«Με το βελονάκι νόμιζα πως φτιάχνεις μόνο σεμεδάκια…»

Amigurumi (αμιγκουρούμι): Τέχνη από την Ιαπωνία, χειροποίητο πλεκτό παιχνίδι. Πλέκονται με ψιλό βελονάκι, δουλεύοντας κομμάτι-κομμάτι ώστε στο τέλος να ενωθούν μεταξύ τους και να γίνουν ένα. Η Ελπίδα Παυλίτσεβιτς λοιπόν, εν Ελλάδι και πιο συγκεκριμένα από τη Θεσσαλονίκη, φτιάχνει πανέμορφες δημιουργίες από πλεκτό μαλλί: Τα λεγόμενα Amigurumi! Στo Elpida’s Amigurumi Creations μπορείς να δεις μόνο ένα δείγμα των δυνατοτήτων της Ελπίδας που όπως μας λέει η ίδια, ξεκίνησε να φτιάχνει το καλοκαίρι και ήδη φτιάχνει δικά της σχέδια… Τόσο εύκολα!

– Τι είναι το Amigurumi;

Το Amigurumi είναι μια ιαπωνική τεχνική για την κατασκευή κουκλών. Βγαίνει από τα συνθετικά ami = πλεχτός και nuigurumi = κουκλάκι. Έχει πλούσια ιστορία στην Ιαπωνία αλλά άρχισε να διαδίδεται προς Ευρώπη και Αμερική τα τελευταία 10 χρόνια. Συνήθως πρόκειται για μικρά ζωάκια, αν και πολλοί φτιάχνουν ανθρωπάκια ή και καθημερινά αντικείμενα, συνήθως στοχεύοντας να είναι όσο το δυνατόν πιο χαριτωμένα. Πλέκονται με βελόνες πλεξίματος αλλά πιο πολύ με βελονάκι.

– Πως έμαθε για την τέχνη αυτή και πώς το ξεκίνησες;

Είχα ξεκινήσει να πλέκω απλά ρούχα με βελόνες γύρω στο 2009, μαθαίνοντας τις τεχνικές από το ίντερνετ. Βελονάκι δεν έμαθα, γιατί νόμιζα πως με βελονάκι φτιάχνεις μόνο σεμεδάκια και έχουμε αρκετές εκατοντάδες από αυτά, να’ ναι καλά οι γιαγιάδες μου. Το Πάσχα επισκέφτηκα την αδερφή μου στη Σουηδία, και μαζί με το αγόρι της μου έκαναν δώρο ένα υπέροχο βιβλίο με φιγούρες amigurumi. Ξεκίνησα να μαθαίνω σοβαρά το καλοκαίρι και έχω εξελιχθεί αρκετά ώστε να φτιάχνω τα δικά μου σχέδια.

– Tι σε εμπνέει ώστε να ξεκινήσεις να φτιάχνεις μια φιγούρα;

Έχω μεγάλη ποικιλία στις φιγούρες μου, κυρίως επειδή οι διαφορετικές φιγούρες σημαίνουν διαφορετικές τεχνικές και μου αρέσει να μαθαίνω. Μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό όπως τα λιλιπούτεια pugs που σχεδίασα (λατρεύω τα pugs), ή κάτι πολύπλοκο όπως ο Fourth Doctor Who που είναι τεράστιος με καπαρντίνα, καπέλο και φυσικά το χαρακτηριστικό μακρύ κασκόλ. Οι φίλες και οι φίλοι μου μου δίνουν πολύ καλές ιδέες επίσης. Το πρόβλημα είναι πως δεν έχω αρκετό χρόνο για να τις αξιοποιήσω όλες!

– Τι σου αρέσει συνήθως να δημιουργείς και ποιο είναι το αγαπημένο σου χρώμα;

Οι φιγούρες που διασκεδάζω περισσότερο να φτιάχνω είναι χαρακτήρες από σειρές, κόμικς, βιντεοπαιχνίδια, γενικά pop culture φιγούρες. Κυρίως επειδή εκεί πρέπει να παίξεις με τις λεπτομέρειες που θα βάλεις ώστε να είναι αναγνωρίσιμη η χαρακτήρας, κάτι που είναι πρόκληση όταν δουλεύω σε μινιατούρες. Το αγαπημένο μου χρώμα είναι το μοβ, αλλά υπάρχουν τόσο όμορφα χρώματα στα μαλλιά που προσπαθώ να αξιοποιώ τα πάντα.

– Με τι άλλο ασχολείσαι εκτός των Amigurumi;

Είμαι αναπληρώτρια δασκάλα κι ανάμεσα στις σποραδικές προσλήψεις μου κάθε χρόνο διαβάζω πολύ, γράφω (πολύ λιγότερο απ’ όσο θα έπρεπε αλλά πλησιάζει το NaNoWriMo που ελπίζω να ολοκληρώσω φέτος), μαγειρεύω φαγητά και γλυκά με κυμαινόμενα επίπεδα επιτυχίας, παίζω βιντεοπαιχνίδια και λιώνω στο ίντερνετ. Το καλό είναι πως όσο πλέκω έχω τον χρόνο να βλέπω σειρές ταυτόχρονα, οπότε υπάρχει μια καλή αναλογία δουλειάς-διασκέδασης εκεί.

– Ποιο είναι το αγαπημένο σου; 

Ο Guybrush Threepwood, mighty pirate! Έχω μάθει αγγλικά με τα Monkey Island series.

amigurumi-risegr

– Ποιους ήρωες κομικς δεν χορταίνεις να φτιάχνεις;

Ω, είναι τόσο πολλοί. Πέρασα πολύ καλά φτιάχνοντας τον Deadpool, την Delirium (έχω στα σκαριά όλους τους Endless από το The Sandman) και ο Constantine ήταν το πρώτο μεγάλο (30 εκ.) κουκλάκι που έκανα και τον αγαπώ επίσης πολύ. Αλλά ανυπομονώ να πιάσω κι άλλους ήρωες πιο κλασικούς όπως Wonderwoman, Batman ή και πιο ενδιαφέροντες εικαστικά όπως τον Rorschach των Watchmen. Ουσιαστικά κάθε επόμενο κουκλάκι είναι και το πιο σημαντικό κουκλάκι για μένα.

 

[themify_button ]Της Σοφίας-Θεοδώρας Γιλτίζη[/themify_button]