Πόσο δύσκολο είναι για ένα νέο τραγουδιστή να κάνει τα πρώτα του βήματα; Η ανερχόμενη τραγουδίστρια Μαρία Ζούκα απαντά.

Τη Μαρία τη γνώρισα πριν αρκετά χρόνια μέσω μιας κοινής μας φίλης και, η αλήθεια είναι, ότι χρειάστηκε να περάσει καιρός για να ανακαλύψω ότι έχει πάθος με το τραγούδι, γιατί μπορεί να είναι ιδιαιτέρως κοινωνική σαν άνθρωπος αλλά στο κομμάτι αυτό είναι μάλλον λίγο περισσότερο συνεσταλμένη από όσο θα έπρεπε. Όταν μου ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στο Rising Star, η αλήθεια είναι ότι εξεπλάγην αλλά ήμουν σίγουρη γι’ αυτό που θα ακολουθούσε, γιατί ήξερα πόσο όμορφη φωνή διέθετε. Της πρότεινα να κάνουμε τη συνέντευξη για να δούμε πώς είναι για ένα νέο παιδί να συμμετέχει σε ένα talent show; Τι αίσθηση αφήνει; Για να δούμε τι μου είπε…

Πως ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη μουσική;

Ο μπαμπάς μου είχε και έχει μεγάλη αγάπη στη ρεμπέτικη μουσική. Έτσι, από πολύ μικρή τον άκουγα να παίζει το με το μπουζούκι του στο σπίτι ρεμπέτικες μελωδίες και μου άρεσε και δειλά δειλά άρχισα να σιγοτραγουδάω παρέα του. Μάλιστα, εμφανιζόταν σε κάποια μεζεδοπωλεία, παίζοντας ρεμπέτικα και για μια σεζόν με πήρε μαζί του. Ε, αυτό ήταν! Συνειδητοποίησα ότι θέλω να ασχοληθώ με αυτό.

Μόνο ρεμπέτικα, δηλαδή;

Όχι. Αν και μου αρέσουν πολύ και ξέρω ότι μου ταιριάζουν και στη φωνή μου, σίγουρα δε με ενδιαφέρει αποκλειστικά σαν είδος. Μου αρέσουν και τα πιο ελαφρολαϊκά ακούσματα, αλλά και τα λαϊκά. Γενικά, η ελληνική μουσική σε όλες τις εκφάνσεις της.

RISETV_MARIA01

Πήρες μέρος στο Rising Star φέτος. Θέλω να μου πεις πως είναι η εμπειρία συμμετοχής σε ένα τέτοιο παιχνίδι; Τι είναι αυτό που δε βλέπει ο τηλεθεατής;

Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση είναι ότι όλοι ήταν πολύ ευγενικοί και διαλλακτικοί, δηλαδή, μάς ρωτούσαν τη γνώμη μας και θέλανε να κάνουμε πράγματα, με τα οποία θα νιώθουμε εμείς πρωτίστως καλά. Αυτό ήταν κάτι που δεν το περίμενα, γιατί νόμιζα ότι θα μας δίνουν μόνο οδηγίες και δε θα ζητάνε τη γνώμη μας. Εγώ ήμουν στην ομάδα του Χρήστου Μάστορα από τις Μέλισσες, ο οποίος ήταν πολύ ενθαρρυντικός και υποστηρικτικός τόσο μαζί μου όσο και με όλα τα παιδιά της ομάδας.

Το μετάνιωσες;

Δε το μετάνιωσα σίγουρα, γιατί ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία. Με βοήθησε, κυρίως, στο ότι γνώρισα κάποιους αξιόλογους μουσικούς του χώρου. Απλά, ο χώρος αυτός είναι ιδιαίτερα δύσκολος και τα ανάλογα παιχνίδια ανάδειξης ταλέντων είναι τόσα πολλά που υπάρχει μεγάλο πρόβλημα απορρόφησης.

Εσύ σαν παιδί που έχεις συμμετάσχει σε talent show, τι θα συμβούλευες ένα νέο παιδί που σκέφτεται να δηλώσει συμμετοχή σε ένα παρεμφερές show;

Θα του έλεγα να το κάνει για την εμπειρία αλλά να έχει στο μυαλό του προκαταβολικά ότι οι πιθανότητες να του ανοίγονται οι πόρτες διάπλατα μετά, είναι μηδαμινές. Η αναγνωρισιμότητα είναι ξαφνικά μεγάλη και αυτό μπορεί να γίνει δύσκολα διαχειρίσιμο, κάτι το οποίο απαιτεί προσοχή. Το σημαντικό είναι να είναι κανείς συνειδητοποιημένος για το τι περιμένει να κερδίσει και να μην πετάει στα σύννεφα!

RISETV_MARIA02

Επαγγελματικά αυτή τη στιγμή με τι ασχολείσαι;

Μετά το παιχνίδι, δούλεψα σε κάποια μαγαζιά και τώρα συνεχίζω κάνοντας live σε ένα μαγαζί στην Καισιαριανή, το οποίο συγκεντρώνει κυρίως «φοιτητόκοσμο» και αυτό με κάνει να νιώθω και πιο άνετα σαν παρουσία αλλά και ρεπερτοριακά και έχω ξεκινήσει να εμφανίζομαι και σε ένα μαγαζί στην Χαλκίδα. Ξέρω ότι θέλει μεγάλη υπομονή και επιμονή στα πρώτα βήματα, μέχρι να κάνεις, τελικά, αυτό που θέλεις, αλλά θα το παλέψω.

Έχεις σκεφτεί να ασχοληθείς και με κάτι άλλο, δεδομένων των δυσκολιών του χώρου;

Εννοείται. Έχω κάνει διάφορες δουλειές και θα ξανακάνω. Ακόμα, σπουδάζω και στο τμήμα Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ευελπιστώ να το πάρω το πτυχίο μου, γιατί δε θέλω να αφήσω τους κόπους τόσων χρόνων να πάνε χαμένοι.

-Τέλος, θέλω να μου πεις τη πιο χρήσιμη συμβουλή που σου έχουν δώσει.

Μου έχουν πει σ’ αυτό το χώρο από τα δέκα πράγματα που ακούω, να πιστεύω τα δύο και ισχύει απόλυτα, στην πράξη!