Μερικές ταινίες με γερή δόση εσπρέσο, άλλες latte και κάποιες με λίγη ζάχαρη στη μύτη του κουταλιού.

Μερικές από τις πιο σοβαρές συζητήσεις έχουν γίνει πάνω από μια αχνιστή κούπα καφέ, αρκετές αποφάσεις ζωής έχουν ληφθεί με έναν καφέ στο χέρι, χιλιάδες πρώτα ραντεβού έχουν δοθεί με την αφορμή «πάμε να πιούμε έναν καφέ;» και πολλά σημαντικά deadline έχουν καταφέρει να ολοκληρωθούν με τη βοήθεια πολλών λίτρων καφέ. Κάτι που ξεκίνησε από τα βάθη της ζούγκλας ως μια εξωτική απόλαυση κατάφερε, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, να γίνει κυρίαρχη τάση στη σύγχρονη κοινωνία. Κυρίαρχος εθισμός, για να είμαστε πιο ειλικρινείς.

Ένας εθισμός που κατέκτησε και τη μεγάλη οθόνη καθώς, η ήρεμη δύναμη του καφέ πέρασε στον κινηματογράφο με ποικίλους τρόπους, χαρίζοντάς μας μερικές από τις πιο εμβληματικές, αστείες, ιδιαίτερες, σημαντικές και λιγότερο σημαντικές στιγμές σε διάσημες ταινίες. Μερικές με μια γερή δόση εσπρέσο, άλλες latte και κάποιες με λίγη ζάχαρη στη μύτη του κουταλιού.

  1. Coffee & Cigarettes (2003)

Μια ταινία εξολοκλήρου βασισμένη πάνω στον καφέ και τον καλύτερό του φίλο, το τσιγάρο, καθώς και τις τρομερές συζητήσεις (και συναντήσεις) που μπορούν να δημιουργήσουν. Διάλεξε όποια σκηνή θες, μέσα θα πέσεις, εμείς σου δίνουμε τους GZA και RZA των Wu-Tang Clan να πίνουν τσάι έχοντας κάνει αποτοξίνωση από τον καφέ και τον Bill Murray να έρχεται να τους σερβίρει πίνοντας καφέ κατευθείαν από την κανάτα του γαλλικού. Γιατί; Γιατί μπορεί.

  1. Airplane! (1980)

Η κλασική slapstick κωμωδία των ‘80s έδωσε μια μοναδική σκηνή ανθολογίας σχετικά με τον καφέ, ξεκαρδιστικής και λίγο άβολης, αν σκεφτείς πως η ατάκα έρχεται από ένα μικρό κοριτσάκι.

-Cream?
-No, thank you, I take it black… like my men.

  1. Airplane 2: The Sequel (1982)

Δύο χρόνια μετά, η συνέχεια του Airplane έρχεται για να δώσει ακριβώς το στίγμα του πόσο σημαντικός είναι ο καφές στην εποχή μας. Ας πούμε πως είναι πολύ σημαντικός.

  1. Goodfellas (1990)

Ο Tommy (Joe Pesci) και ο Frankie (Frank Sivero) πηγαίνουν στο σπίτι του Stacks (Samuel L. Jackson) για να τον καθαρίσουν. Όχι για να του καθαρίσουν το σπίτι. Τον ίδιο. Να τον σκοτώσουν, ρε παιδί μου, πώς να στο κάνω πιο λιανά; Αυτός δεν έχει ιδέα, καθώς ο Tommy το παίζει χαλαρός, βάζοντας τον Frankie να του φτιάξει καφέ – όλοι νιώθουν άνετα όταν τους φτιάχνουν καφέ. Αφού του φυτεύει την απαραίτητη σφαίρα στο κεφάλι (με τον κλασικό τρόπο του Pesci, δηλαδή αφού αδειάζει πάνω του το μισό πιστόλι), ο Tommy λέει στον Frankie να κάνει τον καφέ πακέτο για να φύγουν. Και φυσικά χάνεται κάθε νόημα.

  1. Heat (1995)

Ό,τι δεν κατάφερε ο Coppola με τον Νονό το κατάφερε ο Mann με δυο κούπες καφέ. Ο Al Pacino συναντά για πρώτη φορά τον Robert De Niro στο ίδιο κινηματογραφικό καρέ, σε μια σκηνή που δύσκολα ξεπερνιέται, όπου ο μπάτσος του Pacino κάνει μια τελευταία προσπάθεια να συνετίσει τον εγκληματία του De Niro ώστε να παραδοθεί. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία γραμμένη σε χρυσό σελιλόιντ.

6.Sudden Impact ή Dirty Harry 4 (1983)

Ο Harry (Clint Eastwood) πηγαίνει να πάρει τον συνηθισμένο του, σκέτο, καφέ, όπως τον παίρνει κάθε μέρα τα τελευταία 10 χρόνια από τη Loretta, στο συνηθισμένο του dinner. Όταν, φεύγοντας, πίνει την πρώτη γουλιά καφέ τίγκα στη ζάχαρη, καταλαβαίνει πως κάτι πάει πολύ στραβά. Γιατί ο καφές μπορεί να χρησιμεύσει και ως σιωπηλός συναγερμός – σε περίπτωση που το χρειαστείς κάποια στιγμή, ποτέ δεν ξέρεις.