«Είτε στην Ελλάδα είτε στην Αγγλία είναι στο χέρι του καθενός να μετατρέψει μια προκατάληψη σε θαυμασμό…»

Η Μαριέλα Νησωτάκη είναι ένα κορίτσι σαν όλα τα άλλα. Μόνο που της αρέσει το ποδόσφαιρο. Και το έκανε επάγγελμα! Τι εννοούμε; Η Μαριέλα σπούδασε όπως όλα τα κορίτσια της ηλικίας της αλλά πήρε ειδικότητα στο ποδόσφαιρο. Το πώς κατέληξε στην Αγγλία και την Championship είναι μια άλλη, μεγάλη, ιστορία την οποία θα μας διηγηθεί η ίδια παρακάτω, όπως και το αν ο κόσμος στο εξωτερικό βλέπει τις γυναίκες, στο συγκεκριμένο άθλημα, λίγο διαφορετικά. Όπως δηλαδή εδώ… Όχι η Μαριέλα δεν πληρώνεται απλά για να βλέπει ποδόσφαιρο, η δουλειά της είναι λίγο πιο εξειδικευμένη απ΄ό,τι νομίζεις. Ναι, σίγουρα θα την δούμε και σε μεγαλύτερη ομάδα. Βάζεις στοίχημα;

– Μαριέλα τι πρέπει να σπουδάσει κάποιος και να ακολουθήσει στην πορεία για να βρεθεί, κάποια στιγμή, στη θέση σου και στην Championship;

Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος δρόμος. Δεν είναι μονόδρομος δηλαδή η πορεία που πρέπει να ακολουθήσεις. Εγώ τελείωσα τα ΤΕΦΑΑ στην Αθήνα με ειδικότητα στο ποδόσφαιρο. Γενικά είχα στο μυαλό μου πάντα ότι θέλω να κάνω ένα μεταπτυχιακό στο εξωτερικό. Δουλεύοντας ως προπονήτρια κ διαβάζοντας στο Ίντερνετ για προπονητική και σκάουτινγκ, αποφάσισα ύστερα από αρκετό ψάξιμο σε μεταπτυχιακά προγράμματα, μα κάνω MSc πάνω στο Sport Performance Analysis και όχι στο Sport Management όπως αρχικά είχα στο μυαλό μου. Έτσι βρέθηκα στο Κάρντιφ για μεταπτυχιακές σπουδές και από εκεί στη Swansea City για την πρώτη μου γεμάτη χρονιά ως performance analyst. Πλέον και ύστερα από το πέρασμα μου από τον Ατρόμητο, δουλεύω ως technical scout στη Norwich City.

– Πότε έφυγες από την Ελλάδα; Είχε βρεθεί ήδη θέση εκεί και πήγες;

Από την Ελλάδα και τον Ατρόμητο έφυγα αρχές Γενάρη, αποδεχόμενη την πρόταση της Norwich City. Οπότε ναι υπήρχε ήδη η πρόταση. Σίγουρα δεν ήταν εύκολη η απόφαση να ξαναφύγω από την Ελλάδα μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ωστόσο είμαι χαρούμενη για το βήμα που έκανα και την εμπειρία που ζω ξανά στο αγγλικό πρωτάθλημα.

mariela-2-risegr

– Nα σε ρωτήσουμε τι είναι performance analyst και αν και στη Norwich κάνεις το ίδιο;

To performance analysis είναι ένας γενικός όρος που μπορεί να περιλαμβάνει πολλά και διαφορετικά πράγματα. Ένας performance analyst μπορεί να έχει ως ρόλο να αναλύει ομάδες τακτικά, τεχνικά ή και δεδομένα φυσικής κατάστασης. Επίσης να ασχολείται με το σκάουτινγκ αντιπάλων και μεταγραφικών στόχων. Στην Ελλάδα είναι λίγο πιο γενικευμένος ο ρόλος μιας και συνήθως ένας αναλυτής πρέπει να ασχολείται με όλα. Στην Αγγλία που σίγουρα και οι οικονομικοί πόροι είναι μεγαλύτεροι, ο καθένας έχει το ρόλο του. Εγώ στη Norwich έχω λίγο διαφορετικό ρόλο από τη Swansea. Είμαι technical scout που σημαίνει ότι πλέον ασχολούμαι καθαρά με την εύρεση και ανάλυση μεταγραφικών στόχων της ομάδας. Η δουλειά μου βασίζεται αρκετά στην έρευνα παικτών μέσω βίντεο και στατιστικών, αλλά περιλαμβάνει και live scouting παικτών. Ο συγκεκριμένος ρόλος είναι κάτι που ήθελα από τη θητεία μου στη Swansea καθώς οι μεταγραφές είναι το κομμάτι που με ενδιαφέρει περισσότερο.

– Aπό τη Swansea στη Norwich. Η ομάδα των ονείρων σου; Εύκολο να το λες μα φαντάζεσαι κάποια στιγμή να βρεθείς εκεί;

Αυτή τη στιγμή απολαμβάνω το ρόλο μου στη Norwich. Σίγουρα όμως υπάρχουν ομάδες που θα ήθελες να δεις τον εαυτό σου κάποια στιγμή και για μένα μια τέτοια ομάδα θα μπορούσε να είναι η Dortmund. Εκτός του ότι μου αρέσει πολύ σα σύλλογος, έχει καταφέρει να έχει έναν από τους πιο έξυπνους μεταγραφικούς σχεδιασμούς στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια και, με λιγότερους οικονομικούς πόρους από άλλες ομάδες, να πρωταγωνιστεί.

mariela-1-risegr

– Ο αντρικός πληθυσμός στην Ελλάδα συνεχίζει να υποστηρίζει πως η γυναίκα και το ποδόσφαιρο είναι δυο πράγματα αντίθετα. Στην Αγγλία τι άποψη έχουν;

Είτε στην Ελλάδα είτε στην Αγγλία νομίζω πως είναι στο χέρι του καθενός και της καθεμίας στη συγκεκριμένη περίπτωση, να μετατρέψει μια προκατάληψη σε θαυμασμό. Η κοινωνία μας δυστυχώς είναι γενικά γεμάτη προκαταλήψεις πολύ χειρότερες από τη συγκεκριμένη. Στην Αγγλία είναι ίσως πιο ανοιχτοί στο θέμα γυναίκα και αντρικό ποδόσφαιρο αλλά και πάλι οι γυναίκες που δουλεύουν σε αυτό, ειδικά σε πιο τεχνικές θέσεις είναι ελάχιστες. Εγώ θεωρώ πως όταν διαφέρεις σε κάτι που κάνεις τότε μόνο θετικό μπορεί να είναι. Οπότε είναι στο χέρι μας και στις ικανότητες μας να μετατρέψουμε κάτι που ίσως μοιάζει με αρνητικό αρχικά σε θετικό.

– Στην Ελλάδα και το ελληνικό πρωτάθλημα θα ξαναδούλευες;

Αν κάτι έμαθα αυτά τα χρόνια που δουλεύω στον συγκεκριμένο τομέα είναι ποτέ να μην κλείνω πόρτες. Αν βρεθεί ένα καλό πρότζεκτ στην Ελλάδα θα μπορούσε να είναι μια ακόμη επιλογή.

– Το να ασχολείσαι με το ποδόσφαιρο ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα;

Δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω ακριβώς σαν όνειρο. Σίγουρα είναι πάρα πολύ ωραίο να καταφέρνεις να δουλεύεις σε έναν τομέα που αγαπάς και που θα το έκανες ακόμα και για χόμπι. Ωστόσο για να φτάσω ως εδώ προσπάθησα αρκετά ώστε να δημιουργήσω τον δρόμο μου. Οπότε πιο πολύ ικανοποίηση αισθάνομαι για ότι έχω καταφέρει και αυτό μου δίνει κίνητρο να προσπαθήσω για ακόμα περισσότερα.