Τέσσερις φίλοι πήραν μια απόφαση και κατάφεραν να παράγουν μια βραβευμένη μπύρα, στο κέντρο της πόλης.

Σε μια εποχή που κάθε νέο «spot» που ανοίγει στην πόλη, πρέπει να συνοδεύεται από το απαραίτητο online hype, ομολογώ ότι μου φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να πιστέψω πως οποιαδήποτε νέα προσπάθεια, πρόκειται πραγματικά για το νέο «thing», «κάτι τελείως διαφορετικό» κ.ο.κ. Είμαι δε ακόμα περισσότερο επιφυλακτικός όταν όλο το πανηγυράκι αφορά σε προσπάθεια εντός του κλάδου της εστίασης και η αίσθησή μου είναι πως οι γνήσια καλές προσπάθειες, χρειάζονται (ειδικά τη σήμερον ημέραν) χρόνο για να αναδειχθούν.

IMG_1282_1024x768

Μια τέτοια, ήρεμη δύναμη, χρειάστηκε να περάσουν λίγοι μήνες μέχρι να την πάρω χαμπάρι αλλά λίγα δευτερόλεπτα μόνο για να πειστώ πως ήρθε για να μείνει. Η Noctua Microbrewery είναι μια προσπάθεια τεσσάρων φίλων, να φτιάξουν την μπίρα που γουστάρουν να πίνουν, στο κέντρο της πόλης στην οποία ζουν. Επειδή αυτό μου ακούστηκε σαν ονειρικό σενάριο ζωής, αποφάσισα να κατέβω στην Πειραιώς σε μια από τις open days της μοναδικής Αθηναϊκής μικροζυθοποιίας για να τους ρωτήσω πως ακριβώς γίνεται πραγματικότητα κάτι τέτοιο και να δοκιμάσω την μπίρα τους.

Δεν μπορούσα να ξεκολλήσω. Ούτε από την ιστορία, ούτε από την μπίρα.

DSC_2745_1024x685

Γεια σας Noctua! Πού σας βρίσκει η συνέντευξη αυτή;

Μας βρίσκει στα headquarters της Noctua επί της οδού Πειραιώς, μετά από ημέρες απανωτών εμφιαλώσεων, parties και open day events.

 

Έχω εξιδανικεύσει τελείως όλο αυτό που έχετε πετύχει στο μυαλό μου. Μια παρέα φίλων, κάνει κάτι που αγαπάει πράξη, με έναν πρωτοφανή τρόπο, στο κέντρο της πόλης. Can it get any better?

Ναι, θα μπορούσε να πάει καλύτερα. Εάν κερδίζαμε το joker, είχαμε robot να κάνουν την εμφιάλωση και πολλά άλλα ακόμη. Πέραν της πλάκας όμως, οι συνθήκες για να γίνει αυτή η προσπάθεια όντως ήταν πολύ ευνοϊκές σε αυτά τα πλαίσια. Είμαστε εδώ, στο κέντρο της Αθήνας, και παράγουμε τις μπύρες που αγαπάμε πολύ και το κάνουμε περνώντας καλά (όταν δεν είμαστε πτώματα από την κούραση). Δεν σημαίνει πως ήταν εύκολη υπόθεση, αλλά σίγουρα δεν θα είχε γίνει εάν δεν ήμασταν όλοι, δεν είχαμε αυτή την αγάπη για την μπίρα και δεν ήμασταν όσο τρελοί χρειάζεται ώστε να ανοίξουμε επιχείρηση στην Ελλάδα.

IMG_0902_1024x402

Σίγουρα για να φτάσετε να διατηρείτε την μόνη αθηναϊκή μικροζυθοποιία, φαντάζομαι πως τα πράγματα θα ήταν λίγο πιο περίπλοκα. Για να τα πάρουμε με τη σειρά, πότε και πώς γεννήθηκε η σκέψη να δημιουργήσετε την Noctua και πώς πάρθηκε η απόφαση;

Για πολύ καιρό παρακολουθούσαμε και δοκιμάζαμε τις craft μπύρες στο εξωτερικό και στην Ελλάδα ψάχνοντας τρόπους να δημιουργήσουμε ένα αθηναϊκό brewery που θα δημιουργεί γευστικές μπύρες, κάτι που έλειπε. Κάποια στιγμή ήταν ξεκάθαρο πως ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε, δημιουργήθηκε η ομάδα, φτιάξαμε συνταγές και business plan, ούτως ώστε να διαπιστώσουμε εάν όντως είναι κάτι που, εκτός από καλή ιδέα για χόμπυ, θα μπορούσε να γίνει και πραγματικότητα.

 

Και μετά ξεκίνησαν τα δύσκολα; Ποια ήταν τα κυριότερα εμπόδια που έχετε συναντήσει μέχρι σήμερα;

Πολλές ήταν οι δυσκολίες. Η χρηματοδότηση του project, η εύρεση κτιρίου για να στεγάσει την κουκουβάγια και η επιλογή του brand name. Το πρώτο όντως μας ταλαιπώρησε από νωρίς, μιας και δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι χρηματοδότησης, μετά από πολύ προσπάθεια όμως τα καταφέραμε. Το κτήριο ήταν ένα από τα βασικά προβλήματα καθώς έπρεπε να πληροί πολλές προϋποθέσεις. Δυνατότητα έκδοσης άδειας για ζυθοποίηση, να είναι σε κεντρικό σημείο ώστε να γίνει επισκέψιμο και να μπορεί να διαμορφωθεί σε ζυθοποιείο με όλες τις ιδιαιτερότητες που έχει αυτό. Βρήκαμε το παλιό συνεργείο στην Πειραιώς και γίναμε και οικοδόμοι προκειμένου να το διαμορφώσουμε όπως είναι σήμερα.  Η επιλογή ονόματος ήταν δύσκολη, αφού έπρεπε τέσσερα διαφορετικά μυαλά, με διαφορετική αισθητική να επιλέξουν κάτι που θα άρεσε σε όλους. Το αποτέλεσμα βέβαια και στις δύο περιπτώσεις ομολογουμένως είναι καλό, πράγμα που δείχνει πως δεν μας αρέσουν τα εύκολα… δυστυχώς.

IMG_20170318_184735

Είναι γνωστό πως είχατε πειραματιστεί με homebrewing πριν ασχοληθείτε με την ζυθοποιία. Πώς ήταν η μετάβαση στην μεγαλύτερη κλίμακα;

Στην αρχή είναι αρκετά χαοτικό να βλέπεις αυτά τα μεγάλα μηχανήματα και αισθάνεσαι ότι δεν θα τα μάθεις ποτέ. Αφού ξεπεράσεις αυτό το δέος, η αλήθεια είναι πως στην μεγαλύτερη κλίμακα τα πράγματα είναι πιο εύκολα και ελεγχόμενα. Ακόμα βέβαια κάνουμε homebrews, είτε για πειραματισμούς, είτε επειδή μας λείπει. Η αλήθεια είναι πως όταν κάναμε τα homebrews ήταν πιο κοινωνικό γεγονός, ενώ τώρα στην μεγάλη κλίμακα η αίσθηση της ευθύνης είναι μεγάλη και έτσι δεν μπορείς να μην είσαι εκεί 100%.

03_684x1024

Γιατί καταλήξατε στις συγκεκριμένες συνταγές;

Στην Head Τwister την χρυσαφένια Pale Ale μας, βοήθησε ο καλός μας φίλος και χρόνια στον χώρο της μπίρας Νίκος Χαντζάκης, ο οποίος όχι μόνο μας βοήθησε στην συνταγή, αλλά μας έμαθε να προσεγγίζουμε τα homebrews πιο επιστημονικά. Θέλαμε η Head Τwister να είναι μια μπίρα που ουσιαστικά θα λειτουργήσει σαν ένα μονοπάτι ώστε ο έλληνας καταναλωτής να περάσει από τις lager και pilsner που έχει συνηθίσει, σε πιο γευστικές ale μπύρες με παραπάνω αρώματα, πικράδα και συγκινήσεις.

Τώρα η Night Vision, η Black IPA μας, είναι μια τελείως διαφορετική υπόθεση. Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο είδος, με λίγο κοινό ακόμα και ανάμεσα στους οπαδούς των IPAs, αλλά παρουσιάζοντάς τη, θέλαμε να δείξουμε και τις προθέσεις μας για το τι μπορεί να περιμένει κάποιος από το ζυθοποιείο μας. Σε αυτή την συνταγή πάλι δεν ακολουθήσαμε την πεπατημένη, δημιουργώντας μια IPA που έχει μαύρο χρώμα, αλλά αρχίζουμε με μια imperial stout και μετά την “χαλάμε” ακολουθώντας την μέθοδο των IPAs δηλαδή το dry hopping (προσθήκη λυκίσκων στην δεξαμενή ζύμωσης) ώστε να πάρει το άρωμα κίτρου, πεύκων και όλα τα άλλα που κάνουν αυτή την μπίρα μοναδική και δύσκολη.

IMG_20170318_184546

Και γιατί στην Αθήνα; Ήταν ευκαιρία ή υπήρχαν λόγοι που σας κρατούσαν στην πόλη;

Βλέποντας το Craft Beer Revolution, το οποίο ξεκίνησε στην Αμερική αρκετά χρόνια πριν, μας έκανε φοβερή εντύπωση πως τα μικροζυθοποιία είναι μέρος του αστικού ιστού, ενώ στην Ελλάδα αυτό δεν είχε έρθει καν. Στην χώρα μας βρίσκονται κυρίως σε βιομηχανικές περιοχές και εκτός του αστικού ιστού, ενώ μόνο στο San Diego, για παράδειγμα, υπάρχουν πάνω από 200 ζυθοποιία. Όταν θέλεις κάτι να αλλάξει και δεν αλλάζει από μόνο του, ή από άλλους, μάλλον πρέπει να το κάνεις εσύ. Έτσι γεννήθηκε η Noctua, η πρώτη και μόνη ως τώρα μικροζυθοποιία στο κέντρο της Αθήνας. Σκοπός μας δεν είναι απλά να κάνουμε μπίρες, αλλά να βοηθήσουμε να αλλάξει η κουλτούρα μπίρας στην Ελλάδα.

 

Εκτός από το τελικό προϊόν φαίνεται πως πολύ μεγάλη προσοχή και φροντίδα δείχνετε και σε όλα τα υπόλοιπα κομμάτια του brand. Από το site (ένα μίνι βιογραφικό από μόνο του) και τον τρόπο που διαχειρίζεστε τα social media της Noctua, μέχρι την αισθητική και το logo. Δεν αρκεί να έχεις μονάχα ένα καλό προϊόν λοιπόν;

Θεωρούμε πως η φανταστική εμπειρία της κατανάλωσης μπίρας ολοκληρώνεται όταν κάποιος βλέπει την ετικέτα και το μπουκάλι, και αυτό πρέπει να έχει μια όμορφη αισθητική και να συνάδει με την ομορφιά της μπίρας. Όταν πίνεις μια Noctua, δεν θέλουμε απλά να μείνεις στην μπίρα αυτή καθαυτή αλλά να δεις την ιστορία από πίσω από αυτή, τους ανθρώπους που με κόπο την κάνουν και ίσως να σκεφτείς και τον λόγο που την κάνουν. Αυτό επιτυγχάνεται με μια σειρά ερεθισμάτων, που αφορά κάθε σκέλος απο τη μπίρα, την αισθητική μέχρι την επικοινωνία. Δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε πως αυτό το σκέλος της Noctua, δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς τον Andy Παπαδάκη (www.symbolic.gr). Είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα πως στο πλαίσιο μιας ομάδας μπορείς να έχεις πραγματικά ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Ένας λόγος που το δείχνουμε όπου μπορούμε είναι γιατί είμαστε όλοι πολύ περήφανοι για το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας.

 

Θέλετε όμως να έρχεστε κοντά στο κοινό όχι μόνο διαδικτυακά, αλλά και προσωπικά. Τα Open Days στη μικροζυθοποιία σας τι ρόλο παίζουν στη φιλοσοφία της Noctua;

Είναι μια ευκαιρία οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι να μας γνωρίσουν.  Να γνωρίσουν πώς φτιάχνεται η μπίρα και να αποκτήσουν μια πιο προσωπική επαφή με τον χώρο που φτιάχνεται η μπίρα που του αρέσει. Είναι ευκαιρία να μας μεταφέρουν τα σχόλια για τις μπύρες μας, τις προσδοκίες τους, τις φαντασίες τους και τις ιδέες τους. Πληροφορίες που θα μας κάνουν καλύτερους στην δουλειά μας. Η μπίρα, σαν ποτό, δεν είναι απλά ένα προϊόν. Περιλαμβάνει αισθήσεις αλλά και το βασικότερο όλων, τη παρέα. Κάθε φιάλη που φεύγει από εμάς, το κάνει για να συμπληρώσει μια ωραία στιγμή, οπότε και εμείς θέλαμε να μπορούμε, αυτές τις στιγμές, να τις μοιραζόμαστε και στον χώρο μας.

noctua-brewery_1024x811

Μελλοντικά σχέδια σας; Νέες συνταγές, περισσότερα σημεία… τι περιμένουμε;

Άμεσος στόχος μας είναι να μπορεί κάποιος να μας βρει σε περισσότερα bar, εστιατόρια, καφέ και κάβες στην πόλη μας. Για τη συνέχεια, θέλουμε να μην μένουμε στάσιμοι και να μην αφήνουμε τον κόσμο να κάνει το ίδιο. Οπότε πειραματιζόμαστε και σχεδιάζουμε νέες συνταγές ώστε να παρουσιάζουμε νέες μπύρες, σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ελπίζουμε πως σύντομα θα γευτείτε το αποτέλεσμα μιας τέτοιας προσπάθειας.

Οι Noctua είναι οι: Ιάσονας Παναγιωτόπουλος, Δημήτρης Γιαννόπουλος, Ορφέας Δημόπουλος, Χρήστος Βασιλειάδης

[themify_button link=»www.facebook.com/spiros.margar» ]του Σπύρου Μαργαρίτη[/themify_button]