Το κλάμα είναι δεδομένο και στις 2 διαφημίσεις. Εκείνο το σποτάκι όμως άγγιξε (πολλές) ευαίσθητες χορδές.

Πριν από λίγες ημέρες εμφανίστηκε στις ζωές μας η νέα διαφήμιση της μπύρας ΆΛΦΑ, η οποία έχει αποσπάσει τα καλύτερα σχόλια.

Το θέμα είναι απλό: Η σχέση πατέρα και γιου σε μια λαϊκή οικογένεια, μέσα από γλυκές και πικρές διακυμάνσεις: Από τις αμήχανες στιγμές της εφηβείας, μέχρι μια παρεξήγηση που θα απομακρύνει τους 2 άντρες, μέχρι την μοναξιά του γιου που θα τον παρακινήσει να κάνει το βήμα προς την επανασύνδεση με τον πατέρα.

Η υπόθεση:

Γνωρίζουμε πατέρα και γιο, λίγο πριν ξεκινήσουν για τη δουλειά τους στη λαχαναγορά (που θυμίζει περισσότερο Camden παρά Αθήνα). Η απόσταση μεταξύ τους είναι εμφανής. Ο γιος βασικά, ντρέπεται να χαιρετήσει δημοσίως τον πατέρα του (αν και είναι ξεκάθαρο πως τον αγαπάει), τον αντιμετωπίζει περίπου σαν «εμπόδιο» για την ανέλιξη του στην καλή κοινωνία… Άρα η λύση είναι απλή: Παραιτείται από τη λαϊκή και γίνεται corporate boy. Λίγα χρόνια μετά, θα έρθει η επανασύνδεση…

Είναι μια αξιοπρεπής διαφήμιση, που κατά 90% θα σε συγκινήσει. Κυρίως λόγω του κομματιού, του (υπέροχου) «Κάποιες Βραδιές» των Κορκολή-Μητροπάνου, 2 φωνών που ούτως ή άλλως συγκινούν.

Αποκλείεται όμως να σε αγγίξει βαθιά μέσα στη ψυχή τόσο, όσο μια παλαιότερη διαφήμιση της Dove για την Ημέρα του Πατέρα, την οποία είδαμε σήμερα πρώτη φορά όλοι μαζί στο γραφείο και πλαντάξαμε στο κλάμα (ακούγεται κωμικό, αλλά είναι αλήθεια).

Το θέμα της διαφήμισης:

Ένας ηθοποιός-μίμος ρωτάει νέους άντρες: Αν μπορούσες να πεις οτιδήποτε στον πατέρα σου, τι θα του έλεγες;

«Αλλο είναι να του λες σ`ευχαριστώ κι άλλο να του λες σ`αγαπώ»  παραδέχονται οι συμμετέχοντες, μπροστά στον Γιώργο Κρίτου. Ο επαγγελματίας ηθοποιός με ταλέντο στη μίμηση φωνών θα πάρει τηλέφωνο τον κάθε πατέρα, να του πει όσα οι γιοι ντρέπονταν ή δίσταζαν να πουν.

Αρχίζουν τα τηλέφωνα προς τον πατέρα του κάθε συμμετέχοντα. Στο background παίζει μια μουσική ηλεκτρονική, που δημιουργεί σασπενς, σε βάζει μέσα στην αγωνία του παιδιού που παίρνει τηλέφωνο τον πατέρα του για να του πει Κάτι Ασυνήθιστο.

dove-diafhmish-risegr

Γιος  (με τη φωνή του stuntson)»Ναι, εεεεεεεεε, άκουσα ότι την Κυριακή είναι η Γιορτή του Πατέρα και ήθελα να σου πω ότι εεεεεε, σε θαυμάζω πολύ και θα ήθελα σου μοιάσω έστω και στα μισά απ`όσα έχεις κάνει»

Η συνέχεια στο βίντεο:

Γράφω αυτές τις λέξεις και το ξαναζώ μαζί με τους πρωταγωνιστές της διαφήμισης του Dove, το «μπιπ-μπιπ» του τηλεφώνου, λίγο πριν το σηκώσει ο κάθε πατέρας και του εξομολογηθούν όσα δεν έχουν πει ποτέ. Εδώ είναι η ειδοποιός διαφορά της μιας ιστορίας από την άλλη: Ο «αντικαταστάτης γιος» είναι εκεί για να υπογραμμίσει την πραγματικότητα, αυτό που ο κάθε γιος νιώθει για τον πατέρα του. Η σχέση που έχω με τον πατέρα μου, ή σχέση που έχει ο καθένας από εμάς με τον πατέρα του, είναι δύσκολη. Τους θαυμάζουμε, τους αγαπάμε, άλλα υπάρχει πάντα εκείνο το «να φερθούμε σαν άντρες και να μη λέμε γλυκόλογα», που μας εμποδίζει από το να τους πούμε όσα νιώθουμε για εκείνους.

Μια αγκαλιά και ένα τηλέφωνο

«Και πώς μπορείς να λες ρε άκαρδε πως δεν σου αρέσει μια διαφήμιση που τελειώνει με μια αγκαλιά;» θα μου πεις αναγνώστη μου και έχεις δίκιο. Ίσως γιατί ποτέ μου δεν φαντάστηκα τη σχέση με τον πατέρα μου ως ένα δακρύβρεχτο, χολυγουντιανό story. Ούτε μπορώ να ταυτιστώ με το αγόρι στη λαχαναγορά που ντρέπεται για τον μπαμπά του και καταλήγει μάλλον στέλεχος σε πολυεθνική (αυτή η αλλαγή επαγγελματικού προσανατολισμού έχει άραγε κάποια λογική βάση στην Ελλάδα του 2017;).

Ο δικός μου πατέρας -και νομίζω αρκετοί ακόμα- αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι λέξεις, είναι κάπου μακριά, δουλεύει, τρέχει, τσαντίζεται, απογοητεύεται, διανύει ακόμα και σήμερα, στα 60 του, αμέτρητα «χιλιόμετρα» ώστε εγώ και ο αδελφός μου να ζούμε μια άνετη ζωή. Και χρειάζομαι βοήθεια ρε γαμώτο, έναν δικό μου «αντικαταστάτη γιο» για να του πει όσα «ευχαριστώ» και όσα «σ`αγαπώ» του έχω φυλαγμένα τόσα χρόνια. Εύχομαι κάποια στιγμή να έχω το θάρρος και να κάνω το τηλεφώνημα που έκαναν οι πρωταγωνιστές της Dove. Και αν τα καταφέρω, ίσως ο επόμενος σταθμός να είναι η αγκαλιά.

[themify_button ]του Γιάννη Δημητρέλλου[/themify_button]

Δες εδώΗ νέα διαφήμιση του iPhone 7 plus της Apple είναι γυρισμένη στην Ελλάδα!

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on Tumblr