Ανησύχησε η Αθήνα από την ανίχνευση του ισοτόπου στην ατμόσφαιρα
«Το Ρουθήνιο-106 είναι ένα ισότοπο το οποίο παράγεται κυρίως για ιατρικούς λόγους και από τις μετρήσεις που κάνουμε και από τα δίκτυα επαγρύπνησης, στα οποία συμμετέχουμε, δόθηκε σήμα ότι βρέθηκε στο Μιλάνο, οπότε αμέσως ελέγξαμε τα δικά μας φίλτρα και όντως κι εμείς εντοπίσαμε αυτό το στοιχείο”, δήλωσε ο Διευθυντής Ερευνών του Δημόκριτου, Κώστας Ελευθεριάδης, ενώ τόνισε πως αυτό το στοιχείο εντοπίστηκε σε αρκετές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Η προέλευση του παραμένει άγνωστη, αλλά η συγκέντρωση του θεωρείται πολύ μικρή και γι αυτόν τον λόγο δεν υπάρχει κίνδυνος, όπως διαβεβαίωσε και ο κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αναπληρωτής καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ.

«Οι ποσότητες που έχουμε βρει στην ατμόσφαιρα είναι πολύ χαμηλές, δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος αυτή τη στιγμή για τη δημόσια υγεία» διαβεβαίωσε ο κ. Σαρηγιάννης και πρόσθεσε: «Επειδή βρήκαμε μόνο ένα ισότοπο, είναι απίθανο να έχει συμβεί πυρηνικό ατύχημα, θα είχαν βρεθεί περισσότερα ενεργά στοιχεία. Εκτιμώ πως διέφυγε από μια μη ενεργειακή εφαρμογή, πιθανόν ιατρική, το οποίο μπορεί να συμβεί. Για παράδειγμα πριν λίγο καιρό στη Γαλλία είχαν ανιχνεύσει ιώδιο».

Οι πολίτες δεν χρειάζεται να πάρουν μέτρα πρόληψης και προστασίας, μια τόσο μικρή συγκέντρωση δεν επηρεάζει καθόλου την υγεία μας, αλλά ούτε και το περιβάλλον.

πηγή news247