Όχι όσο μας κάνουν να πιστεύουμε…

Έχει επικρατήσει η άποψη πως ο γυναικείος οργασμός είναι ένα περίπλοκο ταξίδι, που ποτέ δεν ήταν εύκολο να περιγραφεί απλά. Εμείς όμως θα το τολμήσουμε.

Oι «πολύπλοκες»

sven

Αν ξεκινήσουμε ανάποδα, από το γιατί οι άντρες βιώνουν πιο «εύκολα» οργασμό, εκεί η συζήτηση ολοκληρώνεται μάλλον γρήγορα. Περνάνε ωραία και στη συνέχεια «τελειώνουν» με ανακούφιση. Όμως ένας συλλογισμός του τύπου «οι άντρες είναι απλοί, οι γυναίκες είναι πολύπλοκες, επομένως και ο οργασμός τους είναι ζόρικη υπόθεση» προφανώς δεν είναι σωστός.

Τα στοιχεία

Πρόσφατη έρευνα του γυναικείου περιοδικού αποκάλυψε ενδιαφέρουσες (κι όμως!) πληροφορίες για τη διαφορά στον αριθμό οργασμών ανάμεσα σε γυναίκες και άντρες. Ένα 57% των γυναικών αναγνωστριών του περιοδικού ανέφερε οργασμούς στις σεξουαλικές τους σχέσεις, ενώ από τους ερωτηθέντες άντρες, το 95% έδωσε αντίστοιχες μαρτυρίες. Συνολικά, σε μια σύγκριση ευρημάτων από 33 επιστημονικές μελέτες, εντοπίστηκε ότι μόλις το 25% των γυναικών βιώνουν οργασμό σε κάθε τους σεξουαλική συνεύρεση, ενώ το 50% ανέφερε πως κάτι τέτοιο συμβαίνει «που και πού» και το υπόλοιπο 25% κατατάχθηκε στην κατηγορία του «από σπάνια ως ποτέ».

Τύπος σεξ;

Από τα παραπάνω ευρήματα, αναδεικνύεται μια ακόμα ενδιαφέρουσα παράμετρος. Ενώ μόλις το 1/3 των γυναικών βιώνουν οργασμό από κολπική συνουσία, αν σε αυτή προστεθεί διέγερση της κλειτορίδας, «τελειώνει» ένα έξτρα 1/3.

Το ταξίδι έχει πολλές στάσεις

masters-of-sex-review-season-3-article-story-large

Στα `60s, το δίδυμο γιατρών Masters & Johnson ήταν οι πρώτοι που επιχείρησαν να καταγράψουν  τον ανθρώπινο οργασμό, σε κάτι που ονομάστηκε «κύκλος ανθρώπινης σεξουαλικής απόκρισης».

Οι γιατροί κατέγραψαν την εγκεφαλική δραστηριότητα ανδρών και γυναικών ενώ αυνανίζονταν. Βρήκαν πως το μοτίβο της ανδρικής αυτό-ικανοποίησης ήταν αυτό: διέγερση, σταθεροποίηση, οργασμός, λύση. Αν και πολλές γυναίκες είχαν ένα παρόμοιο μοτίβο, οι Masters & Johnson βρήκαν συνολικά 3 εντελώς διαφορετικά μοτίβα για όλες τις γυναίκες, αποδεικνύοντας πως ο γυναικείος οργασμός μπορεί να ακολουθήσει διάφορα μονοπάτια και πολλαπλές «εκρήξεις». Δηλαδή, δεν είναι «πολύπλοκος» ο γυναικείος οργασμός, απλώς μπορεί να συμβεί με πολλούς, διαφορετικούς τρόπους.

Lizzy_Caplan-nude-Masters_of_Sex-S01E09-4

Πόσο χρόνο θέλει;

Επίσης, οι Masters & Johnson κατάφεραν να καταρρίψουν τον ισχυρισμό πως οι γυναίκες θέλουν πολύ περισσότερο χρόνο από τους άντρες για να περάσουν όμορφα. Οι M&J βρήκαν πως οι άντρες χρειάζονται μόλις 4 λεπτά για να φτάσουν σε οργασμό κατά την διάρκεια του σεξ. Από την άλλη, αν και κατά τη διάρκεια του σεξ οι γυναίκες χρειάζονται περίπου 10-20 λεπτά για να φτάσουν σε οργασμό, όταν αυτό-ικανοποιούνται, μέσα σε 4 λεπτά, είναι ήδη εκεί, στο τέλος. Όπως οι άντρες.

 Και γιατί γίνεται πιο σύνθετη η υπόθεση;

femaleorgasm

Δεν το λες ακριβώς «μυστήριο». Λέγεται κλειτορίδα και είναι ένα μεγάλο, όμορφο όργανο, γεμάτο αμέτρητες νευρικές απολήξεις. Αυτός ο μικρός «βολβός» που υπάρχει ανάμεσα στα χείλη του αιδοίου και προκαλεί σεξουαλικό ερεθισμό κατά την διάρκεια της γυναικείας αυτό-ικανοποίησης, είναι ένα σημείο που μπορεί να προκαλέσει οργασμό τόσο σε όλη την επιφάνεια του αιδοίου, όσο και πίσω από τα χείλη αυτού. Συνολικά, για κάθε γυναίκα, ο ερεθισμός ενός σημείου του αιδοίου, μπορεί να προκαλεί «αλυσιδωτές αντιδράσεις» σε άλλες περιοχές του γυναικείου σώματος με τις οποίες συνδέεται. Γι`αυτό λοιπόν, ο γυναικείος οργασμός δεν είναι ποτέ βαρετός, δεν είναι μόνο κολπικός ή μόνο κλειτοριδικός, αλλά κάτι που μπορεί να είναι και τα 2 ταυτόχρονα!

Άρα «πολύπλοκο και δύσκολο» ή απλώς πολύ ενδιαφέρον;

Επιστημονικές απαντήσεις για τον οργασμό υπάρχουν, άρα η συζήτηση περί πολυπλοκότητας και ακαταλαβίστικου γυναικείου σώματος αναφέρεται περισσότερο σε παλιομοδίτικες, σεξιστικές αντιλήψεις και λιγότερο στην πραγματικότητα. Άρα, άντρα αναγνώστη, ρώτα την! Τι της αρέσει, πώς της αρέσει, με ποιο ρυθμό ή/και ένταση και το αποτέλεσμα θα είναι τουλάχιστον επικό και για τους 2 σας (ή/και περισσότερους, γούστα είναι αυτά).

femaleorg

(Πηγή:Thrillist)