Άλλο ένα θαύμα της επιστήμης!

Μια ομάδα επιστημόνων, ένα τηλεσκόπιο κι ένας εξωπλανήτης  που «χιονίζει » αντηλιακό. Θα μπορούσε να είναι σενάριο sci fi παρωδίας, αλλά είναι μια αληθινή ιστορία. Μια ομάδα αστρονόμων, χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble , ανακάλυψε έναν εξωπλανήτη με την κωδική ονομασία Κέπλερ-13Ab, σε απόσταση 1.730 ετών φωτός από τη Γη. Στον πλανήτη αυτόν, «χιονίζει» διοξείδιο του τιτανίου.

«Τι είναι το διοξείδιο του τιτανίου παιδιά; » Θα αναρωτιέσαι σίγουρα. Μάθε λοιπόν ότι όλα τα αντηλιακά που κυκλοφορούν εκεί έξω, έχουν ως βασική δραστική ουσία, το συγκεκριμένο διοξείδιο.

Οι εκπλήξεις ωστόσο δεν σταματούν εδώ, καθώς ανάμεσα στους επιστήμονες που έκαναν την συγκεκριμένη ανακάλυψη, βρίσκεται κι ένας Έλληνας, ο  Άγγελος Τσιάρας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL).

Αν είσαι από αυτούς που σκέφτονται σοβαρά την πιθανότητα να μετακομίσουν εκεί κάποια στιγμή στο μέλλον (είναι προνόμοιο να χιονίζει αντηλιακό έξω από το σπίτι σου), σου έχουμε δυσάρεστα νέα. .

Εκτός από τις προφανείς δυσκολίες του εγχειρήματος, ο Κέπλερ-13Ab, είναι ο πιο ζεστός πλανήτης που έχουμε ανακαλύψει ως σήμερα, με θερμοκρασία που φτάνει  τους 2.700 βαθμούς Κελσίου στη φωτεινή πλευρά του.

Από την άλλη στη σκοτεινή πλευρά που δεν φωτίζεται και άρα είναι πολύ πιο κρύα, , μεταφέρεται με τους ανέμους οξείδιο του τιτανίου, το οποίο συμπυκνώνεται σε κρυσταλλικές νιφάδες, σχηματίζει νέφη και τελικά πέφτει στην επιφάνεια με την μορφή χιονιού.  Κρίμα τόσο διοξείδιο του τιτανίου να πηγαίνει χαμένο πάντως.

Με στοιχεία από News247