Από το «κρασάκι του Τσου» μέχρι το «Leave Britney Alone».

Tα τελευταία 6 χρόνια, ο όρος viral χρησιμοποιείται διαρκώς για να περιγράψει όλα εκείνα τα μικροπράγματα που κυκλοφορούν στα Ιντερνετς και πρέπει οπωσδήποτε να προσέξεις. Τι συνέβαινε όμως πριν την εποχή των «virals». Τι ήταν viral πριν τα viral; Λιγότερο ή περισσότερο ακραία, αλλά πάντα κολλητικά, αυτά τα μικροπράγματα έγιναν viral στην Ελλάδα και επιχειρήσαμε να τα συγκεντρώσουμε παρακάτω.

 

«Βρωμύλος»

Πότε: Μέσα 90`s, σε κασέτα

Τι ήταν: Τα Ημισκούμπρια, πριν τα Ημισκούμπρια, δηλαδή ο Δημήτρης Μετζέλος σε DIY ηχογραφήσεις που περιλάμβαναν κυρίως…μπινελίκια. Δηλαδή το πρώτο πράγμα που διαδόθηκε από στόμα σε στόμα σε μια μεταβατική εποχή, ανάμεσα στο τέλος της αναλογικής πληροφορίας («κασέτες»!) και στην αφετηρία της ψηφιακής τεχνολογίας (τα πρώτα CDs, ιντερνετς με μόντεμ 56k).

 

Σοφοκλής-Λεντής (Τηλεφωνικές Φάρσες)

Πότε: 90`s

Τι ήταν: Ακραία κάφρικες τηλεφωνικές φάρσες, με άπειρα μπινελίκια από τους δράστες και ακόμα πιο κολασμένες απαντήσεις.

 

«Μικρός Νικόλας»

(ΤΟ ΠΡΩΤΟ)

(ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ!)

Πότε: 2003, 2010

Τι ήταν: Ανήλικος rapper από τη Ζαχάρω του νομού Ηλίας, που  ζούσε το thug life στα βοσκοτόπια του Νομού Ηλείας. Αν το «8 Mile» γινόταν σε κάποιο γυμνάσιο της Πελλοπόνησου της περασμένης δεκαετίας, ο Νικόλας θα τους είχε διαλύσει όλους με το flow του.

 

«Μια χαλαρωτική διαδρομή»

Πότε: 2006

Τι ήταν: Κυκλοφορούσε και σε chain mail, το οποίο σου προωθούσαν δήθεν φίλοι (τρολ), με την οδηγία «δυνάμωσε τον ήχο». Έχουν σπάσει οθόνες, τσιρίξει άνθρωποι, τρέξει μακριά από τον υπολογιστή… Μην ξεχνάμε, ήμασταν ακόμα ιντερνετικά άμαθοι τότε.

 

«Evolution of Dance»

Πότε: 2006

Τι ήταν: Τρελό viral, ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα, το οποίο αυτή τη στιγμή έχει σχεδόν 300 εκατ. views, με αυτό ακριβώς που λέει ο τίτλος: την εξέλιξη του χορού. Είναι από αυτά τα βίντεο που μπορεί ξαφνικά να ανακάλυψες πέρυσι και πάλι να σου είχε φανεί εύστοχο.

 

«Knut»

Πότε: 2006

Τι ήταν: Μια πολική αρκούδα που γεννήθηκε στο ζωολογικό κήπο του Βερολίνου. Για κάποιο λόγο εγώ έχασα το hype της, αλλά με ενημερώνουν ότι ο κόσμος όλος παρακολουθούσε με αγωνία τις κινήσεις της. Άπειρες φωτογραφίες και βίντεο είχαν κατακλύσει το ίντερνετ. Πώς μεγάλωνε, πώς ανέπτυξε φιλία με έναν φύλακα, πώς αύξησε κατακόρυφα την επισκεψιμότητα στο ζωολογικό κήπο. Ο Knut πέθανε το 2011.

 

«Leave Britney Alone»

Πότε: 2007

Τι ήταν: Βίντεο στο οποίο ο Chris Crocker υπερασπιζόταν την Britney για την performance της στα MTV Video Music Awards. Σατιρίστηκε όσο λίγα πράγματα εκείνη την εποχή, είχε αμέτρητες παρωδίες και μέσα σε 2 μέρες απέκτησε πάνω από 4 εκατ. views. Από τότε το βίντεο έχει κατέβει (το παραπάνω είναι ένα compilation των καλύτερων στιγμών που ανέβηκε το 2011) και ο Chris, ανοιχτά gay, είναι έτσι σήμερα.

 

«2 Girls 1 Cup»

2g

Πότε: 2007

Τι ήταν: Το ανεπίσημο trailer μιας Βραζιλιάνικης scat-fetish πορνοταινίας με τίτλο «Hungry Bitches», το οποίο έδειχνε 2 κορίτσια σε ερωτικές σκηνές που περιλάμβαναν φετίχ όπως κοπροφαγία. Ακολούθησαν αμέτρητα reaction videos και παραλλαγές του original. Το παραπάνω video είναι μια παραλλαγή του «Two Girls One Cup».

Disclaimer: Σορυ αναγνώστη μου, δε μπόρεσα να ποστάρω ολόκληρο το video, έκανα 4-5 εμετούς. Μπες στο Dailymotion και αναζήτησε το, αν αντέχεις.

 

«To Κρασάκι του Τσου»

Πότε: 2008

Τι ήταν: Η ελληνική εκδοχή του «Shura No Hana» (Flower Of Carnage) από το soundtrack του «Kill Bill». «Χύνω ΟΜΟ, αχ τι κάνω;» και δεν περιγράφω άλλο!

 

glamournessmygod

Πότε: 2009

Τι ήταν: Επικός youtuber before it was cool, με τα πιο έξυπνα, αστεία, WTF make-up tutorials που έχεις δει. 7 βιντεάκια είχαν ανέβει όλα όλα στο κανάλι του (παραπάνω το αγαπημένο μας), αλλά είναι όλα κωμικά διαμαντάκια. Από τα λίγα viral της προ 2010 εποχής που ακόμα μπορεί να σου προκαλέσουν νευρικό γέλιο. Ο άνθρωπος είναι επαγγελματίας μακιγιέρ, που ζει μόνιμα στο Λονδίνο, γι’ αυτό λογικά δεν συνέχισε να ανεβάζει. Για την ιστορία, δυστυχώς απάντησε αρνητικά σε αίτημά μας για συνέντευξη 🙁

 

[themify_button ]Της Αναστασίας Λαντζούνη και του Γιάννη Δημητρέλλου[/themify_button]