Μπορεί να μοιάζει τελείως άκυρο, αλλά ισχύει!

Η υπνοβασία είναι ένα φαινόμενο που ταλαιπωρεί πολύ περισσότερους ανθρώπους από όσους πιστεύουμε. Ωστόσο,  έχει και τα καλά της. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, που έγιναν στο περιοδικό Current Biology, υπάρχουν περιπτώσεις που οι υπνοβάτες, μπορούν να αναπτύξουν μεγαλύτερη ταχύτητα κι αντανακλαστικά.

Η μελέτη βασίστηκε στην χρήση motion capture  σε ολόκληρο το σώμα του ανθρώπου και τη χρήση εικονικής πραγματικότητας, ώστε να επιτευχθούν οι κατάλληλες συνθήκες. Τα πειράματα έγιναν από ερευνητές του Πανεπιστήμιο της Αγγλίας στο Central Lancashire (UCLan) και από την École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) στην Ελβετία κι αποκάλυψαν σημαντικές διαφορές στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος των υπνοβατών και των μη υπνοβατών ελέγχει και αντιλαμβάνεται την κίνηση του σώματος.

«Διαπιστώσαμε πως οι υπνοβάτες, συνέχιζαν να περπατούν με την ίδια ταχύτητα και ακρίβεια όπως και πριν, και είχαν μεγαλύτερη επίγνωση των κινήσεών τους από ότι αυτοί που δεν υπνοβατούσαν, δήλωσε ο νευρολόγος Olaf Blanke.

«Η ερευνά μας, παρέχει έναν σαφή επιστημονικό σύνδεσμο μεταξύ της παρακολούθησης, της συνείδησης και της υπνοβασίας. Κι ευτυχώς, χάρη στη χρήση της εικονικής πραγματικότητας, το υποκείμενο μπορεί να εξεταστεί χωρίς να χρειάζεται να κοιμηθεί. Ελπίζουμε τα ευρήματα κι ο τρόπος εξέτασης μας να βοηθήσουν τους ανθρώπους που υποφέρουν από την υπνοβασία να ανακαλύψουν περισσότερα για αυτήν στο μέλλον.»

Aς ελπίσουμε λοιπόν αυτό το πείραμα να αποτελέσει την αρχή για ακόμα περισσότερες αποκαλύψεις.

Πηγή