Αν πιάσει το στόχο της καμπάνιας χρηματοδότησης θα βγει στην παραγωγή!

Το Sunnyclist είναι ένα οικολογικό ηλεκτρικό όχημα που λειτουργεί με ηλιακή και ηλεκτρική ενέργεια και είναι δημιούργημα Ελλήνων! Προκειμένου να βρεθούν τα χρήματα ώστε το όχημα αυτό να βγει στην παραγωγή και να κυκλοφορήσει στην αγορά έχει ξεκινήσει μια καμπάνια χρηματοδότησης στην πλατφόρμα Indiegogo. Μιλήσαμε με τον Μανόλη Τσικανδυλάκη, ο οποίος μαζί με την ομάδα του βρίσκεται πίσω από την ιδέα του Sunnyclist, ώστε να το γνωρίσουμε καλύτερα. Διάβασε τι μάς είπε!

– Μανόλη, τι ακριβώς είναι το Sunnyclist;

Το Sunnyclist μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αυτοκίνητο πόλης, με το οικολογικό αποτύπωμα και το κόστος χρήσης ενός ποδηλάτου. Παρόλα αυτά δεν είναι ούτε αυτοκίνητο ούτε ποδήλατο. Είναι ένα ηλεκτρικό τρίκυκλο όχημα που κατατάσσεται στην κατηγορία Le5 των ελαφριών οχημάτων το οποίο διαθέτει ηλιακή οροφή και πετάλια. Οδηγείται με δίπλωμα μηχανής ή αυτοκινήτου.

– Πώς σου γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας του;

Τα έργα των ανθρώπων, τα έντεχνα και αγαθά έργα με εμπνέουν και μου προκαλούν θαυμασμό. Ανέκαθεν οι άνθρωποι κατάφερναν να εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες του τόπου τους και να βελτιώνουν της ζωή τους με δημιουργικές ιδέες. Είμαι λάτρης του ποδηλάτου και των ταξιδιών και οπαδός της βιώσιμης κινητικότητας. Πολλές φορές λοιπόν φανταζόμουν ένα όχημα να σε μεταφέρει ελεύθερα και χωρίς περιβαλλοντικό κόστος. Κάτι σαν το ποδήλατο ή….το άλογο απλά κάτι πιο άνετο για την καθημερινή ζωή. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το πιο οικολογικό όχημα είναι το ηλιακό ποδήλατο και έχουν γίνει πολλές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση χωρίς ωστόσο να έχει προκύψει μία πρακτική λύση. Εγώ αντιλήφθηκα ότι δεν αρκούν οι δύο τροχοί. Ο ήλιος χρειάζεται επιφάνεια για να μας δώσει την ενέργεια που θέλουμε. Έτσι το έκανα τρίκυκλο για να μπορεί να ισορροπήσει μία μεγάλη ηλιακή οροφή και πρόσθεσα τρεις θέσεις. Μόλις ξεκίνησαν οι πρώτες μελέτες, άρχισαν να εμφανίζονται ένα – ένα τα πλεονεκτήματα της κατασκευής αυτής. Πείστηκα για τις δυνατότητές της και έτσι ξεκίνησε το μεγάλο αυτό ταξίδι

 – Ακούγεται πολύ ενδιαφέρον! Δεν είναι, όμως, αρκετά δύσκολη η δημιουργία του; Έχεις κάποια ομάδα που σε βοηθάει;

Ναι, είμαστε μία μικρή ομάδα, που δουλεύουμε όμως ασταμάτητα για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις του project. Το εγχείρημα ξεκίνησε πριν τέσσερα χρόνια από εμένα αλλά τώρα εμπλέκονται οκτώ άτομα από διάφορες ειδικότητες. Έτσι, προχωράμε σε περαιτέρω ανάπτυξη σε διάφορους τομείς όπως στο design σε συνεργασία με την Designlab, στην ανάπτυξη στου συστήματος διαχείρισης ενέργειας και τηλεμετρίας, στην βελτιστοποίηση του σκελετού, την ενσωμάτωση του οχήματος στη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, τη βελτιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος κ.α

 – Πώς λειτουργεί το όχημα αυτό;

Το Sunnyclist λειτουργεί όπως όλα τα ηλεκτρικά οχήματα με την ισχύ του ηλεκτρικού κινητήρα, με τη διαφορά ότι η ενέργεια προέρχεται εκτός από την μπαταρία και από τη συνέργεια δύο ακόμα ενεργειακών πόρων, του ήλιου και της μυϊκής δύναμης. Η χρήση του μπορεί να είναι είτε σαν ηλεκτρικό όχημα που κινείται τη νύχτα ή στη συννεφιά με την ενέργεια της μπαταρίας, είτε σαν ηλιακό εφόσον το φορτίζουμε από τον ήλιο είτε σαν υβριδικό με τη συνεισφορά και των επιβατών. Οι επιβάτες κάνοντας πετάλι παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, η οποία όπως και η ηλιακή ενέργεια, χρησιμοποιείται ανάλογα με τη ζήτηση είτε για να φορτίσει τη μπαταρία είτε καταναλώνεται από τους κινητήρες κάνοντας οικονομία στη μπαταρία.

– Τελικά, τι είναι περισσότερο: αυτοκίνητο ή ποδήλατο;

Συγκρίνοντάς το Sunnyclist με βάση τον όγκο και την ισχύ τότε μοιάζει περισσότερο με αυτοκίνητο και απέχει πολύ από το ποδήλατο εκτός από το γεγονός ότι διαθέτει πετάλια και δίνει τη δυνατότητα στους επιβάτες του να γυμναστούν προσφέροντας ταυτόχρονα ενέργεια στο όχημα. Το αντίθετο συμβαίνει αν συγκρίνουμε το Sunnyclist με τις περιβαλλοντικές του επιδόσεις και το κόστος κίνησης. Σε αυτά τα χαρακτηριστικά δεν διαφέρει από ένα ποδήλατο.

– Εάν μια μέρα δεν έχει ήλιο τότε τι κάνουμε; Τι γίνεται με το όχημα;

Η κίνηση του Sunnyclist βασίζεται στη μπαταρία, η οποία αποθηκεύει την ηλεκτρική ενέργεια απ’ όπου και αν αυτή προέρχεται, τον ήλιο, το πετάλι ή το δίκτυο και τροφοδοτεί με όση ισχύ χρειάζεται τους κινητήρες. Κατά τη συννεφιά ή τη νύχτα που δεν έχει ήλιο, το όχημα κινείται κανονικά με την ίδια ισχύ (ροπή και τελική ταχύτητα), λαμβάνοντας ενέργεια από τη μπαταρία. Η διαφορά είναι ότι η αυτονομία του περιορίζεται στην ενέργεια της μπαταρίας (περίπου 70km) και των επιβατών εφόσον κάνουν πετάλι. Εάν επομένως εξαντλήσουμε τις δυνατότητες του ήλιου, μπορούμε να φορτίσουμε το όχημα από μία απλή οικιακή πρίζα σε λιγότερο από τρεις ώρες.

– Πόσο δύσκολο είναι να το οδηγήσει κανείς;

Το Sunnyclist είναι ένα πολύ εύκολο όχημα στην οδήγηση. Δεν έχει ταχύτητες, η όπισθεν ενεργοποιείται με το πάτημα ενός κουμπιού και ο χειρισμός του είναι μόνο το γκάζι και το φρένο.  Επίσης η προσπάθεια που καταβάλει κάποιος στο πετάλι είναι ανεξάρτητη από την κίνηση του οχήματος, το οποίο θα λάβει όση ενέργεια του προσφέρεται και θα τη χρησιμοποιήσει όταν τη χρειαστεί. Έτσι μπορείτε να πάτε φρέσκοι στη δουλειά με χαλαρή άσκηση και να επιστρέψτε στο σπίτι με δυνατή προπόνηση. Όπως και αν προτιμάτε το Sunnyclist σας δίνει τη δυνατότητα να αθληθείτε κάνοντας καλό σε εσάς και το περιβάλλον.

– Έχετε ξεκινήσει μια καμπάνια για συγκέντρωση πόρων στο indiegogo. Στοχεύετε, εφόσον μαζευτεί το ποσό, να φτάσετε το Sunnyclist στην παραγωγή;

Ακριβώς, μπορούμε να παράγουμε έως εκατό οχήματα ετησίως σε μία υπάρχουσα συνεργατική μονάδα με χειροποίητες μεθόδους κατασκευής, χωρίς να προβούμε σε μεγάλες επενδύσεις. Με την ίδια μέθοδο παραγωγής θα μπορούσαμε να παράγουμε και 1000 οχήματα ετησίως. Τα χρήματα που στοχεύουμε να συγκεντρώσουμε θα χρησιμοποιηθούν σε πρώτες ύλες και εξαρτήματα, στην οργάνωση της παραγωγής και στην αδειοδότηση του οχήματος για να μπορεί να κυκλοφορήσει με πινακίδες.

– Οι 100.000 που έχετε θέσει σαν στόχο δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο πόσο, που δύσκολα μπορεί να συγκεντρωθεί μέσα σε 50 μέρες;

Είναι πράγματι ένα μεγάλο ποσό, ειδικά εν μέσω κρίσης και κεφαλαιακών ελέγχων. Ελπίζουμε όμως ότι αν καταφέρουμε να ακουστούμε καλά στο εξωτερικό θα πιάσουμε το στόχο μας.

– Το ευχόμαστε. Τι άλλους στόχους έχετε;

Ο στόχος μας είναι να παράγουμε και να αναπτύσσουμε ηλιακά οχήματα. Οραματιζόμαστε να έχουμε μετά από μία 5ετία μία γκάμα από ηλιακά οχήματα για διάφορες ανάγκες. Θα θέλαμε να δούμε το όχημα να χρησιμοποιείται ευρέως στο εξωτερικό και την Ελλάδα, στον τουριστικό τομέα και τα ελληνικά νησιά αλλά και μέσα στις πόλεις. Στόχος μας είναι επίσης είναι να συνεισφέρουμε στην τεχνική πρόοδο της κοινωνίας και στην προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας καθώς επίσης και  να προσφέρουμε νέες θέσεις εργασίας και να διατηρήσουμε τη δημιουργική πλευρά της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Μπορείτε να βοηθήσετε στην συγκέντρωση πόρων για το Sunnyclist κάνοντας κλικ εδώ!

Παρακάτω μπορείτε να δείτε φωτογραφίες αλλά και βίντεο του Sunnyclist.

interior (Large) ME1_8754 (Large) ME1_8845 (Custom) (Large) ME1_8914 (Large) Team (Large)

Μπορείς να μάθεις περισσότερα για το Sunnyclist στο: http://sunnyclist.com/

[themify_button ]Της Έλβης Μιχαηλίδου[/themify_button]