Για το Θεό, μη στείλεις ευχαριστήριες κάρτες με καρδούλες μετά τη συνέντευξη!

Πώς να φτιάξεις ένα καλό βιογραφικό και να πάρεις τη δουλειά που έχεις βάλει στο στόχο, ξεχωρίζοντας από τους εκατοντάδες υποψήφιους; Μια διακεκριμένη HR manager, μέσα από ένα AskReddit, έδωσε όλες τις απαντήσεις, σε ένα ερώτημα που μας αφορά όλους.

Bιογραφικό

Κάνε εξονυχιστικό έλεγχο σε κάθε λέξη για ορθογραφικά λάθη. Το να κάνεις ορθογραφικά λάθη σε ένα κείμενο για το οποίο δεν πιέζεσαι να το παραδώσεις σε συγκεκριμένη προθεσμία, σημαίνει ότι μάλλον θα κάνεις ακόμα περισσότερα σε κείμενο που έχεις προθεσμία να παραδώσεις

Οργάνωσε τη ροή της προϋπηρεσίας σου χρονολογικά ή με βάση τις πιο σχετικές με την αιτούμενη εργασία δουλειές.

Μην πεις ψέματα. Χρειάζονται μερικά τηλεφωνήματα ώστε ο εκάστοτε διευθυντής που λαμβάνει το βιογραφικό σου να μπορεί να διασταυρώσει τα στοιχεία που δίνεις.

b38896dc7353cf18b7c0a8e6a7efa69d

Κράτα το μικρό. Μια σελίδα είναι αρκετή για να περιγράψεις τον εαυτό σου, ακόμα κι αν έχεις υπάρξει στέλεχος μεγάλων εταιρειών.

Μην υπερβάλλεις με τις γνώσεις σου. Αν μια φορά άνοιξες ένα φύλο excel, αυτό δεν σημαίνει ότι είσαι αστέρι στο να φτιάχνεις συναρτήσεις και πίνακες. Επίσης, το να έχεις κάνει Ισπανικά για λίγους μήνες, μερικά χρόνια πριν, δεν σημαίνει ότι τα μιλάς άψογα. Όταν μια εταιρεία ζητά έναν «fluent» υπάλληλο, σημαίνει ότι εκείνος θα μπορεί να μιλάει και να γράφει άψογα, στην καθημερινή επικοινωνία του με διεθνείς πελάτες. Αν δεν είσαι σίγουρος ότι μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο, πάτα «delete» στο «fluent»

giphy

Γράψε σωστά τα στοιχεία επικοινωνίας σου. Πόσο τραγικό θα είναι να επιλεγείς για μια θέση και να μην μπορούν να σε βρουν;

Αν η φόρμα αίτησης λέει «αποστολή συστατικής επιστολής – προαιρετική». τότε αφιέρωσε λίγο χρόνο να γράψεις και μια συστατική επιστολή. Με αυτόν τον τρόπο δείχνεις ότι έχεις πάρει στα σοβαρά τη συγκεκριμένη θέση και δεν στέλνεις το βιογραφικό σου στα τυφλά.

Αν η φόρμα αίτησης περιέχει και μια «γιατί θέλεις να εργαστείς μαζί μας;» ερώτηση, τότε φρόντισε να γράψεις το όνομα της εταιρείας σωστά.

I-Understand-Nothing-Steve-Carell-On-The-Office

Αν κάνεις αίτηση για μια θέση μηχανικού, αλλά η προϋπηρεσία σου είναι στο marketing και τούμπαλιν, μάλλον, να στο πούμε ευγενικά, δεν έχεις πολλές πιθανότητες να πάρεις τη δουλειά.

Επίσης, αν έχεις κάνει αίτηση σε δουλειές όπως μηχανολόγος, graphic designer, υπάλληλος γενικών καθηκόντων, πωλητής και social media editor ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, τότε μάλλον δείχνεις λίγο απελπισμένος. Ωστόσο, θα εκτιμηθεί περισσότερο από το να υπάρχει ένα κενό 4 χρόνων απραξίας από τότε που τελείωσες τις σπουδές σου

Προσπάθησε να στείλεις το βιογραφικό σου στο πιο απλό, επαγγελματικό και ευδιάκριτο template που θα βρεις. Ούτε μικρές ιστορίες, ούτε digital βιβλιαράκια, ούτε καν video resume, απλά ΟΧΙ.

Μην μας στείλεις καρτούλες με γλυκόλογα, φαγητό, γλυκά ή άλλα «Δωράκια». Αυτό λέγεται δωροδοκία και είναι πολύ πιθανό να μας προκαλέσει μπλεξίματα με το νόμο, ή απλά να σε κάνει να φανείς πολύ, πολύ ακραία απελπισμένος.

Κατά τη συνέντευξη

Ντύσου συντηρητικά. Πρόκειται για συνέντευξη, όχι για show μόδας. Αυτό σημαίνει:

tumblr_lxnuemZY2u1qkpyou

Για τις γυναίκες: Μίνιμαλ makeup, τα μαλλιά κοτσίδα, όχι υπερβολικά κοσμήματα, ένας ταιριαστός συνδυασμός μπλούζας/φούστας ή μπλούζας/κουστουμιού. και μια τσάντα χειρός με έξτρα κόπιες του βιογραφικού σου. Επίσης, είναι προτιμότερο να μην φοράς άρωμα, καθώς μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα απ`όσα μπορείς να φανταστείς. 

Για τους άντρες:  Ένα καλό κουστούμι με γραβάτα, σε χρώματα όχι πολύ φωτεινά, στις αποχρώσεις του γαλάζιου, του μαύρου ή του γκρι. Χτενισμένα μαλλιά και ένας χαρτοφύλακας με έξτρα κόπιες του βιογραφικού σου, συμπληρώνουν μια διακριτική, καλή εμφάνιση.

Φτάσε στο χώρο περίπου 10 λεπτά νωρίτερα. Επίσης να έχεις στο μυαλό σου πως η συνέντευξη δεν ξεκινά με τις ερωτήσεις, αλλά από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα μπεις στο κτήριο. Αν είσαι αγενής προς τη ρεσεψιόν, αυτό θα μαθευτεί. Αν είσαι αγενής σε άλλο υποψήφιο, θα μαθευτεί και αυτό επίσης. Αν αφήσεις σκουπίδια φεύγοντας, εννοείται πως όλοι θα το δουν. 

Δείξε πως έχεις κάνει έρευνα στις δραστηριότητες της εταιρείας, πως ξέρεις τα τρέχοντα projects της, πως γνωρίζεις το όνομα του CEO ή πως έστω έχεις δει κάποιες σχετικές ειδήσεις.  Αυτό που δίνει ακόμα καλύτερη εντύπωση, είναι όταν καθώς απαντάς στις ερωτήσεις της συνέντευξης, εντάσεις πληροφορίες σχετικές με την εταιρεία.

office

Όλοι έχουν διαβάσει το βιογραφικό σου, όποτε μην το απαγγείλεις ξανά και ξανά. Πες τους όσα δεν βρίσκονται εκεί μέσα. 

Μην εκπλαγείς όταν σου κάνουν το πολύ 2-3 ερωτήσεις για το παρελθόν σου και όλες οι υπόλοιπες είναι στη λογική «πώς θα λύσεις το χ πρόβλημα». Επίσης έχε κατά νου πως σε τέτοιες ερωτήσεις, η  απάντηση «θα ζητήσω βοήθεια» είναι απολύτως λογική και επιθυμητή και δείχνει ώριμο εργαζόμενο που δεν βιάζεται να τελειώσει πρόχειρα ένα project.

giphy (1)

Μην πεις σε καμία περίπτωση, ευθέως είτε εμμέσως, κάτι αρνητικό για τον προηγούμενο ή τον τωρινό εργοδότη σου. Ακόμα και αν είναι οι χειρότεροι άνθρωποι στον κόσμο, παρουσίασέ τους με όσο πιο θετικά λόγια γίνεται. Αν σε προσλάβουν, δεν θέλουν να ξέρουν ότι σε περίπτωση που παραιτηθείς, θα πας κάπου άλλου και θα μιλήσεις αρνητικά για εκείνους. 

Το σημαντικότερο κομμάτι της συνέντευξης είναι να αναδείξεις τον χαρακτήρα σου. Συνήθως όταν σε καλούν για συνέντευξη, πιστεύουν ότι μπορείς να κάνεις τη δουλειά. Κατά τη συνέντευξη, θέλουν να διαπιστώσουν αν μπορείς να κάνεις τη δουλειά και αν θέλουν να σε βλέπουν κάθε μέρα στο γραφείο. 

Μην σταματάς να κάνεις αιτήσεις, ακόμα και σε θέσεις που πιστεύεις ότι δεν έχεις καμία τύχη. Σε κάθε δουλειά θα εκπαιδευτείς και θα μάθεις όσα πρέπει να ξέρεις. Άρα, αν δεν έχεις την εμπειρία, ή 1-2 ικανότητες από αυτές που ζητούνται, κάνε αίτηση και πείσε τον εργοδότη ότι μπορείς να κάνεις τη δουλειά. 

One-day-when-Pam-middle--camera-interview-Jim

Στο τέλος της συνέντευξης, όταν σε ρωτούν αν έχεις απορίες, ρώτα ό,τι έχεις στο μυαλό σου. Λύσε κάθε σου απορία, ώστε να δείξεις ότι έδωσες όλη σου την προσοχή, ενώ ο προϊστάμενος σου μιλούσε. Επίσης κάνε ερωτήσεις που δείχνουν ότι θέλεις τη δουλειά και ότι σε ενδιαφέρει, αφήνοντας το οικονομικό και τις ετήσιες άδειες για να ειπωθούν από τον μελλοντικό προϊστάμενο σου.  

Δες εδώΤο Τερεζουλίνι των «Μεν & Δεν» έπαιρνε κανονικότατο μισθό (και ένσημα) για την συμμετοχή του στη σειρά

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on Tumblr