Μωρέ παντρεύονται θράκικα και punk; (ΝΑΙ)

Θα μπορούσες να το αποκαλέσεις «πανηγύρι”. Ίσως και «ροκ συναυλία . Όμως οι συναυλίες των Θράξ Punks είναι πολύ ανώτερο αυτών των δύο θεσμών: Είναι μια τελετή, που μόνο αν κάνεις το πρώτο βήμα και βρεθείς εκεί, θα μυηθείς, σε κάτι μοναδικό και ατόφια rock. Πριν την επικείμενη συναυλία τους στο Fuzz (9/12) μιλήσαμε για όλα.

  • Πόσο απέχει μια συναυλία των Θράξ από μια χριστουγεννιάτικη γιορτή και πόσο από μια διαδήλωση;

Στα κάλαντα συνήθως επαναλαμβάνονται κάποιοι συγκεκριμένοι σκοποί, για πολλές ώρες, ενώ οι οργανοπαίκτες και ο κόσμος που τραγουδά, τριγυρνάν στο χωριό ή στην πόλη, απολαμβάνοντας τα κεράσματα από τους ανθρώπους που επισκέπτονται. Στη συναυλία σου δίνεται η ευκαιρία να δώσεις στον ακροατή κάτι πιο ολοκληρωμένο, μια παράσταση μέσω της οποίας η μπάντα οδηγεί το θεατή στα ηχοτοπία που αυτή δημιουργεί. Στο δρόμο μουσικοί και διαδηλωτές, φωνάζουν-τραγουδούν συνθήματα, και συντονίζουν μαζί τον παλμό της πορείας! Όπως και να χει και οι τρείς αυτές περιπτώσεις οδηγούν μουσικούς και συμμετέχοντες σε μοναδικά βιωματικά ταξίδια.

  • Ποια ήταν η ανάγκη/αφορμή που έφερε την δημιουργία των Θράξ; Τι σας έκανε να πιστέψετε πως η θρακική μουσική σήμερα μπορεί και πρέπει να «παντρευτεί» με τον ηλεκτρικό ήχο;

Αυτό που μας όπλισε ήταν η ανάγκη, όπως ήδη αναφέρθηκε στην ερώτηση, για έκφραση, δημιουργία, πειραματισμό και αλλαγή! Δεν ήταν κάτι το οποίο έπρεπε να γίνει, αλλά κάτι το οποίο ήρθε εντελώς αυθόρμητα και αβίαστα. Είναι πολύ απλά μία μουσική στην οποία μυηθήκαμε από μικροί και ανακατέψαμε μαζί με τις πιο “σύγχρονες” επιρροές μας.

  • Για πολλά χρόνια στη χώρα μας, η παραδοσιακή μουσική συνδεόταν κυρίως με τοπικές εκδηλώσεις και με την εκκλησία. Σήμερα ολοένα και περισσότεροι νέοι καλλιτέχνες εκφράζονται και μέσω της παραδοσιακής μουσικής και τολμούν κάθε είδους μουσικά «παντρέματα». Πρόκειται για μια ανάγκη δημιουργικού επαναπροσδιορισμού ή «μόδα είναι θα περάσει»;

Η παραδοσιακή μουσική είχε φτάσει να είναι ένα μουσειακό, ακόμα και επετειακό έκθεμα, χωρίς να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των ανθρώπων. Εγκλωβισμένη σε ¨καλλιτεχνικά” και ηθικά κλισέ τύπου: Αυτό δε παίζεται έτσι αλλά … έτσι. Το άλλο δεν το παίζουμε τότε αλλά… τότε. Η μουσική αυτή δε χορεύεται έτσι και άλλα τέτοια. Ζούμε πλέον σε μια εποχή απελευθέρωσης από τέτοια στερεότυπα. Από κει και πέρα, ας  το πάρουμε απόφαση… έχουν παιχτεί τα πάντα. Rock ,Metal, Punk, Pop … τα πάντα. Αν θέλουμε να ακούσουμε κάτι καινούριο που θα μας εκπλήξει και θα μας κάνει να ξεκολλήσουμε από το να ακούμε τις ίδιες φόρμες και να ξεφύγουμε από τον δεινοσαυρισμό, είναι το πάντρεμα διαφόρων ειδών μουσικής. Στην Ελλάδα που υπάρχει πολύ υλικό στη παραδοσιακή, αλλά και ρεμπέτικη μουσική είναι ένας λόγος παραπάνω για να γίνει κάτι τέτοιο.

  • Τι συμβαίνει σε μια «Συνηθισμένη» συναυλία των Θράξ; Πως αντιδρούν οι μυημένοι αλλά και οι αμύητοι στη μουσική σας;

Νομίζω η απάντηση είναι κοινή για όλους! Τραγουδάμε, χορεύουμε, ιδρώνουμε, τριπάρουμε και τα σπάμε …συνολικά!

 

  • Τι θα συμβεί στην επικείμενη συναυλία σας στο Fuzz; Μπορείτε να μας δώσετε κάποια πληροφορία;

Χμμμ… Ελάτε και θα “δείτε”! Ζακέτα να πάρετε…. Και μια φανέλα για αλλαξιά!!!

  • Μπορείτε να φανταστείτε τους εαυτούς σας μελλοντικά, να τζαμάρουν με μουσικούς που πρεσβεύουν μια τελείως διαφορετική μουσική παράδοση, από την Ελλάδα, από την Ευρώπη ή και από όλο τον κόσμο γενικότερα;

Φυσικά και όχι μόνο το φανταζόμαστε, αλλά το έχουμε κάνει στο παρελθόν και οι τρεις μας. Είναι μοναδικό και απαραίτητο κατά τη γνώμη μας για κάθε μουσικό που θέλει να πάει τη μουσική του ένα βήμα παραπέρα, να είναι σε θέση να μπορεί να επικοινωνήσει με οποιοδήποτε εκεί έξω και να ανταλλάσσει τέτοιου είδους στοιχεία πολιτισμού.