To 2WO+1NE=2 δεν είναι ένα συνηθισμένο fashion brand φίλων…

Η ιστορία έλεγε πως «Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας«, η στιγμή δηλαδή που ο Άμλετ ακολουθεί το φάντασμα του πατέρα του και ο Μάρκελλος μαζί με τον Οράτιο, τον φίλο του Άμλετ, προσπαθούν να τον πείσουν να μην το κάνει. Μη θέλοντας να τον αφήσουν μόνο του μέσα στην παραφροσύνη του τον ακολουθούν.

Με μια πρώτη ματιά η Βαλίσια και η Στέλλα σου δίνουν την εντύπωση πως δεν είναι απλώς 2 τυχαία κορίτσια που πετσόκοβαν ρούχα από μικρές. Και ευτυχώς που η εντύπωση αυτή δεν είναι μονάχα δική μου. Με μια δεύτερη ματιά αντιλαμβάνεσαι πως η Βαλίσια δεν κάνει χωρίς την Στέλλα και η Στέλλα χωρίς την Βαλίσια αντίστοιχα. Και πως πέρα από τον νέο «σύντροφο» που μοιράζονται από κοινού, το fashion brand τους 2WO+1NE=2, θα είναι πάντα 1. Κι αυτό γιατί η κάθε μία ξεχωριστά έχει βρει το τι την εκφράζει μέσα από την άλλη. Έτσι αυτό θα τις κάνει για πολλά ακόμη χρόνια 2 πολύ δημιουργικούς ανθρώπους, κάτι παραπάνω από 2 απλές φίλες & συνεργάτιδες: Άλλωστε 2+1 δεν έκαναν ποτέ 3…

Ας ξεκινήσουμε. Είστε δυο νέοι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκεστε χρόνια στο χώρο της μόδας. Ή τουλάχιστον έχετε δουλέψει πολύ γι’ αυτή: Πώς 2 άνθρωποι έγιναν 1; Υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από το νέο σας brand;

Σ και Β: Μια φορά κι έναν καιρό, βρεθήκαμε στην ίδια σχολή και αφού είδαμε ότι η αισθητική μας ταιριάζει ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Όχι όμως τόσο σύντομα, σας κάνουμε την περίληψη γιατί εμείς αφού είχαμε αποφασίσει αρκετά νωρίς να κάνουμε κάτι δικό μας, μαζί, θέλαμε να αποκτήσουμε πρώτα μια εμπειρία στον χώρο, να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας και να μάθουμε από καταξιωμένους σχεδιαστές.

Το κόνσεπτ πίσω από το brand βασίζεται στη ιδέα του νομαδισμού, κάτι που το είχαμε σκεφτεί από την αρχή, σαν μία αφορμή για να ταξιδεύουμε. Κάθε συλλογή είναι εμπνευσμένη από μια διαφορετική πόλη ανά τον κόσμο, αντλώντας στοιχεία από τη μουσική και καλλιτεχνική σκηνή της, την αρχιτεκτονική της, τον κινηματογράφο και τους κατοίκους της.

Το όνομά μας δεν είναι απλά μια λάθος πράξη, ξέρουμε ότι 2+1=4. Προήλθε από μία μελέτη του Κινηματογραφικού Δράματος, η οποία εκδόθηκε τον Οκτώβρη του 1919 στο -ντανταϊστικό και σουρεαλιστικό- περιοδικό SIC με τίτλο “2+1=2”, που αντανακλούσε τις εικαστικές ανησυχίες της εποχής και ήταν ορμώμενο από ένα μανιφέστο του Pierre Albert-Birot που αφορούσε στον Σουρεαλισμό στον Κινηματογράφο.

1 2

– H έμπνευσή σας;

Σ: Εμπνέομαι κυρίως από την αρχιτεκτονική. Ίσως φταίει ότι ήθελα να ασχοληθώ με αυτό. Πάντως, όταν βρεθώ σε βιβλιοπωλείο αγοράζω από τον τομέα της Αρχιτεκτονικής και του Design και ποτέ από της Μόδας. Επίσης είμαι τελείως movie buff, αλλά θα μπορούσα και να χαρακτηριστώ movie junkie, κυρίως για ταινίες που έχουν κλείσει μισό αιώνα από όταν γυρίστηκαν και με πρωταγωνιστές που δεν είναι εν ζωή.

Β: Ιντριγκάρομαι, ενθουσιάζομαι και κατ΄ επέκταση αποτελούν πηγή έμπνευσής μου άνθρωποι που στα δικά μου μάτια ξεχωρίζουν από τη μάζα τόσο με την προσωπικότητά τους όσο και με τις στυλιστικές τους επιλογές. Συνήθως πρόκειται για εκκεντρικές φιγούρες που αδιαφορούν στα σχόλια του περίγυρου και μπορεί να προέρχονται είτε από τον χώρο της μόδας, της μουσικής αλλά και την καθημερινότητα. Οι περισσότεροι από αυτούς επίσης δεν βρίσκονται εν ζωή.

Σ και Β: Είμαστε νεκρόφιλες..; Είμαστε παρελθοντολάγνες..; Έχει κάνει μια ταινία ο Woody Allen επ’ αυτού. Άνθρωποι είμαστε.

– Πώς ορίζετε το κιτς;

Σ και Β: Κατ΄αρχάς δεν είμαστε πολέμιες του κιτς. Όπως έχει πει και μια αγαπημένη μας νεκρή, η Diana Vreeland, “A little bad taste is like a nice splash of paprika. No taste is what I am against”. Με άλλα λόγια δε θεωρούμε κιτς αυτόν που θα συνδυάσει ένα κίτρινο μποά με πορτοκαλί πουκάμισο αλλά αυτόν που υπερπροσπαθεί να ακολουθεί τις επιταγές της μόδας και να ξεχνάει τι τον εκφράζει και ποιος είναι.

Τι είναι κομψότητα;

Σ: Τι είναι η αγάπη; Τι είναι ο ευπροσήγορος; Ουσιαστικά, κομψότητα είναι η διαφορά του cool από το effortless, όπου η κομψότητα είναι το δεύτερο.

Β: Κομψότητα είναι να φοράς, by the book, “αταίριαστα” στοιχεία, ακόμα και την Άρτα με τα Γιάννενα, αλλά πάνω σου να δείχνουν σαν το πιο φυσιολογικό πράγμα του κόσμου. Κομψότητα είναι η αυθεντικότητα.

Mόδα στην Ελλάδα. Ένα κεφάλαιο δίχως τέλος. Ποια η άποψή σας;

Σ και Β: Πιστεύουμε ότι υπάρχουν αρκετοί Έλληνες σχεδιαστές που είναι ταλαντούχοι, αλλά το ελληνικό έδαφος δεν είναι και το πιο πρόσφορο να βοηθήσει την ανάπτυξή τους σε μεγάλες καταξιωμένες εταιρίες. Αυτό ξεκινάει, σε ένα μεγάλο βαθμό από τους εμπόρους, οι οποίοι παρουσιάζουν μια ξενομανία. Επίσης, δε βοηθάει το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποια οργάνωση σαν συνδικάτο, ένας επίσημος φορέας που να προστατεύει τα δικαιώματα του εκάστοτε σχεδιαστή και να τον προωθεί όπως στο Λονδίνο για παράδειγμα. Ο κάθε σχεδιαστής προσπαθεί μόνος του, χωρίς να υπάρχει μια οργανωμένη κοινότητα κι αυτό το κάνει ακόμα δυσκολότερο.

Kάτι που ίσως δεν γνωρίζει πολύς κόσμος είναι πως είστε και φίλες. Μπορεί τελικά μια φιλία, εκτός από το να δημιουργήσει από κοινού πράγματα, να μείνει και αλώβητη;

Σ: Πολλοί συνέχως λένε πως κάλυτερα να μην είσαι φίλος με τον συνεργάτη που θα επιλέξεις αλλά προσωπικά θεωρώ πως αν υπάρχουν ξεκάθαρες σχέσεις και διαχωρίζεται η δουλειά από την προσωπική επαφή, μπορουν να αποφευχθούν σημαντικές προστριβές και το να υπάρξουν κάποιες μικρές διαφωνίες είναι υγιές και ίσως απαραίτητο, καθώς κάνουμε μια δημιουργική δουλειά στην οποία το υποκειμενικό στοιχείο είναι πολύ ισχυρό όσο κι αν ταιριάζεις με κάποιον.

Β: Προσωπικά, είναι πολύ σημαντικό να βρω έναν άνθρωπο με τον οποίο να μιλάμε την ίδια “γλώσσα”  και μιας και δεν είμαι και ο πιο εύκολος άνθρωπος όταν συμβαίνει αυτό αυτομάτως αυτός ο άνθρωπος γίνεται και φίλος μου. Συνεπώς μόνο με ένα φίλο μου θα μπορούσα να συνεργαστώ.

3 5crop

– Τελικά υπάρχει ευτυχία με την επίτευξη κάποιων στόχων μας;

Σ και Β: Δεν έχουμε βάλει κάποιον υπέρτατο στόχο που θέλουμε να κατακτήσουμε αλλά βάζουμε σταδιακά πολλούς μικρούς στόχους των οποίων η επίτευξη μας προκαλεί ικανοποίηση και ταυτόχρονα γεννά νέους. Έτσι υπάρχει μια ροή και μια λογική αλληλουχία, η οποία οδηγεί στην ανάγκη μας για εξέλιξη.

[themify_button ]Της Σοφίας-Θεοδώρας Γιλτίζη[/themify_button]