Tα πουκάμισα του «It’s a shirt» θα φορεθούν από όλους πριν καλά καλά το καταλάβει.

Η Χριστίνα Χριστοδούλου και η λέξη πουκάμισο, για όποιον την γνωρίζει, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους. To «γιατί» θα το καταλάβετε παρακάτω… Το It’s a shirt είναι η δουλειά ενός ανθρώπου που αγαπά τη μόδα, χωρίς να λέει το χιλιοειπωμένο «Από μικρή ό,τι έβρισκα το πετσόκοβα!«. Αν και η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσε να το λέει! Κι αυτό γιατί μεγάλωσε μέσα στη βιοτεχνία του πατέρα της.

Η Χριστίνα όμως προτού ασχοληθεί με το σχέδιο και τη μόδα ήθελε να μάθει γι΄αυτή: Και έτσι και έκανε! Σπούδασε Ιστορία Τέχνης και πού την έχανες, πού την έβρισκες όλο με κάτι ασχολούνταν. Όμως πάντα σαν κάτι να την «ενοχλούσε». Σαν τους στενούς γιακάδες. Των πουκαμίσων, σαν αυτά που κατέληξε να φτιάχνει. Και πλέον κανείς δεν μπορεί να της πεις πως δεν πέτυχε αυτό που ήθελε…

– Το It’s a shirt συμπληρώνει ένα χρόνο δημιουργίας: Πού ήσουν κρυμμένη Χριστίνα Χριστόδουλου και τι έκανες τόσα χρόνια προτού πιάσεις το σχεδιασμό ρούχου;

Αν και καθυστέρησε ένα χρόνο αυτή η καλησπέρα σας τη λέω τώρα! Η αλήθεια είναι πως δε κρυβόμουν αλλά ψαχνόμουν, βέβαια ακόμη το κάνω και θα το κάνω. Τόσα χρόνια προσπαθούσα να ξεφύγω απ το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσα, της κατασκευής ρούχων. Εν τέλει αποφάσισα να εμπλακώ και να βυθιστώ σε αυτό συνδέοντας διάφορους τομείς και ερεθίσματα που αγαπώ. Το ότι πρώτα σπούδασα Ιστορία Τέχνης και έπειτα Textiles για εμένα ήταν σωτήριο γιατί συνεχώς έχω την περιέργεια πώς μπορεί το ένα να επηρεάσει το άλλο.

– Υπήρχαν επιρροές ώστε να διαμορφωθεί το ρούχο σου και να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα; Είχες κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό σου;

Το It’s a shirt είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο σαν αντικείμενο αλλά απ΄ την άλλη πολύ εύπλαστο. Το γεγονός ότι στο τέλος θα πρέπει να έχει παραχθεί ένα πουκάμισο δε καθιστά δεδομένη και κοινότοπη τη διαδικασία παραγωγής του. Η επιρροή μπορεί να προέρχεται από γεωμετρικές σκιάσεις σε βωβή ταινία του γερμανικού εξπρεσιονισμού μέχρι σε χρώματα ανθισμένων πορτοκαλιών. Όλα είναι ρευστά μα και αλληλένδετα στη φιλοσοφία του «It’s a shirt».

chromophilia-3

– “Chromophilia” η νέα σου συλλογή και από τα λίγα που έχουμε δει βλέπουμε πως το χρώμα, το έντονο χρώμα, κυριαρχεί τόσο στο όνομα όσο και στα πουκάμισα.

Από μικρή δεν είχα ούτε ένα μαύρο ρούχο στη ντουλάπα μου. Πλέον ίσως να έχω ένα δύο. Η σκέψη πως το μαύρο είναι το αποτέλεσμα απορρόφησης όλων των χρωμάτων-ακτινοβολιών με απωθεί από αυτό. Η λέξη Chromophilia μου ήρθε ως αντώνυμο της λέξης Chromophobia που τη συνάντησα σε ένα βιβλίο πριν δύο χρόνια αναφερόμενη στο φόβο για τα χρώματα. Παράλληλα το Chromοphilia το σκέφτηκα ως μια άλλη λέξη για την άνοιξη. Σίγουρα οι περισσότεροι την έχουμε στο μυαλό μας χρωματιστή.

– Τελικά παίζει ρόλο ή όχι το τι θα σπουδάσεις;

Χμ.. Νομίζω πάντως έχει σημαντική βαρύτητα στο πώς διαμορφώνεται κάποιος σαν άνθρωπος και στο πώς αντιμετωπίζει τα ερεθίσματα της καθημερινότητας.

its-a-shirt-2-risegr

– Την Παρασκευή 10 Μαρτίου (σήμερα) θα κάνεις την 1η σου επίσημη παρουσίαση στο κοινό με μια ιδιαίτερη performance στο BUD. Πώς νιώθεις;

Νιώθω ανυπομονησία. Η παρουσίαση αυτή είναι ένας τρόπος να δει ο κάθε ένας τα πουκάμισα όπως επιθυμεί, να τα πιάσει, να τα φωτογραφήσει και να βιώσει μια εμπειρία δίπλα στους ανθρώπους που θα τα φοράνε σα να είναι μέρος της διαδικασίας και οι ίδιοι. Σε καμία περίπτωση δε θα ήθελα να χρησιμοποιηθούν μοντέλα-προθήκες σε στερεοτυπικό catwalk που θέτει τα όρια μεταξύ συμμετέχοντα και θεατή. Θα ήθελα να προσκαλέσω τον κάθε ένα να έρθει και να νιώσει σα το σπίτι του!

– Σε ποιους θα ήθελες να πεις ένα Ευχαριστώ τώρα που βλέπεις πως αυτό που ήθελες και σε γεμίζει είναι το να δημιουργείς αυτό που εσύ σαν Χριστίνα έχεις σήμα κατατεθέν; Το πουκάμισο.

Θέλω να λέω ευχαριστώ όσο συχνότερα μπορώ, να υπενθυμίζω σε αυτούς τους ανθρώπους το πόσο σημαντικοί είναι στην κάθε μέρα μου και επομένως και στο it’s a shirt που είναι πραγματικά μέρος του. Ο άνθρωπος μου, η οικογένεια μου, όλοι οι φίλοι που έχουν βοηθήσει με οποιοδήποτε τρόπο, αξίζουν ένα ατελείωτο ευχαριστώ.

[themify_button ]Της Σοφίας-Θεοδώρας Γιλτίζη[/themify_button]