Ας ακούσουμε κάτι μίζερο. Το έχει ανάγκη ο οργανισμός μας.

Τις προάλλες, ο συντάκτης του άρθρου άκουγε το «Because Of You” της Kelly Clarkson (ναι το θυμήθηκε μετά από χρόνια, πειράζει;) και ξαφνικά μετά από 1-2 λεπτά αισθανόταν πολύ καλύτερα. Γιατί όμως; Γιατί ένα τραγούδι χωρισμού ανέβασε  την διάθεση σε κάποιον που δεν χωρίσει η/και δεν αισθανόταν καμία ταύτιση με το μαρτύριο που τραβούσε η Kelly; Γιατί τα τραγούδια πόνου και θλίψης μας κάνουν να νιώθουμε λίγο καλύτερα;

Μια έρευνα, που έγινε από επιστήμονες του πανεπιστημίου Durham και του πανεπιστημίου Jyväskylä στη Φινλανδία, ανέλυσε τρία διαφορετικά ερωτηματολόγια, με 2436 απαντήσεις συνολικά και βρήκες ένα τεράστιο εύρος αντιδράσεων σε λυπητερά τραγούδια. Αλλά τρεις ήταν οι αντιδράσεις που ξεχώρισαν: ευχαρίστηση, άνεση και πόνος. Συχνά, αυτές οι αντιδράσεις προκαλούνταν από ευχάριστες ή δυσάρεστες αναμνήσεις που ζωντάνευαν μέσα από τη μουσική, σύμφωνα με τους ερευνητές. Ο ψυχολόγος Adrian North από το πανεπιστήμιο Curtin στην Αυστραλία, που δεν συμμετείχε στην έρευνα, λέει πως υπάρχουν δυο πιθανοί λόγοι που εξηγούν γιατί απολαμβάνουμε το να ακούμε λυπητερή μουσική: Ένας έχει τη βάση του στην κοινωνική ψυχολογία και ένας στη διανοητική νευρολογία.

Συγκεκριμένα, ως προς τη κοινωνική ψυχολογία, αυτό που μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα για τους εαυτούς μας, είναι το να ακούμε τις ιστορίες ενός ανθρώπου που η ζωή του πάει πολύ χειρότερα. Δηλαδή, νιώθεις λίγο καλύτερα, γιατί μόλις διαπίστωσες πως ο Thom Yorke περνάει πολύ χειρότερα. Μια ακόμα εξήγηση που πηγάζει από τη κοινωνική ψυχολογία, είναι ότι οι άνθρωποι νιώθουν καλύτερα όταν ακούνε τραγούδια που περιγράφουν καταστάσεις τις οποίες έχουν βιώσει, γιατί πολύ απλά, μπορούν πιο εύκολα να ταυτιστούν με αυτά.

Σύμφωνα με τη νευρολογία, η μελαγχολική μουσική συνδέεται με την ορμόνη προλακτίνη, ένα χημικό στοιχείο που μας βοηθάει να καταπολεμήσουμε ένα γεγονός θλίψης. Η προλακτίνη, σε συνδυασμό με την ντοπαμίνη που απελευθερώνεται όταν ακούμε μουσική,  γίνεται ένα μεθυστικό μείγμα οπιούχων με το οποίο «αντιδρά” το σώμα μας καθώς ακούει το μοιρολόι της Kelly Clarkson ή οποιοδήποτε άλλου λυπημένου pop star.