Dj, την επόμενη φορά που θα παίξεις το «Λιωμένο Παγωτό» ζήτα άδεια, διαρκείας!

Υπάρχουν κάποια τραγούδια που είναι τόσο διαχρονικά και τόσο συνυφασμένα με το ελληνικό καλοκαίρι όσο και η έννοια «Τουρίστας με άσπρη κάλτσα να φωσφορίζει στο σανδάλι». Αυτά τα κομμάτια τα ακούμε παντού: Στο σαλόνι του καραβιού, 7 το πρωί, στην παραλία από ραδιοφωνάκι ή ηχείο κινητού που βρυχάται μέσα από τα άπειρα παράσιτα, στο ταξί ή στο διπλανό αμάξι με «τσιτα» τα μπάσα. Κι εδώ έρχεται η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου: Αν μπορούσαμε να διαγράψουμε από κάθε playlist εκεί έξω, τα τραγούδια που έχουμε βαρεθεί να ακούμε, ποια θα ήταν αυτά;

Bryan Adams – Summer Of `69
Το «καλοκαιρινό» κομμάτι που παίζει συνήθως  στην playlist κάθε ροκ σταθμού από την 1η Μαΐου μέχρι την 31η Αυγούστου κάθε καλοκαιριού, μάλλον γιατί στον τίτλο λέει “Summer” και «`69», άρα είναι καλοκαιρινό και ρετρό μαζί. Ζητάμε την απόσυρση του, μέχρι να επιβεβαιωθεί και επίσημα ότι το κομμάτι δεν γράφτηκε για το 1969, αλλά για το «άλλο» `69.

Kid Rock – All Summer Long
«Ένα τραγούδι για εσάς που έχετε κατακλύσει τις παραλίες, κάτω από τον καυτό ήλιο» και να παίζει στην διαπασών η βλαχοκάντρι του πρώην της Pamela Anderson. Στάνταρ η καλύτερη αφορμή για να βουτήξεις και πάλι στα δροσερά (παγωμένα) νερά της θάλασσας.

The Underdog Project – Summer Jam
Θα το ακούσεις συνήθως σε κάποιο beach bar, από αυτά που είναι και ταβέρνα μαζί, μέσα από κάποιο σιντι συλλογής τύπου “NOW 2000”, ή mp3 χαμηλού επιπέδου. Ο ήχος του θυμίζει έντονα αερόμπικ σε πρωινάδικο του 1999 με την Μενεγάκη, «απο την μαγευτική και πολυαγαπημένη μας Σύρο». Κλείσε την TV, ΤΩΡΑ.

Manu Chao – Me Gustas Tu
Δεν μπορούμε να φανταστούμε σύγχρονο ελληνικό καλοκαίρι χωρίς την τεμπέλικη φωνή του Manu Chao να παίζει κάπου, οπουδήποτε, από ηχεία διαδήλωσης, μέχρι «φανκυ» μπαράκι στις Κυκλάδες που παίζει τα ίδια κομμάτια από το 1998; To “Me Gustas” είναι και παιχνιδιάρικο ηχητικά και λίγο επαναστατικό στους στίχους (“colombiana” duh?) και έχει αγαπηθεί, κυρίως από ανθρώπους με έντονη οσμή ποδαρίλας. Μήπως να πλυθείτε και να αλλάξτε σιντι πλήζ…;

Άλκηστης Πρωτοψάλτη – Πάμε Χαβάη (It`s A Pity)

Η Πρωτοψάλτη συμβολίζει την τρελή θεία της οικογένειας που σε όλες τις οικογενειακές συγκεντρώσεις/γάμους/βαφτίσια «κάνει παρέα με την νεολαία» και το «Πάμε Χαβάη» είναι το τραγούδι της. Τα λέμε στους επόμενους γάμους/βαφτίσια, θεία, μετά από (πολλά) χρόνια.

Ξύλινα Σπαθιά – Λιωμένο Παγωτό
Το αντίστοιχο της Χαβάης για τρελούς θείους και ανθρώπους που γνωρίζουμε κάθε καλοκαίρι και θέλουν να μας πείσουν ότι ακούνε «ροκ μουσική»…

Δυτικές Συνοικίες – Καλοκαιρινά Ραντεβού
Στα πρώτα χρόνια των `00s οι Δυτικές Συνοικίες, αυτοί οι πρόγονοι του greek κλαρινογραμπρισμού, έδιναν το σάουντρακ για καταστάσεις όπως «Πενταήμερη στην Μύκονο με την Δαπ ΝΔΦΚ/ΠΑΣΠ/κλπ», μαζί με μουσική από Νίνο και Άσπα Τσίνα.

https://www.youtube.com/watch?v=-rFPf-yg04s

Γιώργος Μαζωνάκης – Summer In Greece
Σε αυτό το τραγούδι, ο Μαζώ υποδυόταν το γκρήκ καμάκι και η Βικτώρια Χαλκίτη, την μαγεμένη από την σοκολατί/σολάριουμ γοητεία του, ξένη τουρίστρια. Ίσως αυτό να είχε στο μυαλό του ο καλός ο γλάρος όταν έλεγε «όχι σκουπίδια, όχι σεξ, σε θάλασσες και ακτές, παλιό τυρο-βρωμίκουλοι»

Νίκος Καρβέλας – Καλοκαιρινές Διακοπές
Έχει πει κι ένα άλλο ο Νίκος Καρβέλας,  το «Στα `79» που είχε προβλέψει για πόσα χρόνια θα τον ακούμε…