Την άνεση που έχει με τους υπολογιστές ο Πέτρος Δημητρακόπουλος, μάλλον δεν θα την αποκτήσουμε ποτέ. -Κλαψ-

Αν γκουγκλάρεις το όνομά του θα σου βγουν δημοσιεύματα με τίτλο «ο 14χρονος που δημιούργησε εφαρμογή». Ο Πέτρος Δημητρακόπουλος, πλέον στα 17 του, όχι απλώς συνεχίζει, αλλά φαίνεται ότι έχει ακόμα πολύ μέλλον μπροστά του. Πολλά υποσχόμενο και με ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες λέμε εμείς. Διότι είναι από τους τυχερούς που ξέρει από μικρός ποια είναι η κλίση του.

Τελευταία του εφαρμογή το Sloorpy, ένα app σε καλοκαιρινό mood, που εύκολα μπορεί να γίνει το νέο μας κόλλημα.

Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να ασχολείσαι με τους υπολογιστές και τον προγραμματισμό; Ποια ήταν η αφορμή για να ξεκινήσεις;

Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τον προγραμματισμό στην 6η δημοτικού δηλαδή περίπου στην ηλικία των 11- 12 χρονών. Είχα την τύχη να είναι ο πατέρας μου επαγγελματίας προγραμματιστής οπότε με έβαλε από πολύ νωρίς στο κόλπο. Ένα απόγευμα της 6ης δημοτικού, με πήγε σε ένα από τα λίγα εξειδικευμένα βιβλιοπωλεία που πουλούσαν βιβλία πληροφορικής και μου αγόρασε το πρώτο μου βιβλίο για προγραμματισμό. Αμέσως ξεκίνησα να φτιάχνω τα πρώτα μου προγράμματα με την αμέριστη πάντα βοήθεια και υποστήριξη του πατέρα μου. Σε λίγο καιρό είχα μάθει και δεν χρειαζόμουν πια την βοήθειά του. Στο τέλος της πρώτης γυμνασίου ξεκίνησα να ασχολούμαι για πρώτη φορά και με τα iOS applications και την ανάπτυξη παιχνιδιών. Το αγάπησα από την πρώτη στιγμή και νομίζω ότι θα το αγαπάω για πάντα.

Ποιες εφαρμογές έχεις φτιάξει ως τώρα;

Μέχρι στιγμής έχω 9 δικές μου εφαρμογές στο App Store.

Η πρώτη ήταν το Acculoc. Εφαρμογή που σχετίζεται με την εύρεση της τοποθεσίας του χρήστη, δείχνει τις γεωγραφικές του συντεταγμένες και του δίνει την δυνατότητα να τις μοιραστεί άμεσα. Τελευταία έχει εμπλουτιστεί και με άλλα πιο ειδικά features για την οδήγηση και την ναυσιπλοΐα.

acoulock

Μετά έγινε το Acculoc HD, είναι η έκδοση του Acculoc για iPad.

ACCOULOCK HD

 

Στη συνέχεια έγινε η ΜΕΝΝ και το NICU Parent (η αγγλική έκδοση της ΜΕΝΝ). Είναι μία εφαρμογή εμπνευσμένη από μία προσωπική ιστορία. Αυτό που κάνει είναι ότι παρέχει πληροφορίες στους γονείς των οποίων τα παιδιά νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ ή NICU στα αγγλικά ). Πρόκειται για παιδιά που γεννιούνται πρόωρα ή με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας των οποίων η επιβίωση πολλές φορές είναι αμφίβολη. Οι γονείς σε αυτή την κατάσταση χρειάζονται πληροφόρηση και ψυχολογική υποστήριξη. Η εφαρμογή τους δίνει επίσης την δυνατότητα να καταγράφουν σε ένα ημερολόγιο την πρόοδο του νεογνού τους, τα λόγια και τα σχόλια των γιατρών καθώς και τα συναισθήματά τους.

Ένα μήνα μετά την ΜΕΝΝ και το NICU Parent, έκανα το πρώτο μου παιχνίδι. Ήταν το Where Is The Lady.  Πρόκειται για το κλασικό παιχνίδι του “παπά” με τα χαρτιά που ίσως έχετε δει να παίζεται σε κάποιους δρόμους του κέντρου της Αθήνας.

menn

Μετά έφτιαξα το iFind Girl. Ο απόλυτος οδηγός για να βελτιώσει κάποιος τα flirting skills του. Πληροφορίες, συμβουλές, κόλπα και ατάκες για να προσελκύσεις κάποιος το κορίτσι που του αρέσει. Έχει επίσης quiz για να ελέγξει ο χρήστης τις γνώσεις του. Είναι φτιαγμένο σε συνεργασία με 2 πολύ καλούς φίλους και μετρ του είδους που ασχολήθηκαν με το περιεχόμενο, τον Γιώργο Δερλερέ και τον Ευγένιο Παπαδόπουλο.

ifind girl

Ύστερα έκανα το iBorrow Greek, ένα λεξικό με τις ξένες λέξεις που προέρχονται από τα Ελληνικά. Είναι γεγονός ότι η γλώσσα μας είναι πάρα πολύ πλούσια, αυτό όμως δεν μας δίνει το δικαίωμα να την προτάσσουμε ως δικό μας έργο και να κοκορευόμαστε για αυτό απέναντι στους ανθρώπους από άλλες χώρες. Αυτή η εφαρμογή έχει σκοπό να συγκεντρώσει απλά αυτό τον πολιτισμικό πλούτο.

i borrow greek

Πέρσι το Καλοκαίρι φτιάξαμε το ilectron. Ένα παιχνίδι βασισμένο σε μία πολύ απλή αρχή της Φυσικής. Τα ετερώνυμα έλκονται και τα ομώνυμα απωθούνται. Φτιαγμένο σε συνεργασία με τον Κώστα Δραγάτη που σχεδίασε τα επίπεδα και τον Γιώργο Δεδψίδη που έπαιξε την μουσική που ακούγεται στο παιχνίδι.

illectron

Και πριν από 15 μέρες περίπου, μπήκε στο App Store το Sloorpy για το οποίo θα μιλήσω παρακάτω.

sloorpy ohoto thema

 

Σ΄ αυτή την τόσο μπερδεμένη κατάσταση για τη χώρα μας, βγάζεις χρήματα μέσα από τις εφαρμογές που φτιάχνεις ή το κάνεις απλά γιατί γουστάρεις; Μίλησέ μας λίγο για την διαδικασία. 

Κατά βάση το κάνω επειδή το γουστάρω. Επειδή όταν προγραμματίζω το μυαλό μου αδειάζει εντελώς και πραγματικά πιστεύω ότι το χαίρομαι όσο τίποτα άλλο. Προφανώς όμως το γεγονός ότι έρχονται κάποια έσοδα από αυτή τη “δουλειά” είναι πολύ ευχάριστο. Σίγουρα δεν το κυνηγάμε (ακόμα τουλάχιστον) αλλά επίσης δεν το αρνούμαστε. Είναι πολύ ωραίο να βγάζεις ένα αρκετά καλό χαρτζιλίκι κάνοντας κάτι που γουστάρεις πραγματικά και σε ξεκουράζει κιόλας. Έχω επιλέξει να διαθέτω τις εφαρμογές μου δωρεάν και να πληρώνομαι από τις διαφημίσεις που φιλοξενούνται σε αυτές. Η μικρή μου εμπειρία έχει δείξει ότι αυτό είναι το πιo συμφέρον μοντέλο. Έτσι, μήνας μπαίνει – μήνας βγαίνει μπαίνουν λίγα χρήματα από τις διαφημίσεις στο paypal.

Η διαδικασία είναι σχετικά απλή: Αφού φτιάξεις την εφαρμογή, την υποβάλεις προς έγκριση στο App Store. Αν δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα και η εφαρμογή δουλεύει σωστά και σύμφωνα με τα πρότυπα και τους κανόνες της Apple σε 10 ημέρες περίπου από την υποβολή είναι διαθέσιμη στο App Store. Και τότε ξεκινάνε τα δύσκολα. Προσπαθείς αφού μπει στο App Store να την προωθήσεις και να κερδίσεις όσο περισσότερους χρήστες γίνεται. Σταδιακά αρχίζουν και έρχονται τα έσοδα από διαφημίσεις.

Πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε στο app store η νέα σου εφαρμογή Sloorpy. Τι ακριβώς είναι; Μίλησέ μας για αυτήν.

Η ιδέα του Sloorpy προέκυψε τρεις μέρες μετά την λήξη των Πανελληνίων. Αν μπορώ να πω ότι κάτι μου στέρησε η 3η Λυκείου και οι Πανελλήνιες, είναι ο προγραμματισμός. Έτσι με το που τελείωσαν ήθελα σαν τρελός να βρω ένα καινούριο project να ασχοληθώ και να προγραμματίσω. Και σε μία εντελώς άσχετη στιγμή απλά μου ήρθε η ιδέα για το Sloorpy την οποία και ξεκίνησα να υλοποιώ αμέσως. Το concept είναι ότι εμφανίζεται στην οθόνη του κινητού ένα παγωτό ξυλάκι και μία γλώσσα. Ο χρήστης πρέπει κουνώντας με το δάχτυλό του την γλώσσα πάνω στο παγωτό να το γλύψει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Πρακτικά παίζεις ενάντια στον χρόνο και τους φίλους σου. Υπάρχει Παγκόσμια κατάταξη με τους χρόνους όλων των χρηστών και μπορείς να μοιραστείς το σκορ σου στα κοινωνικά δίκτυα. Σχετικά απλό αλλά ωραίο απ’ ότι φαίνεται παιχνιδάκι. Αναπτύχθηκε μέσα σε λιγότερο από 15 ημέρες. Μόλις τελείωσα με τον “πυρήνα” του παιχνιδιού το έδειξα στους φίλους μου και μου είπαν ότι είναι από τις καλύτερες δουλειές μου που έχουν δει μέχρι στιγμής. Κάποιοι από αυτούς το πήραν και για beta test βοηθώντας ενεργά στην ανάπτυξή του (Λίλιαν, Πέτρο, Στάθη σας ευχαριστώ). Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον φίλο Κώστα Κοντογιάννη που σκέφτηκε το όνομα του παιχνιδιού, ήταν από τους πρώτους που έμαθαν για το παιχνίδι.Το Sloorpy είναι διαθέσιμο και μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν.

Πού βλέπεις τον εαυτό σου τα επόμενα χρόνια; Πώς πιστεύεις ότι θα εξελιχθείς μέσα από τις σπουδές σου και τις εφαρμογές που ήδη φτιάχνεις;

Όπως δείχνουν τα πράγματα φαίνεται πως από τον Σεπτέμβριο θα σπουδάζω σε κάποια σχολή πληροφορικής στην Αθήνα. Στα επόμενα χρόνια με βλέπω να σπουδάζω και μάλλον πιστεύω ότι θα είμαι από τους αρκετά επιμελείς φοιτητές, ναι από αυτούς που δεν χρωστάνε πολλά μαθήματα και παίρνουν πτυχίο λίγο – πολύ στην ώρα τους. Μετά σίγουρα θα ήθελα να κάνω κάποιο μεταπτυχιακό. Παράλληλα εννοείται ότι θα συνεχίσω και θα εντείνω την προσπάθεια με τις εφαρμογές μπαίνοντας ίσως και σε άλλες πλατφόρμες.

Το όνειρό μου μετά τις σπουδές είναι να ξεκινήσω κάτι δικό μου, δεν θα ήθελα να κάνω την κλασική δουλειά του προγραμματιστή που κάθεται εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα μπροστά από μία οθόνη και απλά γράφει κώδικα για το πρόγραμμα κάποιου άλλου υλοποιώντας τα όνειρα και τα σχέδια κάποιου άλλου. Θα ήθελα να σχεδιάζω και να υλοποιώ τα δικά μου προϊόντα φτιάχνοντας μία δυνατή ομάδα. Θα ήθελα πολύ να το κάνω αυτό στην Ελλάδα αν και με φορολογία σχεδόν 30% στις επιχειρήσεις το βλέπω πολύ δύσκολο.

Η πιο έξυπνη εφαρμογή που κατέβασες τελευταία;

Το Google Fit. Μετράει τα βήματα και τα χιλιόμετρα που κάνεις καθημερινά περπατώντας χωρίς να χρησιμοποιεί GPS και να σκοτώνει γρήγορα την μπαταρία. Έπαθα πλάκα με το πόσο πολύ περπατάω καθημερινά χωρίς καν να το καταλαβαίνω. Επίσης δείχνει και πόσες θερμίδες χάνεις.

Ένα site ή εφαρμογή που σου άλλαξε τη ζωή (προς το καλό) ή online εργαλείο που όλοι πρέπει να κατεβάσουν/τσεκάρουν.

Το coursera.org. Παρέχει δωρεάν μαθήματα πανεπιστημιακού επιπέδου με διαλέξεις και ασκήσεις. Σε αυτό το site συμμετέχουν ορισμένα κορυφαία πανεπιστήμια όπως το MIT, το Stanford και το Princeton. Καλύπτει πάρα πολλούς επιστημονικούς τομείς και αντικείμενα (Έχει από μαθήματα πληροφορικής , μαθηματικών και φυσικής μέχρι μαθήματα Ιατρικής, νομικής, κοινωνικών επιστημών κλπ). Για τα περισσότερα από αυτά παρέχονται και πιστοποιήσεις παρακολούθησης του μαθήματος που έχουν αξία μελλοντικά σε ένα βιογραφικό. Ανακάλυψα αυτό το site το καλοκαίρι του 2013 όταν παρακολούθησα από αυτή την πλατφόρμα ένα μάθημα σχεδιασμού και ανάλυσης αλγορίθμων του τμήματος Επιστήμης των Υπολογιστών του πανεπιστημίου Stanford. Άλλες παρόμοιες πλατφόρμες είναι το edx.org και το udemy.org.

 Εφαρμογή ή site προσωπικό κόλλημα: που μπορείς να περάσεις ώρες με αυτό. 

Το Subway Surfers. Μιλάμε για κόλλημα. Από τα πιο ωραία παιχνίδια που έχω παίξει στο κινητό. Όλη την χρονιά κάναμε κόντρες με φίλους και συμμαθητές ενώ δεν ήταν λίγοι οι φίλοι που έπαιζαν το παιχνίδι ακόμα και μέσα στην τάξη.

[themify_button ]Του Μίλτου Τσιμπούκη[/themify_button]