Η Νάντια όταν έχει ελεύθερο χρόνο σχεδιάζει ρούχα. Γιατί, κατά τα άλλα, είναι λογοθεραπεύτρια

Η Νάντια Καράτζιου, ή αλλιώς Nazezhda είναι ενδιαφέρουσα προσωπικότητα. Από αυτούς τους ανθρώπους που λες πως αξίζει να γνωρίσεις. Όχι μόνο διότι θα σε εκπλήξει με τις στυλιστικές της επιλογές, αλλά, κυρίως, γιατί θα σε «μαγέψει» με το λόγο της. Λογοθεραπεύτρια από τη μία, από τις νέες παρουσίες στο χώρο της μόδας από την άλλη. Θα μου πεις «γιατί Nazezhda». Σε μπερδεύει και δεν μπορείς να το πεις; Προφέρεται Ναζέζντα, αλλά κράτα το «ελπίδα», γιατί στα ρώσικα αυτό σημαίνει. Και είναι της γιαγιάς της. Και Berioskina; Το επίθετο της μητέρας της. Και φόντο του logo της τα δέντρα, οι μπεριόσκες. Ίσως άρχισες να καταλαβαίνεις με τι άνθρωπο έχουμε να κάνουμε.

Πώς προέκυψε η ενασχόληση με το χώρο της μόδας;

Λοιπόν, άκου να δεις. Είχα ένα σεμινάριο για το τραυλισμό στο Πήλιο και πήγα με φίλους για το τριήμερο. Από πρόταση που μου έγινε και τελείως για πλάκα δέχτηκα να βοηθήσω ένα φίλο που θα έκανε ένα καλοκαιρινό party για το μαγαζί του και μου ζήτησε να φτιάξω κάποια ρούχα για το event. Στην αρχή γέλασα γιατί δεν είχα ασχοληθεί ξανά στο παρελθόν με κάτι τέτοιο, ούτε με πατρόν ούτε με τη ραφή. Τελικά, όταν επέστρεψα στην Αθήνα από το τριήμερο, αποφάσισα να το κάνω. Έβγαλα τα σχέδια, όσο καιρό έψαχνα πατρονίστ και υφάσματα, και σε 8 ημέρες έπρεπε να είναι όλα έτοιμα για το party. Παραδόξως πήγαν όλα καλά, δεν το περίμενα. Ήταν πολύ transformable τα ρούχα, δηλαδή μπορούσαν να φορεθούν με αρκετούς τρόπους. Πήγαν καλά, πούλησαν αρκετά τα καλοκαιρινά και ενώ το είχα αφήσει λίγο το κομμάτι αυτό, οι πελάτισσές μου της καλοκαιρινής collection μού ζήτησαν να βγάλω και χειμερινή collection. Και εγώ, έτσι, διστακτικά, έβγαλα τη χειμερινή μου collection το Νοέμβριο.

Τα υλικά που χρησιμοποιείς για τις δημιουργίες σου;

Τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι αρκετά σταθερά ώστε να προσδίδουν αυστηρότητα στα σχέδιά μου όπως faux leather, ποπλίνα, neoprene. Συχνά τα συνδυάζω με δίχτυ ή άλλου τύπου διαφάνειες. Οι γραμμές μου είναι αυστηρές με έντονο το γεωμετρικό στοιχείο και τις αντρικές αναφορές, χωρίς όμως να εγκλωβίζω τη θηλυκότητα.

Γιατί δεν χρησιμοποιείς πολλά χρώματα;

Σαν χρωματική βάση χρησιμοποιώ το άσπρο και το μαύρο και σε κάθε collection προσθέτω και ένα επιπλέον που χαρακτηρίζει τη δική μου εποχή. Π.χ. στα fw13 είχα το μπορντό στα ss14 το γαλάζιο και στην ερχόμενη σειρά μου έχω το γκρι. Αποφεύγω τα print γιατί σε αυτήν τη φάση θέλω να δώσω έμφαση στο σχέδιο και στις αντιθέσεις.

Οι ρίζες σου είναι από τη Ρωσία, σωστά;

Η μητέρα μου, γενικότερα οι γονείς μου. Πολύ διαφορετική σαν γυναίκα, ξανθά μαλλιά, κίτρινα μάτια, αδύνατη. Αυτό το πρότυπο για ένα ελληνικό χωριό, συγκεκριμένα τον Πλαταμώνα, δεν υπήρχε. Λόγω των αντιθέσεων, η μητέρα μου άρχισε να αλλάζει και να θέλει να ενσωματωθεί. Άρχιζε να βάφει τα μαλλιά της σκούρα, ήθελε να παχύνει, προσάρμοζε το ντύσιμό της με βάση το ντύσιμο των άλλων. Δεν έλεγα ότι είμαι από τη Ρωσία, έλεγα πως είμαι μόνο από την Ελλάδα, ότι ο μπαμπάς μου είναι Έλληνας και είμαι Ελληνίδα 100%. Αλλά στην ουσία Ελληνίδα είμαι, γιατί εδώ μεγάλωσα. Αλλά, παρόλα αυτά, γιαγιά, μαμά, ρώσικη κουλτούρα με επηρέασαν. Όλα αυτά συνέβαλαν όμως στο να καταλάβω τη διαφορετικότητα των γονιών μου, σε σχέση με την ελληνική παραδοσιακή οικογένεια, ύστερα, άρχισα να λέω πως είμαι Ρωσίδα (γέλια).

Έχεις σπουδάσει λογοθεραπεία. Το ήθελες από μικρή;

Μικρή όταν ήμουν δεν είχα κάποιο συγκεκριμένο στόχο. Όμως με ενδιέφερε ο χορός και ήθελα να μοιάσω στη δασκάλα του χορού μου, όχι όμως να γίνω επαγγελματίας χορεύτρια. Όταν ήρθε η στιγμή να επιλέξω, πίστευα πως ίσως κάνω κάτι με τη βιολογία, αν και ο καθηγητής μου ήταν αντίθετοςόχι μόνο των βαθμών μου. Η μητέρα μου όμως ήθελε να περάσω Λογοθεραπεία. Επέμενε λόγω του ότι ήξερε πως ήταν ένα επάγγελμα με μέλλον και έβλεπε πως στη Ρωσία πήγαινε πολύ καλά. Τότε η λογοθεραπεία για μένα ήταν κάτι άγνωστο. Τελικά τη δήλωσα και είδα πως έκανα καλά. Είναι κάτι που μου ταιριάζει, μου αρέσει και θέλω να δουλεύω με παιδιά. Το έχω!

Άρα θα ήθελες να κάνεις οικογένεια και παιδιά.

Εντάξει, δεν τρελαίνομαι ακόμη να κάνω οικογένεια και παιδιά, έχω ήδη πάρα πολλά (γέλια). Θα ήθελα όμως να κάνω δικά μου παιδιά και να έχω μια οικογένεια ισορροπημένη, εννοείται. Στην παρούσα φάση όμως δεν νομίζω, δεν είμαι σίγουρη. Και δεν έχει να κάνει με αυτό που λένε «δεν έχεις βρει ακόμη τον ιδανικό σύντροφο», είναι επειδή οι προτεραιότητές μου αυτή τη στιγμή είναι άλλες και θέλω να ζήσω ακόμα πράγματα που όταν έχεις ένα παιδί δεν μπορείς να το κουβαλήσεις μαζί σου και να το βάλεις σαυτήν τη διαδικασία. Πρέπει να έχεις άλλους στόχους εκεί πέρα.

Η φιλία τι ρόλο παίζει για σένα;

Κοίταξε, αν και δεν συναντιέμαι, λόγω απόστασης, συχνά με τους φίλους μου, ο χρόνος πλέον που περνάω μαζί τους είναι πιο ποιοτικός όχι ποσοτικός.

Άρα οι άνθρωποι που αγαπάς είναι μακριά;

Οι περισσότεροι άνθρωποι που αγαπάω είναι μακριά. Η οικογένειά μου, οι καλύτεροι μου φίλοικι όταν δεν είναι μακριά, ο χρόνος ίσως τους παίρνει λίγο μακριά

Από πού αντλείς δύναμη;

Παλιότερα μου ήταν πολύ πιο δύσκολο να δουλέψω, τώρα απλά μου είναι πολύ πιο εύκολο να αντεπεξέλθω και παίρνω και πολύ πιο εύκολα feedback. Γιατί βλέπω την εξέλιξη κι όλο αυτό με γεμίζει πάρα πολύ. Επίσης, πολλές φορές, κάνω και την εξής κακή σύγκριση: η ψυχοπαθολογία των οικογενειών που έχω να κάνω είναι περίεργη. Υπάρχουν οικογένειες ισορροπημένες, αλλά υπάρχουν και πολύ ανισόρροπες. Λόγω κρίσης τώρα, είτε ψυχολογικής είτε οικονομικής, δεν ξέρω τι τους έχει φταίξει, αλλά οι περισσότεροι γονείς δεν είναι έτοιμοι να γίνουν γονείς. Πολύ ανώριμοι γονείς. Κι αυτό, ίσως, είναι το μοναδικό κομμάτι της δουλειάς που είναι δύσκολο πια για μένα. Να ισορροπήσω δηλαδή την οικογένεια.

Συνήθως σε καλούν οικογένειες ευκατάστατες;

Όχι, όχι, δεν ισχύει αυτό. Συνήθως οι ευκατάστατες οικογένειες είναι αυτές που κρύβουν περισσότερο το πρόβλημά τους. Άσε που έχω παρατηρήσει ότι η λογοθεραπεία, τώρα, είναι και λίγο μόδα. Δηλαδή το νασαι δυσλεξικός είναι πάρα πολύ in ξαφνικά. Το παιδί που έχει δυσλεξία έχει πάρα πολλά προβλήματα και δεν είναι το έξυπνο παιδί που όλοι αναφέρουν, είμαστε ανενημέρωτοι σε αυτό, απλά το συγκεκριμένο παιδί δεν μπορεί να έχει δείκτη νοημοσύνης κάτω από 80. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχει νοητική υστέρηση, όχι όμως ότι είναι πάρα πολύ έξυπνο. Μερικοί ευκατάστατοι γονείς το βλέπουν σαν hot το παιδί τους να κάνει λογοθεραπεία, ενώ στην ουσία δεν είναι και τόσο ευχάριστο αυτό για ένα παιδί.

Με τι περιστατικά έχεις να κάνεις;

Περισσότερο έχω να κάνω με παιδιά που έχουν καθυστέρηση ομιλίας, δηλαδή δεν μιλάνε στη χρονολογική ηλικία που πρέπει να μιλήσουν. Για παράδειγμα, ένα παιδί που πρέπει να μιλήσει 2 ετών μιλάει στα 6, ενώ η θεραπεία ξεκινάει γύρω στα 4. Αυτό που ήταν παλιότερα όχι τόσο σύνηθες τώρα, πλέον, είναι πολύ συνηθισμένο. Γενικά υπάρχουν και τα χρόνια προβλήματα, τα παιδιά που δεν μιλάνε καθόλου, ο αυτισμός, το Άσπεργκερ. Τα οποία υπήρχαν πάντοτε, αλλά τώρα έχουμε διάγνωση.

Αν έφευγες από την Αθήνα, πού θα πήγαινες να ζήσεις;

Αν η Στοκχόλμη είχε ήλιο, όχι ζέστη, θα πήγαινα να ζήσω εκεί. Αν και μέχρι στιγμής έλεγα πως ήθελα να πάω να ζήσω στο Παρίσι γιατί μαρέσει που έχει λίγο κρύο, μ αρέσει η αρχιτεκτονική των κτιρίων αλλά δεν μου αρέσουν οι Γάλλοι. Ασχέτως το πόσο ωραίοι είναι σαν παρουσίες, εγώ συγκεκριμένα απεχθάνομαι την αγένεια και οι συγκεκριμένοι είναι πολύ αγενείς. Μεγαλώνουν αγενείς. Και εμείς οι Έλληνες είμαστε πολύ αγενείς, αλλά χαρωπά αγενείς, αυτοί είναι αυστηρά αγενείς.

Mε τι θα ήθελες μελλοντικά να συνεχίσεις την καριέρα σου; Σίγουρα υπερτερεί κάποιο

Γενικά είμαι άνθρωπος που αποφεύγει τις προβλέψεις και δεν με απασχολεί ιδιαίτερα το μέλλον. Συστημικά απαντώντας θα σου έλεγα πως η καριέρα μου ως λογοθεραπεύτριας είναι σαφώς πιο ισχυρή

[themify_box style=»purple info rounded» ]

https://www.facebook.com/Nazezhda

http://nazezhda.tumblr.com

[/themify_box]

[themify_button ]Της Σοφίας-Θεοδώρας Γιλτίζη[/themify_button]