Ο εκκεντρικός σχεδιαστής από την Ξάνθη μάς ξεναγεί στον μαγικό κόσμο της δημιουργίας και της έμπνευσης, στο χώρο του!

«Πολλοί δε ξέρουν ότι οι Πομάκοι της Θράκης είναι Έλληνες», προλαβαίνει να μου πει ο Gkiokan πριν καλά καλά ξεκινήσουμε τη συνέντευξή μας. Και η αλήθεια είναι ότι το όνομά του πραπέμπει σε αλλοδαπή καταγωγή. Μεγαλωμένος, λοιπόν, στην Αθήνα, ο Gkiokan έχει σπουδάσει σχέδιο κοσμήματος και σχέδιο μόδας και τις «παντρεύει» και τις δύο του αυτές αγάπες , σε έναν πολύ ιδιαίτερο χώρο δίπλα στην Ακρόπολη (Φαλήρου 4).

-Πως ξεκίνησες να σχεδιάζεις κοσμήματα;

Από μικρός έπιαναν τα χέρια μου και είχα μεγάλη όρεξη και δημιουργικότητα. Έτσι, σπούδασα σε σχολή Αργυροχρυσοχοϊας στην Αθήνα, όμως το επάγγελμα αυτό βιώνει αρκετή κρίση οπότε αποφάσισα να ασχοληθώ με τη δημιουργία κοσμημάτων όχι από ακριβά μέταλλα αλλά από πιο προσιτά υλικά όπως είναι οι ημιπολύτιμοι λίθοι, οι ξύλινες χάντρες ή κάποια κρύσταλλα.

-Από τι εμπνέεσαι;

Εμπνέομαι από τα ταξίδια που κάνω συνεχώς! Από τους διαφορετικούς πολιτισμούς που συναντώ, τις διαφορετικές κουλτούρες και τις διαφορετικές εικόνες που έχει ο κάθε προορισμός. Όλα αυτά «μετουσιώνονται» σε μοναδικά κοσμήματα, στα οποία πολλές φορές δίνω και ονόματα από γεωγραφικούς τόπους.

RISETV_GKIOKAN04

-Πόση ώρα χρειάζεσαι για να δημιουργήσεις ένα κόσμημα;

Για κάποια χρειάζομαι μισή ώρα, για άλλα πολύ περισσότερο. Μάλιστα είχα μια συνεργασία με το ποτό Monster, για το οποίο έπρεπε να φτιάξω 10 ίδια κοσμήματα με το αρχικό Μ, το οποίο μου πήρε το καθένα τρεις ολόκληρες μέρες για να το ολοκληρώσω!

-Ποιες είναι οι επώνυμες Ελληνίδες με τις οποίες έχεις συνεργαστεί;

Όταν άνοιξα το χώρο μου, πειραματιζόμουν με διάφορα υλικά και στυλ και μια μέρα περνούσε απ’ έξω και είδε τις δημιουργίες μου η Μυρτώ Κοντοβά, η οποία συνεργαζόταν με την Άννα Βίσση και με έφερε σε επαφή μαζί της. Και ναι, η πρώτη που είχε φορέσει κάτι δικό μου ήταν η Άννα Βίσση, για τις ανάγκες των τότε εμφανίσεών της σε νυχτερινό κέντρο. Έχω συνεργαστεί ακόμα με την Τόνια Σωτηροπούλου, την Κατερίνα Στικούδη, την Βίκυ Κουλιανού και με την Ειρήνη Παπαδοπούλου, η οποία, μάλιστα, εμφανίστηκε στα φετινά μουσικά βραβεία με ένα πολύ εκκεντρικό κόσμημά μου, το οποίο απαρτιζόταν από χιλιάδες χάντρες/μέλισσες σε στυλ harness.

RISETV_GKIOKAN01

-Μιας και ανέφερες το harness… Είσαι από τους λίγους στην Ελλάδα που στηρίζει το εν λόγω στυλ, το οποίο πολλοί μπορεί να βρίσκουν ότι ακροβατεί μεταξύ του εκκεντρικού και του kinky…

Η αλήθεια είναι ότι ένα harness μπορεί εύκολα να παραπέμψει κάποιον σε κάτι πρόστυχο όμως για μένα δε λειτουργεί έτσι. Μάλιστα, στην αρχαία Ελλάδα, όπου φορούσαν χυτώνες και μανδύες έπρεπε να τους στερεώνουν μεκάποιο τρόπο και έτσι κάπως δημιουργήθηκε το πρώτο harness. Έχω, λοιπόν, πιο πολύ κάτι τέτοιο στο μυαλό μου, όταν τα δημιουργώ!

-Κάποια περίεργη απαίτηση σού έχει τύχει από πελάτισσα;

Η αλήθεια είναι ότι επειδή κάποια στιγμή είχα φτιάξει για τις ανάγκες μια φωτογράφισης ένα φόρεμα από σπασμένους καθρέφτες συνδυασμένο με ανάλογης αισθητικής κοσμήματα, έρχονταν και μου ζητούσαν να τους φτιάξω ολόιδια, το οποίο, φυσικά, δεν γινόταν, από ρεαλιστικής άποψης, γιατί άλλο να δημιουργείς κάτι αποκλειστικά για την ανάγκη μιας επαγγελματικής συνεργασίας και άλλο να δημιουργείς για τον απλό κόσμο και την καθημερινή ζωή. Κάποια πράγματα δε μπορούν να φορεθούν στην καθημερινότητα.

RISETV_GKIOKAN02

-Έχεις σκεφτεί να δραστηριοποιηθείς στο εξωτερικό;

Έχω πολλούς φίλους στο εξωτερικό και έχω δώσει κοσμήματά μου για αρκετές δουλειές εκτός Ελλάδος. Κοσμήματά μου έχουν ταξιδέψει μέχρι το Λος Άντζελες, τη Νέα Υόρκη, το Βερολίνο, την Τουρκία και το Λονδίνο. Έχω συνεργαστεί, μάλιστα, πρόσφατα και με τον διάσημο φωτογράφο Ερρίκο Ανδρέου, ο οποίος δραστηριοποιείται στο εξωτερικό. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας,  χρησιμοποιήθηκαν κάποιες δημιουργίες μου για το ημερολόγιο του 2018, στο οποίο ποζάρουν οι παίκτες της Εθνικής ομάδας Ράγκμπι της Γαλλίας. Γενικά, δεν έχω παράπονο, δείχνουν να «αγαπάνε» τη δουλειά μου οι γυναίκες του εξωτερικού!

-Πιστεύεις, δηλαδή, ότι πιο εύκολα «τολμάνε» στυλιστικά στο εξωτερικό;

Σαφώς. Οι γυναίκες στο εξωτερικό και ειδικά στη Μέση Ανατολή αγαπούν τα ογκώδη και φανταχτερά κοσμήματα πολύ περισσότερο από ότι οι Ελληνίδες. Μάλιστα, πρόσφατα έχω συνεργαστεί και με κάποιες πολύ γνωστές Drug Queens της Αμερικής, οι οποίες έχουν φορέσει κοσμήματά μου και έχουν μείνει ενθουσιασμένες. Στην Ελλάδα, είναι πιο διστακτικές σε κάτι πιο εντυπωσιακό. Γι’ αυτό και σε λίγες μέρες θα φύγω για Ντουμπάι για να προσπαθήσω να «ανοιχτώ» στην αγορά του!

RISETV_GKIOKAN03 RISETV_GKIOKAN05