Είδαμε το IT κι αυτή είναι η άποψή μας!

Είναι από εκείνες τις ταινίες, για τις οποίες το hype είχε χτυπήσει κόκκινο πολύ πριν την κυκλοφορία της. ( κι όλοι ξέρουμε πόσο μοιραίο μπορεί να αποβεί αυτό για μια ταινία.) Bασισμένο σε ένα από τα διασημότερα βιβλία του Stephen King κι έχοντας να αντιμετωπίσει μια «κλασική» πλέον τηλεοπτική μίνι σειρά, το reboot του ΙΤ δια χειρός Andy Muschietti δεν είχε καθόλου εύκολο έργο, ωστόσο τα κατάφερε πολύ καλά.

Η υπόθεση είναι πάνω κάτω γνωστή: Στη μικρή πόλη του Ντέρι, σημειώνονται μυστηριώδεις εξαφανίσεις παιδιών. Μια παρέα φίλων που θεωρούνται από πολλούς «προβληματικοί», αναγκάζεται να αναλάβει δράση όταν ο αδερφός ενός από τα μέλη της, προστίθεται στα εξαφανισμένα παιδιά. Η λύση του μυστήριου είναι πολύ πιο σκοτεινή και σατανική από ότι φαντάζονται…

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, το IT του 2017 δεν είναι ταινία τρόμου (τουλάχιστον δεν είναι μόνο αυτό). Ναι, έχει πολλές στιγμές που θα σε κάνουν να αγχωθείς και να νιώσεις ευάλωτος, όμως ο σκοπός της, το νόημα της είναι λίγο διαφορετικό. Οι πρωταγωνιστές είναι μια παρέα καταπιεσμένων έφηβων παιδιών, που καθένα από αυτά καλείται να αντιμετωπίσει τους δικούς του δαίμονες. Bullying, σεξουαλική κακοποίηση, υπερπροστατευτικοί γονείς, είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα που θίγει ο King στο βιβλίο κι ο  Muschietti έχει καταφέρει να τα μεταφέρει στην οθόνη με τρόπο φυσικό, απλό κι ανεπιτήδευτο, δίχως να σε κάνει να νιώθεις πως σου κουνά το δάχτυλο.

Ο χρόνος που αφιερώνει η ταινία στο να πει την ιστορία της δίχως βιασύνες, είναι κάτι που επίσης αξίζει να αναφέρουμε. Στην σειρά του 1990, όλα γίνονταν βιαστικά και με άγχος, χωρίς να δίνουν στο θεατή την ευκαιρία να ταυτιστεί με τους χαρακτήρες και τις ιστορίες τους. Αυτή τη φορά υπάρχει ξεκάθαρα μια διαχωριστική γραμμή κι από ένα σημείο κι έπειτα είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρξει δεύτερο μέρος (έχει ανακοινωθεί ήδη για τον Σεπτέμβριο του 2019).

Τέλος παρ’ ότι όλοι οι ηθοποιοί και ειδικά η παρέα των πρωταγωνιστών είναι πολύ καλοί στο ρόλο τους, αξίζει ένα τεράστιο respect στον Bill Skarsgård, ο οποίος είναι τουλάχιστον ανατριχιαστικός ως σατανικός κλόουν Pennywise. Είχαμε πραγματικά πολύ καιρό να δούμε μια τέτοια ερμηνεία, βγαλμένη από τα βάθη του χειρότερου εφιάλτη μας.

ittt

Μέσα σε όλες τις αρετές του, το IT έχει κι ορισμένα μικροπροβλήματα. Σεναριακά κενά κι ευκολίες δε λείπουν, ενώ ορισμένα jumpscares μοιάζουν πραγματικά να στοχεύουν στον εύκολο τρόμο και πίστεψε μας, η ταινία δεν το χρειάζεται καθόλου αυτό.

Συνοψίζοντας: Αν περιμένεις να δεις ένα από εκείνα τα θρίλερ, που σε κάνουν να κλείνεις τα μάτια σου κάθε 2 λεπτά και σε κρατούν καθηλωμένο στην άκρη της καρέκλας σου, καλό θα είναι να την αποφύγεις. Η ταινία ενώ είναι σε σημεία πολύ τρομακτική, κάνει ακριβώς ότι κι ο King στο βιβλίο. Επιλέγει τον τρόμο ως όχημα για να φωτίσει πολλά άλλα πράγματα όχι μόνο σκοτεινά και δυσοίωνα αλλά έννοιες όπως την αγάπη και τη φιλία. Αν έχεις όλα αυτά στο νου σου, θα περάσεις πραγματικά  καλά κι όπως κι εμείς θα ανυπομονείς για το δεύτερο μέρος.

Fun facts: Το βιβλίο του King αλλά και η τηλεοπτική σειρά που βασίστηκε σε αυτό, διαδραματίζονται στα τέλη των 50s με αρχές 60s. Οι δημιουργοί της ταινίας από την άλλη, επέλεξαν να στήσουν το τρομακτικό τους σκηνικό, στα τέλη των 80s.

H κινηματογραφική μεταφορά του IT, έρχεται στη ζωή μας 27 χρόνια μετά την τηλεοπτική σειρά. Όσα ακριβώς χρειάζεται κι ο Pennywise για να ξυπνήσει από τον λήθαργό του. Τυχαίο;

Πηγή