Το «μπλοκάκι», ένα rollercoaster κωμικοτραγικών καταστάσεων.

Υπήρξαμε κι εμείς μέλη της φυλής «με μπλοκάκι» και ειδήσεις όπως αυτή που μάθαμε πρόσφατα, ότι από το νέο έτος αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο οι ασφαλιστικές εισφορές σε ελεύθερους επαγγελματίες (με παράλληλη ασφάλιση στο ΙΚΑ), αποφασίσαμε να συνθέσουμε ένα χάρτη με όλες τις μικρές περιπέτειες που βιώνει ένας μέσος ελεύθερος επαγγελματίας σήμερα. Για να θυμούνται οι παλιοί και να (μην) φρικάρουν οι νέοι!

Η Κρίσιμη Ερώτηση

μικρές περιπέτειες που βιώνει κάθε ελεύθερος επαγγελματίας

Όλα ξεκινούν από μια μια κρίσιμη ερώτηση: «Έχεις μπλοκάκι; Μόνο αν έχεις μπλοκάκι μπορούμε να προχωρήσουμε…»

Συνήθως με τον τρόπο που αποτυπώνεται αυτή η ερώτηση, σε κάνει να νιώθεις πως αν είχες μπλοκάκι, θα ήσουν μέλος ενός κλειστού club προνομιούχων, ή πιο απλά θα είχες μια δουλειά, άρα συνήθως απαντάς: «Όχι, δεν έχω, αλλά θα αποκτήσω». Το ταξίδι σου στο πιο σκοτεινό σύνορο ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και την ιδιωτική επιχειρηματικότητα, μόλις ξεκίνησε. 

Τα Eπιχειρήματα (και η Aπομυθοποίηση)

Κάπου σκέφτεσαι «ίσως δεν είναι και τόσο κακό σενάριο τελικά, θα μπορώ να παίρνω δεκάδες δουλειές». Φαντάζεσαι ήδη τον εαυτό σου ως έναν δραστήριο freelancer και περιζήτητο αυτοαπασχολούμενο που θα μπορεί να δέχεται και να απορρίπτει δουλειές με άνεση, να δουλεύει από καφέ, όντας παράλληλα απόλυτα συνεπής στην εφορία και τις οικονομικές του υποχρεώσεις. Έλα όμως που δεν είναι έτσι. Γιατί ο εκάστοτε «εργοδότης» σου θα σε πιάσει στο φιλότιμο να του ρίξεις την τιμή επειδή «στην ελεύθερη αγορά είσαι κι εσύ, ξέρεις τι τραβάμε», γιατί θα σε πληρώσει μετά από 3 μήνες και από επανειλημμένα (παρακαλετά) τηλεφωνήματα -όταν εσύ έχεις ήδη πληρώσει το φόρο-, γιατί δεν θα σε πληρώσει καθόλου (ναι, συμβαίνει!) ή γιατί θα επιμείνει να στα δώσει μαύρα. Θα καταλήξεις, λοιπόν, εκτός από δουλειές και deadlines να κυνηγάς πληρωμές…

stressful-jobs

Μόνη σου ελπίδα εκείνος ο σταθερός εργοδότης, που σου τονίζει ότι θα έχετε μόνιμη σχέση, αλλά «σε αυτή τη φάση είναι καλύτερα (τον βολεύει) να ανοίξεις μπλοκάκι, αλλά σύντομα ελπίζει (βασικά εσύ ελπίζεις) να μπορέσει να σε βάλει μισθολόγιο».

Το Ξύπνημα

Και κάπου εκεί αρχίζει η σκληρή πραγματικότητα, δηλαδή ξεκινά το ταξίδι σου στο Ελληνικό Δημόσιο. Λέγεται «Έναρξη Επαγγέλματος» και είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσεις σε Εφορία, Επαγγελματικό Επιμελητήριο και ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) για να ενημερώσεις το ελληνικό κράτος πως έγινες ελεύθερος επαγγελματίας.  Τι σημαίνει αυτό:

Προεγγραφή στον ΟΑΕΕ και στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο (δηλαδή άπειρες υπεύθυνες δηλώσεις και χαρτούρα που δεν μπορούσες να φανταστείς ότι υπάρχει)

Έναρξη Στην Εφορία (το ίδιο, αλλά στην εφορία)

Εγγραφή στο Επιμελητήριο και Εγγραφή στον ΟΑΕΕ (κουράγιο, σχεδόν τελείωσες)

Θεώρηση Βιβλίων και Στοιχείων στην Εφορία (συγχαρητήρια τελείωσες, τώρα μπορείς να πάρεις αναρρωτική άδεια)

Η Λάμψη και η Παγωμάρα (στα μάτια σου)

μικρές περιπέτειες που βιώνει κάθε ελεύθερος επαγγελματίας

Έχοντας βγει νικητής από το χαρτοπόλεμο με το Δημόσιο, ανοίγεις το πιστό σου σύμμαχο, ένα κομπιουτεράκι που είχες φυλάξει από το β`έτος της σχολής και οπλισμένος με ψυχραιμία, υπολογίζεις τις υποχρεώσεις σου στο ελληνικό δημόσιο.

α) Ασφαλιστικές εισφορές (20% επί της μηνιαίας αμοιβής)

β) ΦΠΑ (24%)

γ) Τέλος επιτηδεύματος (650 ευρώ – μετά τα πρώτα 5 χρόνια άσκησης επαγγέλματος)

δ) εισφορά αλληλεγγύης

ε) φόρος εισοδήματος

στ) προκαταβολή φόρου (75% επί των απολαβών)

Αλληθωρίζεις. Νιώθεις λίγο μόνος ξαφνικά. Παγωμένος από το πλήθος και το μέγεθος του κάθε ποσοστού. Λίγο πιο παγωμένος από τον Jack Nicholson στις τελευταίες σκηνές της «Λάμψης».

 Η Παραίσθηση

μικρές περιπέτειες που βιώνει κάθε ελεύθερος επαγγελματίας

Είναι η στιγμή που μόλις έχεις πληρωθεί. Είναι η στιγμή που παρακολουθείς ένα όμορφο, ίσως μεγαλειώδες ποσό να έχει προστεθεί στον τραπεζικό σου λογαριασμό. Νιώθεις χαρούμενος, σχεδόν περήφανος για τον εαυτό σου. Κρατάει λίγο. Ακολουθούν μια σειρά από ερωτήσεις, που απευθύνεις στον εαυτό σου, μόνο.

«Και ποιος είναι αυτός ο ΟΑΕΕ που θέλει τα λεφτά μου; Και γιατί να πληρώσω φόρο και ξαναφόρο; Τι το θέλεις το ΦΠΑ για 20 άρθρα το μήνα που γράφω κύριε κράτος; Άρθρα γράφω, δεν τυλίγω σουβλάκια!»

Κάπου εκεί σταματούν οι ερωτήσεις, γιατί ακόμα δεν έχεις βρει την απάντηση, γιατί είναι η τελευταία προθεσμία για να πληρώσεις ΟΑΕΕ.

Η Βόλτα στο Ταμείο

μικρές περιπέτειες που βιώνει κάθε ελεύθερος επαγγελματίας

«Πρώτος Όροφος: Αποθήκη/Αρχείο»

«Δεύτερος Όροφος: Αρχείο». Ανοίγει η πόρτα και βγαίνει υπάλληλος που μυρίζει κάτι σαν φορμόλη, κουβαλώντας πακέτα ντοσιέ με κάτι που είναι είτε ονόματα ασφαλισμένων είτε ονόματα ζόμπι (ασφαλισμένων).

«Τρίτος Όροφος: Ταμείο». Είναι το σημείο όπου θα συναντήσεις χαρούμενους δημοσιοξύστες υπαλλήλους, που δίνουν εντολές στο 500άρι Pentium ενώ ένας εκτυπωτής-ντουλάπα φτύνει με πάθος πιστοποιητικά και αποδείξεις πληρωμής για κάθε ασφαλισμένος. Το ταμείο συνήθως μυρίζει μυστρί, πυλοφόρι, απλυσιά και απελπισία, γεμάτο από εργάτες και οικοδόμους, μέχρι κουρείς, γραμματείς, λογιστές και (σχεδόν) κάθε ειδικότητας ιδιωτικούς υπαλλήλους.

Ράκος

μικρές περιπέτειες που βιώνει κάθε ελεύθερος επαγγελματίας

Είναι 20 του μήνα και η κούραση δεν είναι πια εδώ, την έχεις ξεπεράσει. Η κούραση έχει φτάσει στο επίπεδο του «θέλω να αφήσω το σώμα μου στο κρεββάτι και να πάει το πνεύμα μου στη δουλειά«. Το πρωί δουλεύεις και το βράδυ κάνεις το λογιστή του εαυτού σου και προσπαθώντας να οργανώσεις τις πληρωμές, καταλήγεις να έχεις και χασούρα κιόλας. Ναι, αλλά με 8 στις Πανελλήνιες στα μαθηματικά, πώς να γίνεις λογιστής ξαφνικά; Από Τζακ Νικόλσον βαθμιαία γίνεσαι ένα ράκος με μπόλικη κούραση και κυνισμό. Σαν άλλος Sheldon Cooper αναζητάς μια φωνή που θα σε παρηγορήσει με ένα «soft kitty» τρόπο.

Ένας Νέος Φίλος

μικρές περιπέτειες που βιώνει κάθε ελεύθερος επαγγελματίας

Εκείνη τη στιγμή που με το χαρτζιλίκι σου κατασπαράζεις ένα σουβλάκι, γιατί 2 είναι υπερβολή και προχθές πλήρωσες ΦΠΑ, ξαφνικά γνωρίζεις εκείνον τον άνθρωπο που θέλει να σε σώσει: Είναι ο λογιστής σου! Είναι ο άνθρωπος που θα πιει μαζί σου ένα 2πλό ουίσκι (μετά την υποβολή της φορολ. δήλωσης), είναι ο άνθρωπος που μπορεί να σου μάθει πως να γίνεις Walter White στη θέση του Walter White, πλουτίζοντας μέσα από το μπλοκάκι, ή έστω ο άνθρωπος που θα αποκτήσεις από φιλική ως ερωτική σχέση μαζί του, λόγω της σχεδόν καθημερινής επαφής σας.

Δουλειά εκτός Γραφείου

mplokaki_risegr

Ακούγεται ονειρικό, ε; Αν δεν συνεργάζεσαι με μία συγκεκριμένη εταιρεία, θεωρητικά μπορείς να δουλεύεις από τις διακοπές σου, από καφέ με τζαζ μουσική και ξύλινους πάγκους, αλλά και από την άνεση του σπιτιού σου, στο ειδικά διαμορφωμένο γραφειάκι σου, με την πιτζάμα. Στο σπίτι θα μουχλιάσεις (αρωματικό χώρου «γιουβαρλάκια της γειτόνισσας» και ηχητικό background Μενεγάκη), στην καφετέρια θα σε σιχαθούν (και θα φας τα λίγα λεφτά που κερδίζεις), διακοπές δεν θα πας γιατί -hello?- δεν έχεις επίδομα αδείας.

Μικρή Μοναξιά

mplokaki-risegr2

Είναι εκείνες οι στιγμές που όλοι οι συνεργάτες σου έχουν πάρει άδεια κι εσύ τους αποχαιρετάς. Είναι τότε που όλοι τους παίρνουν δώρο χριστουγέννων/επίδομα αδείας και συζητούν διακριτικά/αδιάκριτα για το πώς να το αξιοποιήσουν στη 10+ήμερη άδεια τους. Εσύ θα περιμένεις, γιατί ξέρεις πως ο ελεύθερος επαγγελματίας θα πάρει παρόμοια άδεια μόνο από τον εαυτό του, όταν ολοκληρωθεί η δουλειά που έχεις αναλάβει. Ίσως και όταν ολοκληρωθεί για πάντα αυτή η δουλειά.

Ένα Ηρωικό Τέλος

mplokaki_risegr

Είναι η περίοδος που διαπιστώνεις πως αυτό που ζεις, είναι ένας φαύλος κύκλος, όπου πληρώνεσαι για να ρίχνεις λεφτά σε κρατικά ταμεία που μοιάζουν με μαύρα πηγάδια, όπου το να έχεις γραφείο, ημέρες άδειας, συμμετοχή σε μια τυπική ομάδα εργασίας, είναι συχνά ανέφικτο. Είναι η εποχή όπου με YOLO διάθεση είτε θα επιδιώξεις να βρεις κι άλλους τρελούς σαν εσένα και να κυνηγήσεις το (ενίοτε πιο δύσκολο) όνειρο της ελεύθερης συνεργασίας, είτε θα δοκιμάσεις να επιστρέψεις στην υπαλληλική πραγματικότητα. Τίποτα από τα δυο δεν είναι εύκολο, αλλά σίγουρα θα είναι λιγότερο μοναχικό και περισσότερα οικονομικά συμφέρον.

[themify_button ]του Γιάννη Δημητρέλλου[/themify_button]
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on Tumblr