Μιλήσαμε με την Κανέλα Αράπογλου για τις νέες της δημιουργίες.

Όλοι έχουμε έρθει σε επαφή με το εργόχειρο, συνήθως μέσα από κάποια μητέρα/θεία/γιαγιά με δημιουργικές ανησυχίες και πολλή αγάπη για την βελόνα και την κλωστή. Η εικαστικός και γραφίστας Κανέλλα Αράπογλου, μέσα από τη δεύτερη ατομική της έκθεση με τίτλο «A Stich in Time», σε προκαλεί να αντικαταστήσεις αυτήν την ανάμνηση με εικόνες #pio_pop  και να δεις το κέντημα ως ένα καμβά, που μπορεί να μεταφέρει αυτές τις εικόνες σε μια νέα, πιο ονειρική και πιο τρελή διάσταση. Μιλήσαμε με την Κανέλλα λίγο πριν τα εγκαίνια της έκθεσης της, γύρω από βελόνες κλωστές και comic strips  (κανένας δημοσιογράφος του RISE δεν τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της παρακάτω συνέντευξης, επιβεβαιώνω).

kentimata3

 

Τι σε ενέπνευσε για να δημιουργήσεις τα έργα του “A Stich in Time»;

kentimata

Ήταν η ανάγκη του να να προσθέσω μια ακόμη οπτική στο εργόχειρο, το οποίο έχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο στο μυαλό μας, η ανάγκη να εικονογραφήσω / εκφράσω  σκέψεις και ανησυχίες με κλωστές.  Η ανάγκη να πειραματιστώ και να ανακαλύψω τον βαθμό σημαντικότητας που αποκτούν όλα αυτά όταν κεντηθούν. Να “μετρήσω” την υπομονή μου κεντώντας μεγάλες συνθέσεις. Να δημιουργήσω σε καινούργια, ετερόκλητα υλικά, δίνοντας στο κέντημα μια καινούργια ανάγνωση, ίσως πιο unisex. 

Γιατί επέλεξες το κέντημα σε καμβά ως μέσο έκφρασης; Υπάρχει κάποια σύνδεση με τις προηγούμενες δουλειές σου;

 ατομική έκθεση "A Stich in Time",

Το κέντημα υπήρχε πάντα στην ζωή μου. Στην οικογένεια μου κεντούσαν για να δημιουργήσουν, για να χαλαρώσουν, ή για επαγγελματικούς σκοπούς. Ξεκίνησα να πειραματίζομαι με το κέντημα το 2009 (με το προσωπικό project “Yellow Thread”)  Ακόμη όμως και πριν από αυτό,  για αρκετά χρόνια έκανα κάποιες εικονογραφήσεις, αποκωδικοποιώντας το κέντημα και το βελονάκι σε κουκκίδες. 

Πιστεύεις ότι η pop κουλτούρα είναι η κινητήριος δύναμη που θα αποχαρακτηρίσει το κέντημα ως κάτι «παραδοσιακό» και «γυναικείο»;  Πόσο επίκαιρο μπορεί να γίνει  το κέντημα στην Αθήνα του 2016;

 ατομική έκθεση "A Stich in Time",

Δεν προσπαθώ να το αποχαρακτηρίσω, αλλά να το φέρω στο παρόν. Σέβομαι βαθιά την ιστορία και το παρελθόν της τέχνης του εργόχειρου. Η pop κουλτούρα είναι σε μένα πιο οικεία, πιο εύπεπτη και γεμάτη από χρώμα.  Το όλο εγχείρημα βγήκε πολύ αυθόρμητα και δεν ήταν βασισμένο σε κάποια συνειδητή απόφαση. 

Αν είναι επίκαιρο το κέντημα; To επίκαιρο αν δεν έχει διάρκεια, δεν μπορεί να εξελιχθεί σε βάθος και φεύγει “απαίδευτο”.  Το εργόχειρο υπάρχει σαν μνήμη σε όλους μας. 

Ποια εικόνα ή πρόσωπο της pop κουλτούρας θέλεις να αποτυπώσεις σε εργόχειρο αλλά δεν τα έχεις καταφέρει ακόμα;

 ατομική έκθεση "A Stich in Time",

Συνήθως θα δω κάτι τυχαία που θα μου κεντρίσει το ενδιαφέρον και θα θελήσω να το κεντήσω, θα θελήσω δηλαδή, να δω αν μπορώ να το μεταφέρω σε άλλη διάσταση, μακριά από την συνηθισμένη αντίληψη που έχουμε για αυτό: Για παράδειγμα,  μπορεί να δω ένα comic strip (ΜΠΟΥΜ!), να το μεγεθύνω, να το κεντήσω και τελικά να το τοποθετήσω στο χώρο. 

Λονδίνο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη , Σαντορίνη: Τα έργα σου (και η δουλειά σου συνολικά) ταξιδεύουν διαρκώς σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ανά τον κόσμο. Πού θα σε βρει το 2017;

Εύχομαι κάπου ήσυχα, με καλή παρέα και κοντά στην θάλασσα. 

(φωτογραφίες:Kanella)

[themify_box ]A Stitch in Time // Kanella Αrapoglou // Art Exhibition: PIRÉE
Κάστορος 78, Πειραιάς
+30 210 4082700-02 / +30 6957 213213
www.piree.gr

Διάρκεια Έκθεσης: 16/12/16 – 8/1/17[/themify_box]

[themify_button ]του Γιάννη Δημητρέλλου[/themify_button]