Ε ε έρχεται!

Ως πρωτοπόρος στις έξυπνες υποδομές, ο Δήμος Τρικκαίων, έλκει διαρκώς την καλώς εννοούμενη εύνοια των τεχνολογικών εταιρειών και της πολιτείας. Έτσι τα Τρίκαλα επιλέχτηκαν από την Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για την πιλοτικη εφαρμογή του νέου υπερ-δικτύου. Ήδη o OTE έχει τοποθετήσει στον αστικό ιστό και στα περίχωρα 127 νέες καμπίνες, ολοκληρώνοντας περίπου το 80% της ανανέωσης του βασικού εξοπλισμού για να μπορεί να ανταποκριθεί στις νέα απαιτήσεις.

Το δίκτυο 5G χαρακτηρίστηκε ως μια πραγματική επανάσταση από τους ειδικούς καθώς θα περιλαμβάνει ένα κράμα διαφορετικών συχνοτήτων, τεχνολογιών και προσεγγίσεων, πολλές από τις οποίες απαιτούν δραστικές αλλαγές στον εξοπλισμό και τα δίκτυα. Κι αυτό γιατί το 5G είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από όλους τους προκατόχους του. Είναι στην ουσία ένα πληροφοριακό πλέγμα κατασκευασμένο για να αλληλεπιδρά και να συνδέει αυτοκινούμενα οχήματα, εικονική πραγματικότητα, μεταφορικά drones αλλά και όλες τις νέες τρέλες της ανθρωπότητας.

Το 5G είναι αυτό που θα περιμέναμε: γρηγορότερο μεν από το 4G, αν και δεν υπάρχουν ακόμα πρότυπα για τη λειτουργία του ούτε και στάνταρντ για τις νέες υποδομές, παρά το γεγονός ότι μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι δοκιμάζουν ήδη τις δικές τους εκδοχές.