Ο Θανάσης Βράτιμος, περιγράφει στο RISE το έργο του GIVMED μέχρι σήμερα.  

Υπάρχουν δράσεις και σχήματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας, που όσο θετικές κι αν είναι οι προθέσεις τους, δεν καταφέρνουν να παρουσιάσουν στην κοινωνία το έργο που έχουν προηγουμένως υποσχεθεί. Υπάρχει όμως και σχήματα όπως εκείνο που μας έφερε το GIVMED, μέσα από το διαγωνισμό κοινωνικής επιχειρηματικότητας Social Impact Award, που καταφέρνουν να ακουστούν όχι μόνο εντός, αλλά και εκτός Ελλάδας, δημιουργώντας παράλληλα μια νέα μορφή αλληλεγγύης, με τον άνθρωπο στο επίκεντρο της. Μιλήσαμε με τον συνιδρυτή και business developer του GIVMED, Θανάση Βράτιμο, για την πορεία του επιχειρηματικού «παιδιού» τους μέχρι σήμερα.

Ποια ήταν η αφορμή για την δημιουργία του GIVMED; Πόσο σας ωφέλησε ο διαγωνισμός επιχειρηματικότητας Social Impact Award;

givmed

Η ιδέα του GIVMED γεννήθηκε ύστερα από το προσωπικό βίωμα ενός μέλους της ομάδας του GIVMED. Η απώλεια ενός συγγενικού προσώπου τον έφερε αντιμέτωπο με μερικές δεκάδες κουτιών φαρμάκων. Κάποια ήταν πολύ ακριβά και ζωτικής σημασίας, άλλα ήταν φθηνά και καθημερινά. Όλα όμως ήταν σίγουρα σημαντικά για κάποιους συνανθρώπους μας που δυστυχώς δεν είχαν πρόσβαση στα φάρμακά τους. Μετά από αρκετή έρευνα, τα φάρμακα αυτά κατέληξαν σε ανθρώπους που τα είχαν ανάγκη. Γιατί όμως κάτι τέτοιο να είναι τόσο χρονοβόρο και δύσκολο; Η αξιοποίηση των περισσευόμενων φαρμάκων είτε αυτά προέρχονται από αντίστοιχα γεγονότα, είτε από τη θεραπεία που σταματήσαμε ή αλλάξαμε, είναι υποχρέωση όλων μας. Το GIVMED, έρχεται για να δώσει τη λύση εύκολα, γρήγορα και με διαφάνεια.

Η συμμετοχή μας στο διαγωνισμό του Social Impact Award μας έφερε σε επαφή με σημαντικούς ανθρώπους από την κοινωνία των πολιτών που συνέβαλλαν στην ανάπτυξη του οργανισμού μας. Επίσης, η διάκριση με το βραβείο της κριτικής επιτροπής, βοήθησε στη ενημέρωση του κοινού για τη δράση μας και προσέφερε ένα χρηματικό ποσό σημαντικό για τα πρώτα μας βήματα. Τέλος, η συμμετοχή μας στο bootcamp που έγινε στην Βιέννη με τους νικητές του Social Impact Award απ΄όλη την Ευρώπη μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε αξιόλογες προσπάθειες και να πάρουμε feedback για το τρόπο λειτουργίας μας.

Περιγράψτε μας συνοπτικά τις σημαντικότερες μέχρι σήμερα δράσεις του GIVMED.

thanasis

Το GIVMED ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2016 και η εφαρμογή που ανέπτυξε δημοσιεύτηκε το Σεπτέμβρη του ίδιου έτους. Μέχρι σήμερα λοιπόν, είμαστε πολύ περήφανοι που έχουμε δικτυώσει περίπου 4.000 κουτιά φαρμάκων αρχικής χρηματικής αξίας 32.000 ευρώ σε 34 κοινωφελείς φορείς, όπως κοινωνικά φαρμακεία, γηροκομεία και ΜΚΟ. Επίσης, έχουμε ενημερώσει τον κόσμο για τη δράση μας και πως μπορεί ο καθένας να βοηθήσει δωρίζοντας τα φάρμακα που δεν χρειάζονται πια, συμμετέχοντας σε πολλές εκδηλώσεις τεχνολογικού και κοινωνικού χαρακτήρα.

Επίσης, έχουμε βραβευτεί για τον κοινωνικό και καινοτόμο χαρακτήρα της δράσης μας, σε πανευρωπαϊκό και πανελλήνιο επίπεδο, γεγονός που μας δίνει δύναμη να συνεχίζουμε τη δράση μας.

Υπήρξε κάποιο πάσης φύσεως εμπόδιο στην διαδρομή σας;

Εμπόδια υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν  συνέχεια! Η ανάγκη όμως να συμβάλλουμε στη λύση ενός πολύ σημαντικού κοινωνικού προβλήματος, αυτό της πρόσβαση σε φάρμακα, σε συνδυασμό με την θέληση όλης της ομάδας, μας δίνει τη δύναμη να παλέψουμε και τις περισσότερες φορές να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που εμφανίζονται. Ένα από αυτά τα εμπόδια που ξεπεράσαμε και είμαστε περήφανοι, είναι η επιβεβαίωση ότι το πρόβλημα που εντοπίσαμε και η λύση που προσφέρουμε έχουν ανταπόκριση στον κόσμο.

Πώς ονειρεύεστε το GIVMED μετά από 10 χρόνια; Ποια θα είναι εκείνη η στιγμή που θα έχει εκπληρώσει το όραμά του;

Ονειρευόμαστε κάθε άστεγος, ηλικιωμένος, παιδί, μετανάστης, πρόσφυγας ή άνθρωπος που βρίσκεται σε ανάγκη, να έχει τα φάρμακα που χρειάζεται για μια αξιοπρεπή ζωή. Για τα επόμενα χρόνια εστιάζουμε στην Ελλάδα, η όποια περνάει μια πολύ δύσκολη κοινωνικοοικονομική περίοδο και προσπαθούμε ώστε να ξεπεραστεί. Ελπίζουμε, πως στα επόμενα 10 χρόνια, ο κόσμος θα έχει αλλάξει νοοτροπία στο κομμάτι της αξιοποίησης των περισσευούμενων φαρμάκων του και δε θα είναι απαραίτητη η ύπαρξή μας!

Πως μπορεί ο καθένας να βοηθήσει;

Είναι πολύ απλό! Ψάξε στο σπίτι σου για φάρμακα που δεν χρειάζεσαι πια! Αν δεν έχεις, ρώτα συγγενείς και φίλους..κατά μέσο όρο στον καθένας μας περισσεύουν 7 κουτιά το χρόνο, ψάξε και θα τα βρεις! Στη συνέχεις κατέβασε τη δωρεάν εφαρμογή GIVMED για android ή iOS και καταχώρησε τα απλά φωτογραφίζοντας τα! Δε θα σου πάρει πάνω από 10’’ για κάτι κουτί! Τέλος, επέλεξε τον κοινωφελή φορέα που θέλεις να τα δωρίσεις και τον τρόπο που θα φθάσουν σε αυτόν. Πάνω από 4.000 φαρμακευτικές ελλείψεις υπάρχουν αυτή τη στιγμή, βοήθησε και εσύ να τις καλύψουμε!

[themify_button ]του Γιάννη Δημητρέλλου[/themify_button]

Δες εδώ: Bloode: Ποιος είπε ότι η αιμοδοσία δεν μπορεί να έχει πλάκα;