Δεν το βγάλαμε εμείς από το μυαλό μας, το είπανε ερευνητές!

Εάν έχεις παρατηρήσει ότι μπορείς να μιλήσεις μια ξένη γλώσσα που γνωρίζεις πιο άνετα όταν έχεις πιει ένα ποτηράκι παραπάνω αλκόολ, τότε σου έχουμε καλά νέα, μιας και δεν είσαι ο μόνος που έχει κάνει αυτή τη διαπίστωση. Έρευνα έδειξε ότι με μεγαλύτερη ευκολία μπορεί κάποιος να συνομιλήσει σε μια ξένη γλώσσα όταν έχει καταναλώσει αλκόολ, σε σχέση με όταν είναι εντελώς νηφάλιος.

Για να καταλήξουν στο συμπέρασμα αυτό ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, το King’s College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ συνεργάστηκαν για να παρατηρήσουν 50 νέους γερμανούς σπουδαστές που μόλις άρχισαν να μαθαίνουν να διαβάζουν, να γράφουν και να μιλούν στα ολλανδικά στο πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ. Κάποιοι συμμετέχοντες ήπιαν αλκοολούχο ποτό, ενώ άλλοι μη αλκοολούχα και σε όλους ζητήθηκε να μιλήσουν την ξένη γλώσσα για λίγα λεπτά.

RISETV_ALCOHOL01

Η ποσότητα αλκοόλ που χορηγήθηκε εξαρτήθηκε από το βάρος των συμμετεχόντων, αλλά δεν χρειάστηκε πολύ για να γίνει ενδιαφέρον το πείραμα. Οι συνομιλίες καταγράφηκαν και αναλύθηκαν από τους ολλανδούς ομιλητές που δεν τους είπαν ποιοι είχαν πιει και ποιοι όχι. Και τα αποτελέσματα ήταν σαφή: οι έχοντες πιει αλκόολ είχαν αισθητά καλύτερη προφορά από τους νηφάλιους. Όπως δήλωσε ο Dr. Inge Kersbergen από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ: «Η μελέτη μάς δείχνει ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην προφορά μιας ξένης γλώσσας σε άτομα που πρόσφατα έμαθαν αυτή τη γλώσσα».

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ωστόσο ότι οι συμμετέχοντες έλαβαν χαμηλή ποσότητα αλκοόλ.