Αν και μάλλον το «Near» είναι μόνο η αρχή.

O Βαλεντίνος Τζέκας έχει πιάσει το νόημα και φαίνεται πως το μέλλον του ανήκει. Είναι 18 ετών κι ονειρεύεται να δημιουργήσει την δική του startup επιχείρηση. Ασχολείται με τον προγραμματισμό κι ετοιμάζεται να λανσάρει στο Google play την πρώτη του εφαρμογή που ακούει στο όνομα «Near – Check Who’s Nearby».

 Ο περισσότερος κόσμος χρησιμοποιεί το Internet κυρίως για ενημέρωση, λίγο χαβαλέ στα Social media και βιντεάκια. Τι είναι αυτό που σε έκανε να το ψάξεις περισσότερο και να ασχοληθείς με τη δημιουργία εφαρμογών; Είχες από μικρός κάποια σχέση με την τεχνολογία και τα gadgets;

Είναι αλήθεια πως ο περισσότερος κόσμος και κυρίως η νεολαία δεν εκμεταλλεύεται το internet στο έπακρο, αυτό είναι κακό. Οι περισσότεροι πιστεύουν πως το Ιnternet δεν έχει να προσφέρει κάτι παραπάνω από Facebook, Youtube. Στην Ελλάδα η παιδεία περί προγραμματισμού είναι εξαιρετικά πίσω, ο μόνος τρόπος κάποιος να μάθει και να ασχοληθεί είναι μόνο να ψάξει μόνος του. Εγώ από μικρός είχα μια μεγάλη κλίση προς την πληροφορική, κάτι με μάγευε ήθελα να καταλάβω πως το πλαστικό, το γυαλί και ο ηλεκτρισμός δημιουργούσαν όλη αυτή τη μαγεία που ξεδιπλωνόταν μπροστά στα τα μάτια μου. Περίπου στα 12, άρχισα να μαθαίνω δειλά, δειλά html και άρχιζα να μπαίνω στη λογική του προγραμματισμού. Μετά στις αρχές γυμνασίου μέσω του hacking άρχισα να μαθαίνω ακόμη περισσότερα με φίλους και σιγά, σιγά εκεί που μου έλεγαν να πάμε για καφέ έξω εγώ διάβαζα και έπραττα.

Μίλησε μας για την εφαρμογή πάνω στην οποία δουλεύεις αυτή την περίοδο, το «Near – Check Who’s Nearby». Τι ακριβώς είναι, πώς λειτουργεί;

Το «Near – Check Who’s Nearby» έχει έναν απλό σκοπό: Nα φέρει τους ανθρώπους εύκολα και γρήγορα κοντά μεταξύ τους ώστε να μην χάνουν την ώρα τους ψάχνοντας check’ins στο facebook και κάνοντας «χιλιάδες» τηλέφωνα για να δουν ποιος είναι πού. Με το ‘Near’ μπορείς να δεις στον χάρτη ποιος βρίσκεται κοντά σου σε μια απόσταση 1,5, 3 αλλά και 5 χιλιομέτρων για πιο μεγάλες πόλεις. Δεν ξέρεις καλά τις περιοχές; Μπορείς άμεσα και εύκολα να βρεθείς με τους φίλους σου παίρνοντας  οδηγίες μέσω των χαρτών της google. Επίσης, μπορείς να δεις κάποιες βασικές πληροφορίες για τους  γνωστούς και άγνωστους που βρίσκονται κοντά σου και αν δεν καλυφθείς μπορείς να δεις τα προφίλ τους στα κοινωνικά δίκτυα.

tzekas 2

Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου στο μέλλον; Θα ήθελες να ασχοληθείς επαγγελματικά με τον προγραμματισμό και τη δημιουργία εφαρμογών; Και πόσο δύσκολο είναι αυτό σε μια χώρα στην οποία τα πράγματα είναι τόσο ρευστά;

Θα ήθελα να φτιάξω μια δικιά μου Startup και να την απογειώσω σε παγκόσμιο επίπεδο. Θεωρώ πως το πρώτο βήμα έχει γίνει ήδη με το «Νear». Εννοείται, πως σε αυτόν τον κλάδο θα μείνω για πάντα, δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να κάνει κάτι άλλο. Είναι το πάθος μου. Στην Ελλάδα τα πράγματα φαίνεται να είναι δύσκολα. Ειδικά τώρα με τα capital controls που απομονώνουν τις ελληνικές επιχειρήσεις από το διεθνές περιβάλλον.  Προβλήματα υπάρχουν πάρα πολλά αλλά υπάρχουν Έλληνες ικανοί, που προσπαθούν ακόμα να καινοτομήσουν και να στηρίξουν τα όνειρά τους αλλά και τη χώρα τους. Ελπίζουμε η κυβέρνηση να στηρίξει τους νέους και τους παλιούς στον επιχειρηματικό χώρο.

Ποια εφαρμογή κατέβασες τελευταία και «κόλλησες» περισσότερο;

Ενδιαφέρουσα ερώτηση. Αν και είναι γνωστή σε όλους, η εφαρμογή που χρησιμοποιώ καθημερινά και για πολλές ώρες είναι το Spotify! Μπορείς να έχεις κυριολεκτικά ΟΛΗ τη μουσική του κόσμου στα χέρια σου αφού έχει εκατομμύρια καλλιτέχνες. Πιστεύω το Spotify αποτελεί πρότυπο για πάρα πολλούς εκεί έξω τόσο για το καλοσχεδιασμένο design αλλά και για την ιστορία του. Πώς ξεκίνησε, τι δυσκολίες συνάντησε στο δρόμο του και πώς είναι πλέον.

[themify_button ]Του Μίλτου Τσιμπούκη[/themify_button]