Η αλήθεια που κανείς δεν τολμά να πει!

Το να μεγαλώνεις σε μια οικογένεια, που υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αλκοολισμού, είναι σίγουρα πολύ δύσκολο. Τόσο δύσκολο που μόνο αν το έχει βιώσει κανείς μπορεί να καταλάβει! Το μόνο σίγουρο είναι, πως κανείς  δεν μπορεί να αντιληφθεί κάτω από ποιες συνθήκες έχει μεγαλώσει ένα παιδί, που ο ένας από τους δύο του γονείς είναι αλκοολικός.

Πώς μοιάζει, όμως, η καθημερινότητα σε μία τέτοια οικογένεια;

  • Η παραμικρή διαφωνία που θα υπάρξει μέσα στο σπίτι είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε έναν μεγάλο καβγά, ακόμα και αν πρόκειται για ένα ασήμαντο γεγονός. Έχοντας μεγαλώσει σ’ ένα παρόμοιο περιβάλλον, γίνεσαι πιο ευέξαπτος και εριστικός και αυτός γίνεται και ένας μόνιμος τρόπος για να εκφράζεσαι.

 

  • Αρχίζεις να βασίζεσαι στους φίλους σου ή στον σύντροφό σου περιμένοντας να καταλάβει αυτό που περνάς και θεωρώντας ότι είναι υποχρεωμένος κατά κάποιο τρόπο να σε βοηθήσει να το ξεπεράσεις, ενώ στην πραγματικότητα μόνο εσύ μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου!

 

  • Αισθάνεσαι μια τεράστια καταπίεση, καθώς πρέπει πάντα να προσπαθείς να «καλύπτεις» την κατάσταση και να μην λες τίποτα σε κανέναν, φοβούμενος τα κακόβουλα σχόλια των γύρω σου, αλλά και τις επιπτώσεις που θα μπορούσαν να υπάρχουν στις κοινωνικές σου σχέσεις  σε περίπτωση που μαθευτεί.

 

  • Το στάδιο της αποτοξίνωσης είναι ίσως και το πιο δύσκολο για όλους μιας και δεν είναι μόνο το άτομο που αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτό που πρέπει να αποτοξινωθεί, αλλά και ολόκληρη οικογένεια πρέπει να προσπαθήσει να ξεκινήσει τη ζωή της από το μηδέν και να κάνει μια νέα αρχή προσπαθώντας να αποβάλλει όλες τις κακές αναμνήσεις.

 

  • Όσα χρόνια και να περάσουν πάντα θα υπάρχει ο φόβος μήπως δουν την ιστορία να επαναλαμβάνεται, καθώς η απεξάρτηση είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση, με πολλά σκαμπανεβάσματα. Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, όμως, το σίγουρο είναι, πως τα ψυχικά τραύματα που θα έχεις αποκτήσει θα σε στοιχειώνουν για πολύ καιρό και θα πρέπει να κάνεις πολύ μεγάλες προσπάθειες για να απαλλαγείς από αυτά οριστικά!

Με στοιχεία από: www.upworthy.com