Και να σώσουν χιλιάδες ζωές!

Όπως συνηθίζουν να λένε οι χειρουργοί, όταν κάποιος βιώνει ένα έμφραγμα, ο χρόνος είναι χρήμα!

Και αυτό, γιατί η καρδιά είναι εξαρτημένη από μια συνεχόμενη παροχή οξυγόνου από τις στεφανιαίες αρτηρίες. Αν αυτή σταματήσει, τα μυικά κύτταρα της καρδιάς θα πεθάνουν μέσα σε μερικά λεπτά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και αν οι χειρουργοί μπορέσουν να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση μέσα σε μία ώρα, περισσότερο από 1 δις μυικών κυττάρων θα έχει χαθεί οριστικά!

Οι άνθρωποι που επιβιώνουν έρχονται αντιμέτωποι με μόνιμη καρδιακή ανεπάρκεια, οι οποίοι έχουν πολλές πιθανότητες μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, να υποστούν ένα ακόμα έμφραγμα και να πεθάνουν! Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι η καρδιά του γίνεται τόσο αδύναμη που δεν μπορεί να διατηρήσει την κανονική ροή του αίματος.

Γι αυτό οι επιστήμονες σχεδιάζουν να εισάγουν μια νέα μέθοδο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την καρδιακή ανεπάρκεια. Πρόκειται να δημιουργήσουν κάποια «μπαλονάκια» που θα συμβάλλουν στο να προσαρμόζεται η καρδιά πιο εύκολα σε τέτοιου είδους περιπτώσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσουν εκ νέου τον λειτουργικό ιστό, συνδυάζοντας όλα τα είδη των κυττάρων που επικοινωνούν μεταξύ τους, έτσι ώστε να μπορέσουν όλοι οι ασθενείς να έχουν μια φυσιολογική ζωή στο μέλλον!

Με στοιχεία από: www.bbc.com