O σκηνοθέτης της ταινίας μιλάει στο RISE λίγο πριν την πρεμιέρα της.

Ο σκηνοθέτης Σωτήρης Τσαφούλιας επιστρέφει, αυτή τη φορά, με ένα αστυνομικό θρίλερ, ο τίτλος: Έτερος Εγώ. Το Έτερος Εγώ είναι η δεύτερη δουλειά του Σωτήρη Τσαφούλια με πρωταγωνιστές τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη και τον διάσημο Γάλλο ηθοποιό Φρανσουά Κλουζέ. Ένας δικηγόρος, ένας δικαστής, ένα γιατρός και δυο νεαροί άνδρες που δολοφονούνται. Τι στ΄αλήθεια συμβαίνει όμως; Βρίσκει το μυαλό, άραγε, τις λύσεις όταν παύει να σκέφτεται, ή μήπως όχι;

– Δεύτερη ταινία, Έτερος Εγώ: Από που εμπνευστήκατε για τη νέα σας αυτή δημιουργία;

Υπήρξε ένα περιστατικό στο παρελθόν που είχε να κάνει με αυτό που συμβαίνει στην ταινία (δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να πω περισσότερες λεπτομέρειες, θα ήταν spoiler) και αρκετά χρόνια αργότερα όταν ανακάλυψα και έμαθα το θεώρημα του Πυθαγόρα που αναφέρεται στο Έτερος Εγώ, έκανα το συνειρμό και έγραψα το σενάριο.

– Πολύς κόσμος δεν θέλει να βλέπει τα τρέιλερ ταινιών, θέλει να μπαίνει “κατευθείαν στο ζουμί”. Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σε αυτούς;

Ένας ιδιαίτερος καθηγητής εγκληματολογίας προσπαθεί να βοηθήσει τις αρχές στην εξιχνίαση 5 δολοφονιών που κοινό χαρακτηριστικό τους έχουν ρητά του Πυθαγόρα και έναν αριθμό στους τόπους των εγκλημάτων. Το Έτερος Εγώ θα το περιέγραφα σαν μια ταινία που φωτίζει την τρομερή αταξία που κρύβουμε μέσα μας. Σαν μια ταινία που μιλάει κατευθείαν όχι μόνο στο μυαλό και στην ψυχή του θεατή, αλλά και στην ηθική του συνείδηση. Το αίσθημα της επιβίωσης ακόμα και όταν αυτό το αίσθημα, έρχεται σε κόντρα με την ηθική. Θα χαρακτήριζα το Έτερος Εγώ σαν μια αστυνομική ταινία μυστήριου με έντονα κοινωνικά χαρακτηριστικά.  Καταπιάνεται με θεμελιώδη θέματα ανθρωπιστικής και όχι μόνο αξίας, όπως είναι η φιλία, η αγάπη και η πίστη. Το Έτερος Εγώ όλα αυτά τα μεταδίδει μέσα από μια Αθήνα διαφορετική. Μια Ελλάδα διαφορετική, που υπάρχει και που δεν χαρακτηρίζεται μόνο από θλιβερά τοπία, μίζερα χρώματα και σιωπές.

– Πώς πείσατε τον Francois Cluzet να παίξει στην ταινία σας;

Δεν τον έπεισα εγώ. Το σενάριο τον έπεισε. Ένας ηθοποιός του μεγέθους του Francois Cluzet δεν μπορεί να πειστεί από κανέναν, εκτός από το ίδιο το σενάριο. Το ότι δέχτηκε να συμμετάσχει στην ταινία και ο ενθουσιασμός με τον οποίο το έκανε ήταν τεράστια τιμή και χαρά για όλους εμάς που συνεργαστήκαμε μαζί του.

– Oι επιρροές σας από τον σύγχρονο -και όχι μόνο- κινηματογράφο, ποιες θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι;

Παρακολουθώ κινηματογράφο από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, επομένως δεν θα μπορούσα να απαντήσω με ακρίβεια αν έχω επιρροές και από που προέρχονται. Είναι σαφές ότι προφανώς έχω, αλλά δεν είναι συνειδητές. Όταν γράφω ένα σενάριο μοναδική μου επιρροή είναι η αλήθεια της ιστορίας που αφηγούμαι και ο λόγος για τον οποίο θέλω να μοιραστώ αυτή την ιστορία με τον υπόλοιπο κόσμο. Τον τρόπο σκηνοθεσίας, τον επιβάλλει το σενάριο, τον επιβάλλει η ίδια η ιστορία.

– H φιλία πόσο σημαντική είναι για εσάς;

Πολύ σημαντική. Ίσως σημαντικότερη και από τον έρωτα. Έχουν κατά καιρούς δοθεί πολλοί ορισμοί για την φιλία. Για μένα ο πιο αντιπροσωπευτικός είναι, ότι φίλος είναι αυτός που σε γνωρίζει πραγματικά και παρόλα αυτά σε αγαπά ακόμα. Είναι κάποιος στον οποίο δεν φοβάσαι να πεις και να δείξεις τον πραγματικό σου εαυτό. Αν σκεφτεί κανείς τι σημαίνει κάτι τέτοιο θα καταλάβει πόσο παραπλανημένοι είναι αυτοί που ισχυρίζονται πως έχουν πολλούς φίλους.

– Υπήρξε ποτέ στιγμή που είπατε «Θα τα παρατήσω»; Όχι μόνο στη σκηνοθεσία, αλλά οπουδήποτε. Εάν ναι τι σας άλλαξε γνώμη;

Δεν είμαι από τους ανθρώπους που παραιτούνται. Ότι και αν προσπαθούσα να κάνω στη ζωή μου πάντα έδινα στον εαυτό μου δυο επιλογές. Η μία ήταν τα πράγματα να πάνε καλά και η δεύτερη να τα κάνω να πάνε καλά. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Όταν αγαπάω κάτι δεν το παρατάω ποτέ, το προσπαθώ μέχρι τέλους και δεν το αφήνω με τίποτα. Εκτός αν με αφήσει αυτό. Τότε απλά μαθαίνω να το αγαπώ από μακριά, όπως είπε και ο Καζαντζάκης.

– Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Εδώ και αρκετούς μήνες, μαζί με την παραγωγό μου τη Φένια Κοσοβίτσα δουλεύουμε δυο καινούργια κινηματογραφικά projects που έχουν να κάνουν με το εξωτερικό. Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πω οτιδήποτε. Άλλωστε το μόνο που με απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι η επαφή του Έτερος Εγώ με το κοινό του.

Η ταινία κυκλοφορεί στους κινηματογράφους στις 19 Ιανουαρίου από τη FeelgoodΚέρδισε εδώ προσκλήσεις για την πρεμιέρα της ταινίας.

[themify_button ]Της Σοφίας-Θεοδώρας Γιλτίζη[/themify_button]