Δέκα σημαντικές αναμνήσεις του παρελθόντος δέχονται συμβουλές από το… παρόν!

Ο χρόνος -δυστυχώς ή ευτυχώς- δε γυρίζει πίσω. Όμως, εάν είχες μια ευκαιρία να μιλήσεις στον νεαρότερο εαυτό σου, τι θα του έλεγες; Πώς θα τον συμβούλευες να αντιδράσει σε γεγονότα του παρελθόντος; Θα μετάνιωνες για κάτι; Να μια μικρή ευκαιρία, λοιπόν, να του πεις πράγματα που ίσως δεν του έχεις πει ποτέ.

Εσύ, Έφη, αν σου μιλούσες τώρα για το τότε, τι θα σου έλεγες:

1. Για την πρώτη μέρα στο σχολείο: Μην αγχώνεσαι. Είναι ένας κύκλος στη ζωή σου με περισσότερη πλάκα και λιγότερες ευθύνες. Μια μέρα θα τελειώσει, γι αυτό κοίτα να δημιουργήσεις ωραίες αναμνήσεις.
2. Για τη στιγμή πριν το πρώτο φιλί: Μην κλείσεις τα μάτια σου.
3. Για την πρώτη μεγάλη απογοήτευση: Νιώθεις απογοήτευση,  όχι επειδή κάτι πήγε στραβά αλλά επειδή εσύ ήθελες τα πράγματα να ήταν διαφορετικά. Μείωσε τις προσδοκίες σου, πίστεψε περισσότερο στον εαυτό σου.
4. Για την πρώτη φορά που έκλαψες για έναν έρωτα: Θα έρθει η μέρα που θα το θυμάσαι και θα χαμογελάς. Έτσι κι αλλιώς, τι έρωτας θα ήταν αυτός χωρίς μερικά δάκρυα;
5. Για ένα σκληρό αποχαιρετισμό: Σου είναι δύσκολο να το διαχειριστείς τώρα. Το ξέρω. Πάρε τον χρόνο σου να συμφιλιωθείς με την ιδέα και μην κατηγορείς τον εαυτό σου που δεν ήσουν εκεί. Το είπες το «αντίο»  μισό χρόνο μετά από το κατάστρωμα ενός πλοίου κοιτάζοντας τον ουρανό.
6. Για μια στιγμή που δε μίλησες και το μετάνιωσες: Ίσως να είναι καλύτερα έτσι. Δώσε λίγο χρόνο στην σκέψη σου να ωριμάσει και μη λες πολλά, παρά μόνο αν είναι απαραίτητο. Στο μέλλον, σε ευγνωμονώ για όλες τις στιγμές που δεν φέρθηκες παρορμητικά .
7. Για την πρώτη φορά που προσπάθησες να μαγειρέψεις: Σε ικετεύω! Σημείωσε κάπου την συνταγή! Δεν ξέρω τι ακριβώς έκανες εκείνη την ημέρα,  αλλά δεν μπόρεσα ποτέ ξανά να πετύχω την ίδια γεύση.
8. Για μια δουλειά που τελικά δεν πήρες: Ξέρεις καλά πως δεν ήρθε το τέλος του κόσμου. Δεν θα είσαι σ’ αυτήν την δουλειά,  θα είσαι σε κάποια άλλη. Κόψε τις υπερβολές και ανασυγκροτήσου.
9. Για το πως διαχειριστηκες μια μεγάλη σου επιτυχία: Λάθος πρίσμα, μπέμπα! Σε έχει καταπιεί το άγχος σου και δεν συνειδητοποιείς τι γίνεται γύρω σου. Κοίτα να χαλαρώσεις και να το χαρείς.
10. Γι’ αυτό που είσαι σήμερα: Σήμερα, νιώθω χαρούμενη πιο συχνά  απ’ ο,τι εσύ . Συγχωρώ πιο εύκολα και χαμογελάω περισσότερο. Παρ’ όλο που είμαι εξίσου πολυάσχολη με εσένα κοιμάμαι περισσότερο και τρέφομαι καλύτερα. Κάνω λιγότερες τρέλες, βέβαια, και γι αυτό σε ζηλεύω λίγο. Δεν ξέρω τι επιφυλάσσει το μέλλον, αλλά είμαι εδώ να το υποδεχθώ χωρίς φόβο και κυρίως, χωρίς απωθημένα. Αυτό φυσικά το χρωστάω σ’ εσένα.
*Η Έφη Σισμανίδου είναι ηθοποιός. Αυτήν την περίοδο βρίσκεται στο θέατρο Ιλίσια στο «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας».  Και στο θέατρο Αλκμήνη στην παράσταση «Θάρρος ή Αλήθεια» σε σκηνοθεσία Paul & Chris Pierro.