Δεν έχω την παραμικρή ιδέα που θα μας οδηγήσει όλο αυτό. Αλλά σίγουρα θα είναι ένα μέρος όμορφο και συνάμα, παράξενο.  (Dale Cooper, Twin Peaks)

Δεν θα μπορούσα να βρώ διαφορετικές λέξεις για να περιγράψω τον κινηματογραφικό κόσμο του Πάρη Γρηγοράκη. Η «Lilly», η πιο πρόσφατη κινηματογραφική του δημιουργία, που έχοντας κάνει τον κύκλο της σε φεστιβάλ ανά την Ευρώπη και την Αμερική, είναι πλέον διαθέσιμη προς κάθε γενναίο θεατή, έτοιμο να ανακαλύψει το νοσηρά ρομαντικό της κόσμο. Ας μας συστηθεί ο ίδιος παρακάτω, μέσα από τις δικές του λέξεις και εικόνες.

Ποιοι είναι οι κινηματογραφικοί σου ήρωες και τι σε ενέπνευσε να δημιουργήσεις αυτή την ταινία;

Οι κινηματογραφικοί μου ήρωες είναι όλοι αυτοί που ασχολούνται με το είδος της φαντασίας, είτε αυτή είναι εποχής είτε επιστημονική φαντασία είτε σουρεάλ. Γενικά με εμπνέουν σκηνοθέτες που έχουν αριστεύσει σε αυτό το είδος. Άνθρωποι όπως ο Steven Spielberg, ο Christopher Nolan αλλά και ο Guillermo Del Toro είναι μερικοί από τους σκηνοθέτες που θαυμάζω για την εξαιρετική ματιά τους στα κινηματογραφικά έργα τους.

Τι είναι τελικά η Lilly; Μια ρομαντική ιστορία ή ένα θρίλερ;

Η Lily είναι μια ρομαντική ιστορία που στην πορεία πήγε πολύ στραβά. Είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα καταπιεσμένου ανθρώπου που κάνει τις λάθος επιλογές υπό συνθήκες ψυχολογικής, συναισθηματικής αλλά και κοινωνικής πίεσης και αποξένωσης. Η φιγούρα του πίνακα, ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να είναι ο σύζυγος της, ο πατέρας της, μεταφράζεται σε μια φιγούρα καταπίεσης του πραγματικού εαυτού της Λίλης. Η αριστοκράτισσα λυγίζει κάτω από τους κοινωνικούς κανόνες του της τάξης της αλλά και κάτω από το αυστηρό βλέμμα του πίνακα. Στο κρίσιμο σημείο ο πόθος γίνεται νοσηρός και η Λίλη κάνει την μεταστροφή σε μια γυναίκα που είναι αποφασισμένη να πάρει αυτό που θέλει χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε μέσο.

Ο David Lynch έχει πει: «Στις ταινίες μου, ο κάθε θεατής αντιλαμβάνεται κάτι διαφορετικό.  Αυτός συμβαίνει συνήθως στη φωτογραφία, στη ζωγραφική, στο σινεμά.». Το τέλος της “Lilly” κατά τη γνώμη σου, μπορεί να ερμηνευτεί με πολλούς τρόπους;

Η Lily σίγουρα μπορεί να ερμηνευτεί με πολλούς τρόπους. Η Λίλη μπορεί να είναι οποιοσδήποτε από εμάς. Ένας άνθρωπος που δέχεται την καταπίεση από την οικογένεια του, τον ή την σύζυγό του, το κοινωνικό του αλλά ακόμη και το πολιτικό του περιβάλλον. Η ταινία θέλει να αποτυπώσει αυτή την «ένοχη» κομβική στιγμή που αυτός ο άνθρωπος θα αλλάξει, υπό την αβάσταχτη πίεση, σε κάτι που πλέον δεν είναι κοινωνικά αποδεκτό εις βάρος των υπολοίπων.

Η στιχομυθία που υπάρχει μεταξύ της Λίλης και του πίνακα αντικατοπτρίζει το άρρωστο μυαλό μιας προσωπικότητας που πλέον δεν είναι ικανή να σταματήσει σε τίποτα. Έτσι η Λίλη θα συνεχίσει το τραγικό της παιχνίδι με άλλα θύματα.

Πόσο δύσκολο είναι το ταξίδι ενός νέου κινηματογραφιστή, από τη σύλληψη μιας ιδέας μέχρι την ολοκλήρωση της κινηματογραφικής παραγωγής;

Είναι ένα πολύ δύσκολο ταξίδι καθώς από την αρχή πρέπει η ιδέα να πάρει σάρκα και οστά και να γίνει σενάριο. Μια χρονοβόρα και ψυχοφθόρα διαδικασία καθώς τα σενάρια δεν παίρνουν μορφή μέσα σε μια νύχτα. Εφόσον κάτι τέτοιο γίνει η εύρεση της κατάλληλης ομάδας για μένα είναι το επόμενο βήμα. Κάθε κινηματογραφιστής έχει συγκεκριμένα άτομα που εμπιστεύεται και ξέρει πως θα τον καταλάβουν και θα αποτυπώσουν την ιδέα όπως ακριβώς την έχει οραματιστεί. Για παράδειγμα έχω την ίδια μοντέρ από τότε που ξεκίνησα να κάνω μικρού μήκους ταινίες και την εμπιστεύομαι πλήρως.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα φυσικά είναι η χρηματοδότηση αυτής της ιδέας. Μια χρηματοδότηση που θα έρθει είτε μέσα από χρονοβόρες κρατικές διαδικασίες είτε από ορισμένους ανθρώπους που θα πιστέψουν στο όραμα του σκηνοθέτη και με ιδιωτική πρωτοβουλία θα τον στηρίξουν. Και οι δυο προηγούμενες περιπτώσεις είναι δυστυχώς εξαιρετικά σπάνιες οπότε η λύση είναι συχνότερη λύση είναι η προσωπική χρηματοδότηση. Καλώς ή κακώς ο προϋπολογισμός μιας ταινίας παίζει ρόλο και στο ποιοτικό αποτέλεσμα της, αναφερόμενος κυρίως στο τεχνικό της κομμάτι. Μια καλή ιδέα είναι πάντα μια καλή ιδέα, αλλά σκοπός είναι να υπάρχουν και τα κατάλληλα μέσα για να ειπωθεί σωστά.

Δείτε τη «Lilly» παρακάτω:

Lily from Paris Grigorakis on Vimeo.