Ο μεγαλύτερος Έλληνας συλλέκτης Panini στο RISE TV

Λίγα πράγματα είναι τόσο συνυφασμένα με το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου όσο οι συλλογές με τα αυτοκόλλητα Panini. Κάθε τέσσερα χρόνια εκατομμύρια συλλέκτες σε όλο τον κόσμο συλλέγουν τα «μαγικά» χαρτάκια με τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του πλανήτη, με μοναδικό σκοπό να συμπληρώσουν το άλμπουμ της εκάστοτε διοργάνωσης. Στόχος που άλλοτε επιτυγχάνεται και άλλοτε όχι. Λίγη σημασία έχει αυτό πάντως, καθώς η χαρά βρίσκεται στο «κόλλημα»…

Στην Ελλάδα αν ένας άνθρωπος έχει συνδέσει το όνομα του με τις συλλογές της Panini, αυτός δεν είναι άλλος από τον Ράλλη Μπούρη. Με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο στα γήπεδα της Ρωσίας, ο μεγαλύτερος συλλέκτης αυτοκόλλητων Panini στη χώρα μας, μίλησε στο rise.gr και μοιράστηκε μαζί μας φωτογραφίες από τις προσωπικές του συλλογές.

– Από πότε ξεκινήσατε να συλλέγεται αυτοκόλλητα Panini;

Ξεκίνησα να συλλέγω από το 1978, όταν η Panini πρωτοήρθε στην Ελλάδα με το Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής. Εκείνη την εποχή ήταν πολύ λίγοι οι συλλέκτες και γενικότερα το ενδιαφέρον. Πλέον στην εποχή που ζούμε είναι χιλιάδες και αυτό φαίνεται από τις πωλήσεις.

– Πόσες συλλογές Panini έχετε στην κατοχή σας;

Είμαι ευτυχής γιατί είμαι ο μεγαλύτερος συλλέκτης Panini στην Ελλάδα. Έχω στην κατοχή μου πάνω από 2.000 συλλογές. Η κορυφή όλων πάντως είναι οι συλλογές του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

– Πως κολλήσατε το «μικρόβιο» του να συλλέγεται και να κολλάτε αυτοκόλλητα;

Η λέξη που χρησιμοποιήσατε είναι απόλυτα ακριβής. Πρόκειται πράγματι για «μικρόβιο». Θα το χαρακτήριζα μάλιστα ως «αυτοκολλητομανία». Όλα ξεκίνησαν την σεζόν 1966-67, όταν οι γκοφρέτες ΜΕΛΟ κυκλοφορούσαν με αυτοκόλλητα παικτών του ελληνικού πρωταθλήματος. Θυμάμαι χαρακτηριστικά να έχω ιδιαίτερη χαρά όταν απέκτησα το αυτοκόλλητο με τον Σάκη Κουβά, μεγάλο γκολτζή του Βύζαντα και ίνδαλμα όλων των Μεγάρων.

– Από όλες σας τις συλλογές, ποια είναι η αγαπημένη σας;

Θα έλεγα πως είναι δύο οι αγαπημένες μου συλλογές. Η πρώτη μου, δηλαδή εκείνη με το Μουντιάλ της Αργεντινής το 1978 και εκείνη με το Παγκόσμιο Κύπελλο των ΗΠΑ το 1994 όπου συμμετείχε για πρώτη φορά η Εθνική Ελλάδος.

– Τι αξία έχουν συμπληρωμένες συλλογές από παλαιότερα Μουντιάλ;

Όσο πιο παλιά είναι τα συμπληρωμένα άλμπουμ, τόσο μεγαλύτερη αξία έχουν. Θα σας πω χαρακτηριστικά πως ένα από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970 πωλήθηκε 12.000 ευρώ.

– Υπάρχει κάποια συλλογή που έχετε ως όνειρο να τη δείτε να δημιουργείται;

Η αλήθεια είναι πως υπάρχει. Το όνειρο μου είναι να δημιουργηθεί μια συλλογή με την ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Θα ήθελα να περιέχει από παλαιά ρόστερ συλλόγων και εθνικών ομάδων μέχρι και σημερινά. Έχει γίνει κάτι αντίστοιχο στην Ιταλία με την ιστορία του Calcio. Ως εργαζόμενος στην Panini, έχω κάνει συζητήσεις για να προχωρήσει ένα τέτοιο εγχείρημα, όμως είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο.

– Το άλμπουμ για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 έχει κυκλοφορήσει εδώ και αρκετό καιρό. Ποια είναι η άποψη σας για τη συγκεκριμένη συλλογή;

Είναι ένα καταπληκτικό άλμπουμ που έχει περάσει όπως όλα από χίλια κόσκινα. Όταν τελειώνει μια διοργάνωση ξεκινάει η δουλειά για το επόμενο άλμπουμ. Δεκάδες ομοσπονδίες δουλεύουν σε συνεργασία με την Panini για να υπάρξει ένα άρτιο αποτέλεσμα. Οι φωτογραφίες του είναι εξαιρετικές. Θα έλεγα πως πρόκειται για τη χαρά του συλλέκτη.

– Ισχύει πως πολλοί δημοσιογράφοι χρησιμοποιούν τα άλμπουμ για να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους πάνω στο Παγκόσμιο Κύπελλο;

Τα άλμπουμ της Panini είναι εγκυκλοπαίδειες του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πολλοί δημοσιογράφοι αντλούν στοιχεία από παλαιότερες συλλογές. Θα ήθελα να σας αναφέρω μια χαρακτηριστική ατάκα του Γιάννη Διακογιάννη. Ο μεγάλος αθλητικογράφος είχε πει: «Είναι ωραίο να κολλήσεις τον Μαραντόνα και τον Κρόιφ, αλλά πρέπει να μάθεις και τον αμυντικό που δεν τον ξέρεις καθόλου».

– Θέλετε να μας πείτε δυο λόγια για τον σύλλογο «Stickeristas Paninistas» που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια;

Ο σύλλογος δημιουργήθηκε για τους λάτρεις των αυτοκόλλητων Panini. Σε αυτόν μαζεύεται κόσμος και εκτός από αυτοκόλλητα ανταλλάσει ιδέες και απόψεις για πληθώρα θεμάτων. Πέρα από αυτό είναι πολύ όμορφο να βλέπεις μαζί ανθρώπους όλων των ηλικιών να μοιράζονται το ίδιο πάθος. Αυτό που μου αρέσει πιο πολύ είναι να βλέπω η αγάπη για τα αυτοκόλλητα Panini να περνάει από γενιά σε γενιά.