Κανείς δεν γνωρίζει την αιτία της δημιουργίας της.

Πριν από ένα μήνα, στους πάγους της Ανταρκτικής έκανε την εμφάνιση της μια τεράστια τρύπα που είναι μεγαλύτερη σχεδόν από την μισή Ελλάδα. Την ανακάλυψη έκαναν οι επιστήμονες του Πανεπιστήμιου του Τορόντο και του προγράμματος SOCCOM.

Σύμφωνα με το National Geographic, η νέα αποκάλυψη των επιστημόνων προέκυψε κατά τη διάρκεια μελέτης μιας άλλης τεράστιας τρύπας που είχε εμφανιστεί πέρυσι.  Το μυστηριώδες αυτό συμβάν υπολογίζεται πως έχει έκταση περίπου 78.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και θεωρείται η μεγαλύτερη «polynya» ( έτσι ονομάζουν οι επιστήμονες το συγκεκριμένο φαινόμενο) στη Θάλασσα Γουέντελ της Ανταρκτικής, από τη δεκαετία του 1970 έως και σήμερα.

Η εύρεση και η μελέτη τέτοιων τρυπών είναι πάρα πολύ δύσκολη, λόγω του βαρύ χειμώνα της Ανταρκτικής, που δεν επιτρέπει στους επιστήμονες να έχουν σαφή ερευνητικά συμπεράσματα. Ο Kent Moore, καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου του Τορόντο δήλωσε πως καταβάλλονται προσπάθειες με σκοπό να βρουν τι ακριβώς προκαλεί την εμφάνιση τέτοιων τρυπών μετά από τόσα χρόνια, ενώ θεωρεί πως ενδεχομένως το νέο αυτό άνοιγμα να το χρησιμοποιούν θηλαστικά ώστε να αναπνέουν.

«Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο που αυτή η polynya εξαφανίστηκε για 40 ολόκληρα χρόνια και τώρα επέστρεψε» τόνισε ο καθηγητής και συμπλήρωσε πως οι επιστήμονες δε γνωρίζουν ακόμη εάν θα επηρεάσει τους ωκεανούς και το κλίμα της Ανταρκτικής ή αν σχετίζεται κάπως με την κλιματική αλλαγή.

πηγή Νewsbeast