Μια ιστορία γεμάτη άγκυρες, τράπουλες και κρανία, στα περιθώρια του νόμου.

Η ιστορία του τατουάζ ξεκινάει πολλά χρόνια πριν, εκτιμάται απο την νεολιθική εποχή (γύρω στο 5000 π.Χ), όπου η δερματοστιξία γινόταν με άνθρακα πάνω σε ανοιχτές πληγές. Στην Ιαπωνία ξεκινάει απο το 3000 π.Χ ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ύπαρξη του στον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό. Η ονομασία του προέρχεται απο φυλές του Ειρηνικού και στην Ευρώπη διαδόθηκε τον περασμένο αιώνα κυρίως απο τους ναυτικούς. Επίσης όσο το φαινόμενο σπάνιζε(αρχές του 20ού αιώνα), άνθρωποι που είχαν τατουάζ γίνονταν θέαμα στο τσίρκο για τους υπόλοιπους, που πλήρωναν για να δουν το διαφορετικό.

Στα τέλη όμως του 20ού και στις αρχές του 21ού αιώνα θεωρήθηκε πλέον ίσως και κάτι συνηθισμένο, καθώς έχει εισχωρίσει βαθιά στη Δυτική κουλτούρα! Διάφοροι καλλιτέχνες, αθλητές και δημόσια πρόσωπα καθολικής αποδοχής, έδωσαν το έναυσμα ώστε να απενεχοποιηθεί, καθώς υπήρξε αγαπημένη συνήθεια των ποινικών και τρόπος να δημιουργούν δικούς τους κώδικες! Σήμερα είναι πολύ της μόδας και ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι όλων των ηλικιών ψάχνουν το στύλ που τους ταιριάζει, καθώς το τατού χωρίζεται σε πολλές κατηγορίες και χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνικές.

Αυτό το κείμενο θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τα γνωρίσματα τους και να τα διαχωρίσεις.

1. OLD SCHOOL & NEW SCHOOL 

RISETV_TATTOO2

Είναι κάπως δύσκολο να βρείς ακριβώς εναν τρόπο ώστε να περιγράψεις τις διαφορές μεταξύ του old school και του new school tattoo. Η πιο σωστή προσέγγιση είναι η χρονολογική καθώς το old school χρονολογείται λίγο πιο πριν απο τα μισά του 20ού αιώνα και αποτελείται απο συγκεκριμένα σχέδια που συμβολίζουν τον πατριοτισμό και σχετικές αξίες. Θεωρούνται «παραδοσιακά», γι αυτό το λόγο χρησιμοποιούνται μαύρα περιγράμματα και πολύ απλά (βασικά) χρώματα και τα βρίσκει κανείς έτοιμα σε καταλόγους διάφορων στούντιο. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει μια συγκεκριμένη δεξαμενή τέτοιων σχεδίων με τα πιο γνωστά σύμβολα να είναι: πλοία, άγκυρες, σημαίες, γυμνόστηθες γυναίκες, καρδιές που συνοδεύονται συνήθως απο κάποιο μπάνερ, τριαντάφυλλα, τόξα και βέλη, κοσμήματα-θησαυροί, χαρτιά απο τράπουλα, κρανία ή όπλα, σταυροί και τέλος ζώα, όπως καρχαρίες, φίδια, αράχνες και πτηνά.

RISETV_TATTOO4

Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ,τα τατουάζ άρχισαν να συνδέονται με τους gangster και τους μικροπαραβάτες.

RISETV_CRIMINAL TATOOO

 

Τη δεκαετία του 60′, ξέσπασε μια μεγάλη κρίση ηπατίτιδας, λόγω των κακών συνθηκών αποστείρωσης που ακολουθούνταν μέχρι τότε. Αυτός ήταν και ο λόγος να θεσπιστεί νεα νομοθεσία, όπου θα τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής και πρόληψης μολύνσεων.

Το ενδιαφέρον ανανεώθηκε και αυξήθηκε κατακόρυφα, η νεα γενιά τότε δημιούργησε μαγαζιά κι έφερε το δικό της στυλ. Φρέσκιες ιδέες και νέες τεχνολογίες ανέβασαν το επίπεδο και οδήγησαν στο «νεο σχολείο» που ήταν η φυσική εξέλιξη του παλιού. Τα παραδοσιακά σχέδια έγιναν πιο τολμηρά και με πάρα πολλά και φωτεινά χρώματα, χαρακτηριστικό εντελώς αντίθετο με την παλαιότερη νοοτροπία!

RISETV_TATTOO3

2. JAPANESE

RISETV_TATTOO6

Έχουν να κάνουν με την ιστορία και τις λαϊκές παραδόσεις της χώρας, αναγνωρίστηκαν απο τους Ιάπωνες ως μορφή τέχνης το 19ο αιώνα. Χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι η πολύ μεγάλη έκταση που καταλαμβάνουν στο ανθρώπινο σώμα, καθώς είναι κυριολεκτικά αναπαραστάσεις κυρίως απο τη μυθολογία. Έχουν πάρα πολλά και φωτεινά χρώματα και είναι μέχρι και σήμερα η αγαπημένη συνήθεια μεταξύ των μελών της Γιακούζα.

RISETV_TATTOO7

Είχαν όμως και φανατικούς εχθρούς, καθώς στις αρχές του 19ου αιώνα υπήρξε κίνημα στην Ιαπωνία κατά των τατουάζ. Απαγορεύτηκαν από την κυβέρνηση, η οποία θεωρούσε πως όσοι τα έχουν είναι απολίτιστοι και παλιομοδίτες. Αυτή η απαγόρευση άρθηκε με την αμερικανική κατοχή μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

 

                                συνεχίζεται…