Ω Θεέ!

Ισως τα πιο περίεργα και ακριβά ποδοσφαιρικά παπούτσια που έγιναν ποτέ είναι αυτά που φτιάχτηκαν το 2010 για να γιορταστεί η πρώτη συμμετοχή στην Εθνική ανδρών Γαλλίας του αμυντικού Μαμαντού Σακό, που ήταν τότε ποδοσφαιριστής της Παρί Σεν Ζερμέν. Τα παπούτσια, που είχαν το όνομα «Mercurial», ήταν αποτέλεσμα μιας δεξιοτεχνικής και υπομονετικής δουλειάς, προσαρμογής και τροποποίησης, που έγινε από την εταιρεία Orravan Design, η οποία έχει ιδρυθεί το 2007 από τον σχεδιαστή Πιερ Ναβάρο. Ο τελευταίος ήταν που επιμελήθηκε άλλωστε και το design των παπουτσιών του Σακό.

Η πρώτη διεθνής συμμετοχή του Σακό ήταν μεν ένας φιλικός αγώνας, αλλά όχι και ένας οποιοσδήποτε φιλικός. Eνα παιχνίδι της Εθνικής Γαλλίας στο Παρίσι εναντίον της Εθνικής Βραζιλίας, που έληξε με νίκη των Γάλλων 1-0. Η ιδιαιτερότητα των παπουτσιών δεν εστιάζεται σε ένα μόνο σημείο. Καταρχάς το μεν αριστερό παπούτσι ήταν χρωματισμένο και διακοσμημένο με τα χρώματα της Εθνικής Γαλλίας, ενώ το δεξί με τα χρώματα της Εθνικής Βραζιλίας. Επιπλέον, πάνω στα παπούτσια και σε συνθετικό δέρμα είχαν επικολληθεί 5000 κρύσταλλοι Swarovski μετά από μια εξαίσια χειροποίητη λεπτοδουλειά. Η αξία των εν λόγω παπουτσιών σύμφωνα με εκτιμήσεις πλησίαζε τα 200.000 δολάρια! Ο προαναφερόμενος αγώνας είχε και μια άλλη ιδιαιτερότητα. Υπήρξε ο πρώτος αγώνας της Εθνικής Γαλλίας μετά την έναρξη συνεργασίας της Γαλλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της NIKE ως προμηθεύτρια εταιρεία ποδοσφαιρικού υλικού. Μέχρι τότε και για διάστημα πάνω από 30 χρόνια η Εθνική Γαλλίας συνεργαζόταν αποκλειστικά με την Adidas.

Η Orravan Design, που ειδικεύεται στη δημιουργία προσωποποιημένων παπουτσιών έχει δημιουργήσει ξεχωριστά υποδήματα και για άλλους ποδοσφαιριστές όπως τον Ντρογκμπά και τον Ποντόλσκι. Οσο για τον Σακό σήμερα παίζει στην Αγγλία και στην Κρίσταλ Πάλας, στην οποία αγωνίζεται και έτερος Σακό, ο Μπακαρί, ο οποίος στους τελευταίους αγώνες εμφανίστηκε και εκείνος με δημιουργίες του Ναβάρο σε μοτίβο ηρώων του Dragon Ball, μια επιλογή που συζητήθηκε επίσης έντονα από τα διεθνή μέσα.

*Διαβάστε κάθε Τετάρτη και Πέμπτη ιστορίες μόδας και αθλητισμού στο Sportime!