Είναι η πιο σοβαρή πιθανότητα σύμφωνα με τους ειδικούς που κάνουν τις πληθυσμιακές μελέτες

Ο πληθυσμός στην Αφρική πολλαπλασιάζεται με πραγματικά πολύ γρήγορους ρυθμούς. Τα τελευταία 100 χρόνια εκτιμάται πως οι Αφρικανοί αυξήθηκαν σχεδόν κατά 1 δισεκατομμύριο.

Σύμφωνα με τις μελέτες των Ηνωμένων εθνών, οι Αφρικανοί ήταν 140 εκατομμύρια το 1900, έφτασαν το 1 δις το 2010 και το 2050 εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 2,5. Όσο για το 2100 η εκτίμηση κάνει λόγο για 4 δισεκατομμύρια Αφρικανούς. Σήμερα ένας στους έξι ανθρώπους στατιστικά είναι κάτοικος Αφρικής. Το 2050 θα είναι ένας στους τέσσερις και το 2100 λίγο παραπάνω από ένας στους τρεις.

 

RISETV_AFRIKIGRAFIMA

 

Ο πληθυσμός της Αφρικής αυξάνεται επειδή οι γεννήσεις ξεπερνούν τους θανάτους τέσσερις προς ένα. Η Αφρικανική θνησιμότητα είναι η υψηλότερη στον κόσμο, έχει όμως καταφέρει να μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, ακολουθώντας πρότυπα άλλων ηπείρων.

Η μείωση της θνησιμότητας και η αύξηση της γονιμότητας στην συγκεκριμένη ήπειρο είναι ο κινητήριος μοχλός της αύξησης του πληθυσμού στην Αφρική. Ακόμα και αν η γονιμότητα σημειώσει μείωση, ο ρυθμός ανάπτυξης δεν θα μειωθεί στο εγγύς μέλλον, πόσο μάλλον να σταματήσει η αύξηση του πληθυσμού. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της «δημογραφικής αδράνειας», αφού υπάρχουν πολλοί νέοι ενήλικες στην αναπαραγωγική ηλικία (19-45 ετών). Ακόμα κι αν ο καθένας τους κάνει μόλις ένα παιδί, είναι αρκετό για να παραμείνει ο αριθμός γεννήσεων υψηλός.

Οι απογραφές και οι μελέτες που δημοσίευσαν τα Ηνωμένα Έθνη το 1981 έκαναν εκτίμηση για πληθυσμό της γης 10,2 δις το 2100 στο κανονικό σενάριο. Σήμερα η εκτίμηση έχει ανέβει κατά 700 εκατομμύρια, αλλά αυτό που κάνει μεγαλύτερη εντύπωση είναι η ριζική αλλαγή στην κατανομή του πληθυσμού ανά ήπειρο. Ο πληθυσμός της Ασίας για παράδειγμα, το 1981 εκτιμούσαν ότι θα φτάσει τα 5,9 δις ενώ σήμερα η ίδια πρόβλεψη κάνει λόγο ότι θα φτάσει τα 4,8. Έξω έπεσαν και οι προβλέψεις για την Λατινική Αμερική καθώς η αρχική εκτίμηση που ήταν 1,1 δις, έπεσε στα 700 εκατομμύρια, αντιθέτως μόνο οι προβλέψεις για την Αφρική αυξήθηκαν και ο αριθμός διπλασιάστηκε! (2,2 δις αρχική πρόβλεψη- 4,4 δις σημερινή).

Αυτά τα στοιχεία είναι απλές μελλοντικές προβλέψεις και σίγουρα δεν θα επιβεβαιωθούν με απόλυτη ακρίβεια, ωστόσο οι δημογραφικές προβλέψεις είναι αρκετά αξιόπιστες, για ένα διάστημα 30 περίπου ετών. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που θα κατοικεί στον πλανήτη το 2050, έχει ήδη γεννηθεί σήμερα και με βάση αυτά τα στατιστικά βγαίνουν οι μελλοντικές προβλέψεις. Επίσης απο τον αριθμό των γυναικών μπορεί να προσδιοριστεί ο αριθμός γεννήσεων με σχετική ακρίβεια.

Είναι σίγουρο ότι ο πληθυσμός της Αφρικής θα διπλασιαστεί αναπόφευκτα μέχρι το 2050. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί κατά κάποιον τρόπο εάν βελτιωθεί και η οικονομία, γιατί έτσι θα βελτιωθεί η εκπαίδευση των γυναικών και θα ακολουθηθούν πολιτικές οικογενειακού προγραμματισμού.