Κάπως έτσι έχουμε στα χέρια μας μια ελληνική εφαρμογή που πραγματικά τα σπάει. 

Στο Play Store, υπάρχουν πραγματικά πολλές εφαρμογές οι οποίες στην πλειοψηφία τους είναι από κακές έως και άχρηστες. Αδιάφορα κακοσχεδιασμένα παιχνιδάκια και προγράμματα που υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια χωρίς να μπορούν να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους.  Υπάρχουν όμως μερικές εφαρμογές που πραγματικά όχι απλώς αξίζει, αλλά επιβάλλεται να ασχοληθείς μαζί τους. Το Clue Story Μια Ιστορία… Γρίφος, ανήκει ακριβώς σε αυτή την κατηγορία και στο λέω έχοντας περάσει κάμποσες ώρες από το Σαββατοκύριακό μου προσπαθώντας να λύσω τους γρίφους του. Και δεν είμαι ο μόνος μιας και το παιχνίδι έφτασε στις 80 δημοφιλέστερες εφαρμογές του Play Store στον πρώτο μήνα κυκλοφορίας του. Ο Πάρις Περάκης, ο δημιουργός της συγκεκριμένης εφαρμογής, είναι πολύ ωραίος τύπος και η συζήτησή μας κινήθηκε γύρω από διάφορα θέματα, Όπως την έντυπη μορφή του Clue Story (ω ναι, υπάρχουν και βιβλία που προηγήθηκαν του παιχνιδιού) γρίφους, σπουδές, video games, ή και φυσικά το μέλλον.

Tι ακριβώς είναι το «Clue Story»;

Τα διαδραστικά βιβλία με γρίφους Clue Story είναι ένα project που ξεκίνησα το 2014, χωρίς την παραμικρή ιδέα για το ποια θα είναι η τελική μορφή. Όλα ξεκίνησαν από μία βαρετή εργασία στην κατασκευή ιστοσελίδων. Ο σκοπός ήταν να δημιουργήσω μια αλληλουχία σελίδων με ξεχωριστό κωδικό πρόσβασης. Φυσικά, η ιδιοσυγκρασία μου δε με άφησε να κατασκευάσω κάτι απλό. Σκέφτηκα να φτιάξω μια ιστορία σε κάθε σελίδα, η οποία στο τέλος θα έχει έναν γρίφο που θα αποκαλύπτει τον κωδικό πρόσβασης της επόμενης. Η κλασσική αντίδραση όσων το διάβασαν ήταν «Ρε φίλε, το’ χεις. Γιατί δεν γράφεις κανένα αστυνομικό μυθιστόρημα;»
Να μην τα πολυλογώ… Τους πίστεψα! Κι έτσι προέκυψε το πρώτο αστυνομικό βιβλίο με γρίφους Clue Story 1, ύστερα το «Clue Story 2 – Σκέψου με τα μάτια μου»

clues

 

Παράλληλα γεννήθηκε η ιδέα να το πάμε ένα τεράστιο βήμα παραπέρα και να μετατρέψουμε το πρώτο μου βιβλίο σε μία ενδιαφέρουσα εφαρμογή, ένα πρωτότυπο παιχνίδι γρίφων για iOS και Android συσκευές. Ο σκοπός είναι να δημιουργήσω μια διαφορετική εμπειρία ανάγνωσης, κατά την οποία ο αναγνώστης παίρνει τη θέση του ήρωα και αντιμετωπίζει τα αινιγματικά γεγονότα σαν να ζει ο ίδιος μέσα στο σενάριο.

Ποια είναι η πρωινή σου δουλειά, οι σπουδές σου, γενικώς το background σου;

paris-risegr
Γενικά οι πρώτες σπουδές μου ήταν ένα λάθος απειρίας. Επέλεξα τις Οικονομικές Επιστήμες, πήρα το πτυχίο μου και κατάφερα, αρκετά σύντομα, να πιάσω δουλειά σε τράπεζα. Για κάποιους ενδεχομένως να αποτελούσε όνειρο ζωής. Για μένα ήταν ο εφιάλτης στο δρόμο με τις λεύκες..! Δεν μου άρεσαν τα Οικονομικά. Άλλωστε είναι μια ανύπαρκτη, θεωρητική επιστήμη που αγνοεί οτιδήποτε συναισθηματικό. Ακόμη περισσότερο δεν μου άρεσε το κλίμα της τράπεζας. Αντιπαθούσα τις τακτικές της, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο τροχό της αμάξης.
Οκτώ χρόνια διήρκησαν οι αντοχές μου. Παράτησα την τραπεζική καριέρα, έκανα μετεκπαίδευση σε κλάδο της πληροφορικής και αφιερώθηκα στο συγγραφικό μου έργο. Από μικρός είχα μια σχέση πάθους με τα Μαθηματικά. Από τα φοιτητικά μου χρόνια έως τώρα, δεν σταμάτησα να κάνω διαδικτυακά μαθήματα σε νέα παιδιά, με στόχο να τους κάνω να αγαπήσουν την ουσία που κρύβεται πίσω από τον μαγικό κόσμο των μαθηματικών (μην κάνετε γκριμάτσες αηδίας, όλοι εσείς που τα απεχθάνεστε. Αν είχατε δάσκαλο εμένα, θα τα είχατε αγαπήσει!)
Παράλληλα με τα μαθήματα και την συγγραφή βοηθημάτων και μυθιστορημάτων, καταπιάστηκα με την κατασκευή επαγγελματικών ιστοσελίδων και εφαρμογών, φτάνοντας στο σήμερα, να δίνω συνέντευξη στο RISE για την εφαρμογή «Clue Story – Μιά Ιστορία…Γρίφος».

Το “Clue Story” είναι μια πραγματικά καλή δουλειά. Πόσο καιρό σου πήρε για να το ολοκληρώσεις; Πόσο δύσκολη είναι μια τέτοια διαδικασία;

par

 

Αν αναφέρεσαι στην εφαρμογή, μου πήρε τον τριπλάσιο χρόνο από αυτόν που υπολόγιζα. Γενικά, αν ξεκινάς ένα project και ελπίζεις με αισιοδοξία πως «όλα θα πάνε καλά», λυπάμαι που θα σε απογοητεύσω. Μπορείς να διαβάσεις τους διδακτικούς νόμους του Μέρφι, πριν ξεκινήσεις! Η βασική δυσκολία είναι να βρεις συνεργάτες με πλήρη επαγγελματισμό και το ίδιο δημιουργικό πάθος με εσένα. Αν δεν τους βρεις, είτε θα αποτύχεις, είτε θα αναγκαστείς να βγάλεις έξτρα χέρια για να κάνεις όλες τις εργασίες μόνος σου. Υπάρχουν και πολλές επιμέρους δυσκολίες, πού όμως αν υπερβείς τη βασική, έρχονται όλα αρκετά πιο εύκολα. Αν αναφέρεσαι στα βιβλία, το πρώτο καθυστέρησε αρκετά στις διορθώσεις, διότι δεν προοριζόταν εξαρχής για «λογοτεχνική χρήση». Το Clue Story 2, το οποίο είναι μυθιστόρημα 300ων σελίδων, το ολοκλήρωσα σε μόλις 5 μήνες! Το ξεκίνησα γνωρίζοντας ακριβώς τι θέλω να γράψω και καθημερινά «έλιωνα» τα πληκτρολόγια! Όσο υπάρχει έμπνευση, δεν φοβάμαι τίποτα. Το τρίτο Clue Story βρίσκεται ήδη στα σκαριά. Βέβαια, μετά την συγγραφή των βιβλίων, εμφανίζεται πάλι η βασική δυσκολία της εύρεσης σωστών συνεργατών. Ευτυχώς σε αυτό ήμουν τυχερός και ευχαριστώ την εκδοτική εταιρεία «Λύχνος» για την συμβολή της.

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τη δημιουργία εφαρμογών; Πόσο εύκολο είναι στη χώρα μας να βγάλεις χρήματα και να εδραιωθείς σε αυτόν τον τομέα;

Θα επικεντρωθώ στο τελευταίο ζήτημα που έθεσες. Στην ερώτηση πόσο εύκολο είναι να εδραιωθείς σε αυτή τη χώρα, θα απαντήσω με μία ερώτηση: «Πόσες πετυχημένες ελληνικές εφαρμογές μπορείς να μου αριθμήσεις;». Εγώ, με το ζόρι μπορώ να θυμηθώ 6-7. Το κέρδος, η εδραίωση και η επιτυχία θα ήταν πολύ εύκολα, αν αναλογιστούμε την δημιουργικότητα και την ευστροφία που διακατέχει το ελληνικό πνεύμα. Όμως οι εθνικές συνθήκες στις οποίες μεγαλώνει, εκπαιδεύεται και επιχειρεί αυτό το πνεύμα, είναι οι ιδανικές είτε για να το σκοτώσουν, είτε για να το διώξουν σε άλλη χώρα. Σκέψου πως αρχικά, δεν μπορούσαμε να ανοίξουμε λογαριασμό στα Stores για να ανεβάσουμε τις εφαρμογές, επειδή οι ελληνικές πιστωτικές κάρτες δεν γίνονταν δεκτές. Παρ’ όλα αυτά, το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε οι νέοι αυτής της εποχής, είναι να μην απογοητευτούμε και να μην μείνουμε άπραγοι κατηγορώντας την «κατάσταση». Να εκπαιδευτούμε, να δυναμώσουμε και να πιστέψουμε βαθιά πως αν δημιουργήσουμε κάτι όμορφο, στο τέλος θα ανταμειφθούμε. Η απόφασή μου να ασχοληθώ με τις εφαρμογές είχε καθαρά δημιουργικές ρίζες. Η τεχνολογία σού δίνει σχεδόν απεριόριστες δυνατότητες γέννησης νέων ιδεών. Όπως να μετατρέψεις ένα αστυνομικό μυθιστόρημα σε παιχνίδι γρίφων, να το μεταφράσεις στα Αγγλικά και να το διαβάσουν άνθρωποι από όλο τον πλανήτη.

Πώς σκέφτηκες τους γρίφους που συμπεριλαμβάνονται στο παιχνίδι; 

Ο σκοπός μου ήταν όλοι οι γρίφοι να πηγάζουν από την ιστορία και να ρέουν μαζί της. Επομένως, ξεκινούσα με την συγγραφή του σεναρίου και στο σημείο όπου ο πρωταγωνιστής έπρεπε να αντιμετωπίσει την πρόκληση, σκεφτόμουν τον γρίφο που έδενε περισσότερο. Κάποιοι γρίφοι, είναι παραλλαγές γνωστών γρίφων – όπως ο γρίφος του Αϊνστάιν – ενώ άλλοι ξεφύτρωσαν από το μυαλό μου για να δέσουν με την εξέλιξη της ιστορίας. Στο βιβλίο «Clue Story 2 – Σκέψου με τα μάτια μου», ξεφεύγω από την κλασσική μορφή του γρίφου-αινίγματος, προσθέτοντας γρίφους με εικόνες στις οποίες ο ψυχαναγκαστικός ήρωας διορθώνει τις ατέλειες που τον αναστατώνουν. Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, με αποκορύφωμα τον τελευταίο γρίφο, όπου ο αναγνώστης πρέπει να «σκεφτεί με τα μάτια» ενός παιδιού που ανήκει στο φάσμα του Αυτισμού. Ας σημειωθεί πως έχω λάβει συμβουλές από Λογοθεραπεύτρια και Ψυχίατρο για την σωστή απόδοση των ηρώων του δεύτερου βιβλίου.

Κάποιο παραπάνω hint που θα ήθελες να δώσεις σε όσους ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τώρα το παιχνίδι και δεν έχεις συμπεριλάβει μέσα στα στοιχεία-βοήθειες  του κάθε γρίφου;

cs02cor-risegr

Το «clue» των περισσότερων γρίφων του Clue Story είναι η φράση: «Think outside the box». Σε πολλούς από τους γρίφους δίνεται η εντύπωση πως η απάντηση είναι απλή ακόμη και για ένα μικρό παιδί. Αν σκεφτείτε έτσι, σίγουρα η πρώτη σας απάντηση θα είναι λανθασμένη! Η δυσκολία τους ποικίλει, όμως κατά μέσο όρο, θα έλεγα πως είναι από τα δυσκολότερα παιχνίδια γρίφων που θα αντιμετωπίσετε ποτέ.

Ένα επιπλέον hint – κίνητρο: Όποιος καταφέρει να ολοκληρώσει το Clue Story, συμμετέχει σε κλήρωση που θα δώσει σε έναν νικητή, ένα Ipad mini 4.

Ποια είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εφαρμογές που κατέβασες τελευταία;

101rooms

Η πρώτη που μου ήρθε στο μυαλό είναι μια escape room- εφαρμογή η οποία λέγεται «101 Rooms».  Είναι από τα κλασσικά παιχνιδάκια που συνδυάζεις μια μπανανόφλουδα, μια σφουγγαρίστρα και μια πινέζα για να ανακαλύψεις τον κωδικό ή το κλειδί που θα ανοίξει την πόρτα του δωματίου. Έχουν βγει 5 τέτοιες εφαρμογές. Τις κατέβασα όλες και τις τερμάτισα μέσα σε μια Κυριακή.

Οκ, νομίζω ότι καρφώθηκα για το πόσο geek είμαι με τους γρίφους.

Ποια είναι τα αγαπημένα σου games;

myst-01-risegr

Τώρα, εκτός από το πόσο geek είμαι με τους γρίφους, θα με κάνεις να αποκαλύψω και την ηλικία μου! Το αγαπημένο μου παιχνίδι ήταν, είναι και θα είναι το MYST, το καλύτερο παιχνίδι μυστηρίου των 90s. Παρόλο που με κουράζουν τα παιχνίδια που υπερβάλουν με τις εξωπραγματικές ιστορίες, όλα τα MYST ήταν τόσο εθιστικά, που έκαναν την ίδια την πραγματικότητα να μοιάζει ψέμα. Δύσκολα θα συναντήσω παιχνίδι με τόση δημιουργική φαντασία για να το ξεπεράσει.

Βέβαια, όλα αυτά μου τα διηγήθηκε πρόσφατα ο παππούς μου. Εγώ είμαι πολύ νέος για να τα θυμάμαι. Τι; Super Mario? Ποιος είναι αυτός.

Έχεις δημιουργήσει ή σκέφτεσαι να δημιουργήσεις κι άλλες εφαρμογές στο μέλλον; Ποια είναι τα σχέδιά σου;  

Το concept της διαδραστικής ανάγνωσης με γρίφους, φαίνεται να λαμβάνει θερμής υποδοχής από τους αναγνώστες και τους gamers. Δεν ξέρω ακόμη αν θα βγει «Clue Story 2». Το σίγουρο είναι πως το δεύτερο βιβλίο της σειράς είναι τριπλάσιο σε μέγεθος από το πρώτο, επομένως για να μετατραπεί σε εφαρμογή, θα χρειαστεί υπέρμετρη δουλειά και ένας γενναιόδωρος χορηγός! Πέρα από το Clue Story, ίσως δημιουργήσω μια εφαρμογή εμπνευσμένη από τα επιτραπέζια παιχνίδια μαθηματικών που έχω κατασκευάσει. Για να είμαι ειλικρινής, προτιμώ οι νέοι άνθρωποι να στραφούν προς τα βιβλία. Μία εφαρμογή είναι πολύ πιο εντυπωσιακή, αλλά προσφέρει μασημένη τροφή. Όταν διαβάζεις ένα βιβλίο ενεργοποιείται η φαντασία – η οποία είναι σημαντικότερη από τη γνώση, κατά τον Αϊνστάιν. Όταν το βιβλίο μετατρέπεται σε εικονικό παιχνίδι, το μυαλό λαμβάνει έτοιμες εικόνες και πληροφορίες και η φαντασία εν μέρει αδρανεί. Συνεπώς, θα ήμουν πλήρως ευτυχισμένος, αν το Clue Story γίνει γνωστό περισσότερο ως βιβλίο και όχι ως εφαρμογή. Η πορεία θα μας καθοδηγήσει. Για το μέλλον, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, όπως και τα μυαλά μας.

Aν θες να μάθεις περισσότερα για τη φάση, τσέκαρε τη σελίδα στο Facebook και το επίσημο site.

[themify_button ]Tου Μίλτου Τσιμπούκη[/themify_button]