία του να ξεπροβάλλει από κάπου.

vasilikakokkoris

Αντ` αυτού είδα τον Δημήτρη Κόκκορη (photo επάνω), μέλος της ομάδας του TEDx και Δύναμη της Φύσης, μαζί με μέλη της ομάδας Summit, να μας υποδεικνύει πως να χωριστούμε ως σε ομάδες, ανάλογα με το χρώμα του buff που φορούσαμε (αφού μας έμαθε να το φοράμε σωστά *sorry Δημήτρη δεν το`χω...*) και να μας δίνουν ένα ακόμα πολύτιμο έντυπο, με τους 14 γρίφους που καλούμασταν να λύσουμε κατά την διάρκεια της περιήγησής μας στα Βασιλικά Κτήματα Τατοίου. Η λύση του κάθε γρίφου αντιστοιχούσε σε ένα ιερογλυφικό, το κάθε ιερογλυφικό σε ένα γράμμα. Και στο τέλος η κάθε ομάδα θα έπαιρνε ένα «φτιάξε την γέφυρα μόνος σου» κείμενο από ιερογλυφικά, για να το αποκρυπτογραφήσει. Εύκολο; Νομίζεις!

tedriddles

tedxriddles

tedteam

Ο άνθρωπος που θα γινόταν ιδανικός συνοδοιπόρος στην περιπλάνηση μας, έχει το σπάνιο ταλέντο να σου διηγείται στιγμές από την ιστορία ενός μέρους με αναφορές στο σήμερα και έμφαση στα πιο WTF γεγονότα της ιστορίας που δεν σου μαθαίνει το σχολείο. Ήταν ο Χρίστος Βασιλόπουλος, δημοσιογράφος και δημιουργός της τηλεοπτικής εκπομπής «Μηχανή Του Χρόνου». Ξαφνικά ένιωθα σαν τον Indiana Jones, έτοιμος να ανακαλύψω τα Μυστικά της Χαμένης Κιβωτού.

tedhouse

tedwalk

Περιπλανηθήκαμε στα πρώην Βασιλικά Ανάκτορα, εκεί που η δυναστεία των Ελλήνων Βασιλέων ζούσε ζωή χαρισάμενη (home theater στο υπόγειο, το 1964;), περάσαμε από τα σπίτια του εργατικού προσωπικού, φτάσαμε στους Βασιλικούς τάφους, συλλέγοντας απαντήσεις σε γρίφους, που βρίσκονταν στα δέντρα, στο χώμα, σε μία τυχαία κουβέντα μας με τον Χρήστο. «Μα που είναι το άγαλμα του έφιππου Κοζάκου Κυνηγού;» με ρωτούσε η Eλένη, μέλος της ομάδας μου, ψάχνοντας την λύση στον έβδομο γρίφο (δες photo κάτω). «Λες να κρύβεται εδώ;» αναρωτιόταν το έτερο μέλος και γραμματέας της ομάδας, ο Γιώργος, έχοντας ανακαλύψει ένα ξέφωτο δέντρων που έμοιαζε βγαλμένο από ταινία του Tim Burton. Τελικά, δεν θέλω να περιαυτολογώ, αλλά η ομάδα μας βρήκε πρώτη απ` όλους, κάθε έναν από τους γρίφους.

tedxme

(στην παραπάνω photo ο συντάκτης του άρθρου καθώς ψάχνει με ιερή μανία την απάντηση γρίφου στο υπερ-σπάνιο δέντρο Roisus Curbur. Το βρήκε ο αρχηγός μας, περίπου 2 1/2 ώρες αργότερα *ουφ!»)

trexanakotra

Σε ένα από τα διαλείμματα της περιπλάνησης για φαγητό, μέσα από τα πιο λαμπερά από τον ήλιο και πιο πολύχρωμα από το τοπίο χαμόγελα των μελών της ομάδας του TEDxΑthens, μια σκέψη πέρασε από το μυαλό μου: «Μήπως αυτό θα μπορούσε να είναι το μητροπολιτικό πάρκο της Αθήνας, το δικό μας Hyde Park; Τι έχει να ζηλέψει από αυτό της Αγγλίας;»

tedx3_risegr

«Ανήκει σε 7 διαφορετικούς φορείς του Δημοσίου» μου αποκάλυπτε ο Χρήστος για το καθεστώς ιδιοκτησίας του πάρκου, συμπληρώνοντας για τα ανάκτορα «θα μπορούσε να γίνει μουσείο, χώρος για να έρχονται εκδρομή τα σχολεία και να μαθαίνουν ιστορία». Υποθέτω πως για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να περιμένουμε να συνεννοηθούν οι 7 φορείς του Δημοσίου μεταξύ τους…

letter

Επιστρέφοντας στους γρίφους και στο κείμενο με τίτλο «η Γέφυρα» που λαμβάναμε, θα σου ξεκαθαρίσω κάτι αγαπητέ αναγνώστη: Μπορεί να μοιάζει με παιδικό παζλ, αλλά στην πραγματικότητα ε ίναι πολύ πιο δύσκολο απ` ότι φαντάζεσαι, το να κατασκευάσεις με ξύλα την Γέφυρα Ντα Βίντσι! Η ομάδα μου την συναρμολόγησε σε 25 δευτερόλεπτα στην προπόνηση (!) και στον κανονικό αγώνα σε 35` και θα βγαίναμε πρώτοι αν δεν έσπαγε ένα ξύλο την τελευταία στιγμή.

tedx2_risegr

tedladder

Τελικά δεν είχε καμία σημασία ποιος βγήκε πρώτος, ποιος δεύτερος, ποιος τρίτος, μόνο τα χαμόγελα γνωστά και ως «άπειρα θετικόνια» της Κλαίρης, του Δημήτρη, της Ελένης και όλων των παιδιών της ομάδας του TEDxAthens και αυτό το μαγικό ταξίδι στον Χρόνο και τους θησαυρούς που κρύβουν τα Βασιλικά Κτήματα Τατοίου, γνωστό πια και ως Hyde Park της Αττικής.

tedx_risegr

(Ευχαριστούμε την ομάδα του TEDxAthens  και τον Κωνσταντίνο Σοφικίτη για την παραχώρηση φωτογραφικού υλικού)

[themify_button ]Του Γιάννη Δημητρέλλου[/themify_button]
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on Tumblr