Για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να ξεχάσουν επιτέλους οι παλιοί

Το «Με Αρετή και Τόλμη» είναι η θρυλική εκπομπή των Ενόπλων Δυνάμεων που κάνει την απόσταση ανάμεσα στον ελληνικό στρατό και τη  «Λούφα Και Παραλλαγή» να μοιάζει μηδαμινή. Με αφορμή το πρόσφατο επεισόδιο, όπου μεταξύ άλλων παρουσιάζεται η εκπαίδευση αρτοποιών στον ελληνικό στρατό και η παρασκευή ψωμιού για συσσίτια, ο γράφοντας θυμήθηκε πόσο ψυχαγωγική ήταν η 10ήμερη αγγαρεία του στους φούρνους του στρατοπέδου Καλαμάτας και έθεσε το εξής ερώτημα: Ποια είναι η χειρότερη αγγαρεία του ελληνικού στρατού; Ποια είναι εκείνη που θα θυμόμαστε σαν εφιάλτη για τις στιγμές βαρεμάρας και αποστροφή για κάθε τι στρατιωτικό που μας χάρισε; Τις κατατάσσουμε με βάση τα χειρότερα και τα καλύτερα που μπορούν να συμβούν σε κάθε φαντάρο, ενώ παλεύει με αυτήν.

Καθαρισμός φύλλων -γοπών

filing

gopes

Τι είναι: Ο εκάστοτε καραβανάς σου αναθέτει να πιάσεις σκούπα και φαράσι και σαν τίμιος John Rambo να εκμηδενίσεις την παρουσία φύλλων από τα δέντρα στις γωνιές των δρόμων του στρατοπέδου.

Χειρότερο σενάριο: Όταν η θερμοκρασία είναι 52 βαθμούς υπό σκιά και το μόνο που θέλεις είναι να γίνεις αόρατος, αλλά ξαφνικά ο αξιωματικός υπηρεσίας σε «τσιμπάει» και σου ζητάει να κάνεις το διάδρομο έξω από το λόχο «αεροδρόμιο» (καθαρό από κάθε υποψία φύλλου).

Καθαριότητα μονάδας – προετοιμασία για επιθεώρηση

krevvatia

Τι είναι: Στρώνεις κρεβάτι, τακτοποιείς τα πράγματα σου στο λουκάνικο, πιάνεις σκούπα και φαράσι και προσπαθείς ώστε να μυρίζει χλωρίνη και όχι ποδαρίλα ο χώρος που κοιμάσαι. Bonus οι τουαλέτες και ο περιβάλλων χώρος του λόχου.

Χειρότερο σενάριο: Να έχεις κάνει το rookie λάθος του ύπνου στο στρατιωτικό κρεββάτι (αντί για την πατέντα του sleeping bag πάνω από το κρεβάτι) και να νιώθεις έντομα/μικρόβια/πνεύματα απολυμένων φαντάρων να έχουν εισχωρήσει στο σώμα σου. Να έχεις αφήσει το κρεββάτι σου άστρωτο και να γίνεσαι ρεζίλι σε όλη την μονάδα και τον λοχαγό σου. Έλεος, ακόμα και 12χρονοι ξέρουν να στρώνουν τα κρεβάτια τους.

Παρασκευή ψωμιού σε φούρνους

fournoi

Τι είναι: Λερώνεις τα χέρια σου με αλεύρι, υπακούς σε κάθε οδηγία του στρατιωτικού αρτοποιού, ώστε να δημιουργηθούν φρέσκα, ζεστά ψωμάκια.

Το καλύτερο σενάριο: Στην Καλαμάτα είχα γνωρίσει φούρναρη, που όταν τελειώναμε τη δουλειά μας σέρβιρε (!) 2-3 φρατζόλες μαζί με τυρί φέτα και νιώθαμε λίγο πιο χαρούμενοι από τον Μάνατζερ Ράγκμπι όταν έτρωγε ομελέτα στο «Survivor».

Το χειρότερο σενάριο: Να σου συμβεί το παραπάνω και να ξεχάσεις τελείως το ότι πρέπει να δώσεις το παρόν την αναφορά του λόχου και να τσεπώσεις 4 μέρες κράτησης.

Αποθήκη Πυρομαχικών

piromaxika

Τι είναι: Ένας αξιωματικός έχει αναλάβει κάποια βαρετή δουλειά ταξινόμησης και επειδή δεν έχει καμία όρεξη να τα βγάλει πέρα μόνος του, ζητάει 2-3 φαντάρους να τον βοηθήσουν.

Το καλύτερο σενάριο: Να κάνεις μια μαστόρικη δουλειά, που θα λύσει τα χέρια του λοχαγού και να πάρεις τιμητική άδεια.

Το χειρότερο σενάριο: Να «παίξει» κάποιος με σφαίρες και όπλα χωρίς να έχει ιδέα ότι πρόκειται για Αληθινες Σφαίρες και Όπλα.

Κουζίνες- Μαγειρεία – ΚΨΜ

kpsim

Τι είναι: Αγγαρείες πάσης φύσεως δίπλα σε στρατιώτη που βρίσκεται εκεί σε μόνιμο πόστο και αξιωματικό-μάγειρα, όπως σκούπισμα-σφουγγάρισμα, καθάρισμα πατάτας, κρεμμυδιού, κλπ, λάντζα και σερβίρισμα φαγητών (όπως ομελέτα με σβάν) που μένουν στο στομάχι των φαντάρων για τα επόμενα 5 χρόνια (συνήθως).

sisitis

Το καλύτερο σενάριο: Να «συνεργαστείς» με μερακλή αξιωματικό και φαντάρο που θα σε κουράζουν ελάχιστα και θα ταΐζουν διπλά.

arniiepiskepsi

Το χειρότερο σενάριο: Να σου τύχει επιθεώρηση στρατοπέδου από συνταγματάρχες/στρατηγούς/πολιτικά πρόσωπα, κάτι που ισοδυναμεί με εργασία-σκλαβιά για μέρες και τελικό «έπαθλο» μια πετσούλα αρνιού (στο φούρνο) ή κάτι αντίστοιχο.

tiroptia

Το 2 φορές χειρότερο σενάριο: Να εθιστείς στην στρατιωτική τυρόπιτα (αυτή που έχει κάτι σαν σοβά αντί για τυρί) και στην στρατιωτική ομελέτα, αυτή που έχει το ίδιο χρώμα (και γεύση) με τον Μπομπ Σφουγγαράκη.

Τουαλέτες

toilets-5

Τι είναι: Πιάνεις σφουγγαρίστρα και κουβά και αρχίζεις τη «μάχη» με κάθε τούρκικη τουαλέτα και τις «δημιουργίες» που έχει κάνει εκεί ο κάθε φαντάρος.

toilet

Το καλό σενάριο: Να έχεις συν-φαντάρους που ξέρουν να στοχεύουν….

toletdivv

Το κακό σενάριο (που συμβαίνει σχεδόν πάντα): Να Μην Ξέρουν Να Στοχεύουν.

 

[themify_button ]του Γιάννη Δημητρέλλου[/themify_button]

Δες εδώ11 τραγικές αληθινές εμπειρίες σε ελληνικά σουβλατζίδικα