Πριν καν ολοκληρωθεί, όπως μάς λέει ο αρχι-«Monster»…

Πριν από λίγες ημέρες το ελληνικό video game Apocalypse Cow κέρδισε το πρώτο βραβείο στο φεστιβάλ  του Στρασβούργου, στο οποίο συμμετείχαν 160 indie games από όλο τον κόσμο. Είναι η πρώτη προσπάθεια δημιουργίας παιχνιδιού της εταιρίας «Monsters», την οποία αποτελούν 4 άνθρωποι ο Γιάννης Κουμουνδούρος, ο αδερφός του Ηλίας, ο Σπύρος Λάσκαρης – Τρίγκας και ο Αλέξης Μανιώτης, με έκτακτη συμμετοχή τον Ασημάκη Ρέππα.

Εμείς όσο περιμένουμε να πάρουμε στα χέρια μας την πλήρη έκδοση του Apocalypse Cow (η κυκλοφορία του αναμένεται στις αρχές του 2016 μέσω steam) μιλήσαμε με τον επικεφαλής της ομάδας. Ο 35χρονος Γιάννης Κουμουνδούρος εκπροσωπώντας τους «Monsters», μας μίλησε για τα επόμενα σχέδιά τους, πόσο εύκολο είναι να δημιουργείς video games στην Ελλάδα και για πολλά- πολλά ακόμα.

Από αριστερά προς τα δεξιά:   Ηλίας Κουμουνδούρος, Programmer Αλέξης Μανιώτης, Animator & Level Designer Σπύρος Λάσκαρης Τρίγκας, Programmer Γιάννης Κουμουνδούρος, Game Designer & Business Stuff

Από αριστερά προς τα δεξιά:
Ηλίας Κουμουνδούρος, Programmer
Αλέξης Μανιώτης, Animator & Level Designer
Σπύρος Λάσκαρης Τρίγκας, Programmer
Γιάννης Κουμουνδούρος, Game Designer & Business Stuff

Το  Apocalypse Cow, είναι το πρώτο παιχνίδι που δημιουργήσατε ποτέ και κατέκτησε ήδη ένα βραβείο σε φεστιβάλ με συμμετοχές από όλο τον κόσμο.  Μιλήστε μας λίγο για το φεστιβάλ και όλη την διαδικασία;

Ήταν απρόσμενο. Εκείνη την περίοδο ετοιμαζόμασταν πυρετωδώς για μία έκθεση στην Αμερική στην οποία πήραμε μέρος. Το Φεστιβάλ του Στρασβούργου είχε ήδη ενδιαφερθεί για το παιχνίδι μας και είχε ζητήσει να πάρουμε μέρος στο διαγωνιστικό τμήμα και συμφώνησα, χωρίς όμως να έχω προσδοκίες σε διάκριση. Το παιχνίδι δεν είναι έτοιμο και λείπουν κάποια βασικά μέρη του – το σενάριο για παράδειγμα! Ενώ ήμουν Αμερική με ενημέρωσαν ότι έχουμε επιλεγεί ως φιναλίστ! Θυμάμαι να διαβάζω το email όσο δούλευα στο περίπτερο μας και να σκέφτομαι «μάλλον κάτι δε διαβάζω σωστά». Από 160 συμμετοχές ήμασταν στους 21 φιναλίστ που θα παρουσιάζονταν στο φεστιβάλ. Ήταν ήδη μεγάλη επιτυχία για εμάς. Από αυτούς θα έβγαινε ένας νικητής για το κεντρικό βραβείο. Και τελικά ήμασταν εμείς! Ακόμα δεν έχω καταλάβει πώς το κερδίσαμε, τις πρώτες ημέρες φοβόμουν ότι θα μου έγραφαν «Συγγνώμη, λάθος καταμέτρηση, δε νικήσατε τελικά». Το παιχνίδι μας είναι φανταστικό, μη με παρεξηγήσετε, απλά δεν είναι έτοιμο ακόμα! Για την ώρα δε μας έχουν πάρει πίσω το βραβείο οπότε μάλλον όντως κερδίσαμε!

monsters 03 cor

Τι είναι το Apocalypse Cow;

Ένα χαριτωμένα βίαιο και κωμικό platform game που σατιρίζει το game industry. Πρωταγωνίστρια είναι η Penny, ένα γλυκό μα οξύθυμο κοριτσάκι που έχει μία ιδιαίτερη αγάπη στα όπλα. Όταν τα mobile games εισβάλουν στους κόσμους που έχει φτιάξει και τους μολύνουν με το payto win model… ας πούμε ότι δεν το αντιμετωπίζει ψύχραιμα! Η Penny έχει την ικανότητα να κινείται τρομερά γρήγορα το οποίο το δείχνουμε από τη δική της οπτική, κάνοντας τον κόσμο γύρω της να κινείται αργά ενώ αυτή επιταχύνει. Είναι ένα hardcore game, αρκετά δύσκολο αλλά δεν τιμωρεί τον παίχτη. Περιμένουμε πολλούς θανάτους και κάθε φορά που χάνεις απλά ξεκινάς από λίγο πιο πίσω.

monsters 03

Εκτός από το  Apocalypse Cow, το οποίο τελειοποιείτε, δουλεύετε σε κάτι άλλο αυτή την περίοδο;

Ναι, έχουμε άλλο ένα project σε εξέλιξη, το Hybris. Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, ένα σκοτεινό third person exploration puzzle game που μιλάει για τη μοναξιά, την απομόνωση. Προσωρινά το έχουμε σε αναμονή μιας και το Apocalypse Cow είναι σχεδόν έτοιμο να βγει και έχουμε όλη μας την προσοχή σε αυτό. Μόλις κυκλοφορήσει θα αρχίσουμε να δείχνουμε περισσότερα από το Hybris και είμαστε σίγουροι ότι θα εντυπωσιάσει, είναι φανταστικό project.

monsters 02

Η δημιουργία video games στην Ελλάδα έχει  λεφτά; Μπορεί κανείς να ζήσει κάνοντας αυτό σαν επάγγελμα;

Προσπαθούμε κι εμείς να το απαντήσουμε αυτό! Είναι πολύ δύσκολος κλάδος, από την άποψη ότι είναι μία παγκόσμια αγορά και οι ανταγωνιστές μας έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα – πολλαπλάσια εμπειρία, πρόσβαση σε funding, μεγαλύτερη ευκολία για networking κλπ. Σίγουρα δεν έχει εύκολα λεφτά όπως κάποιοι νομίζουν και επιπλέον είναι τρομερά δύσκολο να καταφέρεις να κυκλοφορήσεις ένα εμπορικό παιχνίδι. Είναι όμως ένας δίκαιος κλάδος. Αν καταφέρεις να βγάλεις ένα καλό παιχνίδι και κάνεις σωστό marketing θα λάβεις αυτό που σου αντιστοιχεί. Ελπίζουμε οι πωλήσεις του Apocalypse Cow να το επιβεβαιώσουν!

Πως έχετε καταφέρει κι έχετε το δικό σας γραφείο; Το δικό σας χώρο δουλειάς; Πώς τον συντηρείτε;

 Eίχα ανοίξει στα 25 μου ένα γραφείο για web design και πήγαινε πολύ καλά. Πέντε χρόνια αργότερα όμως δεν ένιωθα πραγματικά ευτυχισμένος και επιπλέον με προβλημάτιζε η ιδέα μίας επιχείρησης που στηρίζεται μόνο στην ελληνική αγορά – ακόμα και τότε δεν ήταν η πιο υγιής αγορά του κόσμου. Ένα βράδυ πήγα cinema και είδα την ταινία Social Network. Εκείνο το βράδυ θυμάμαι ότι δεν είχα κοιμηθεί. Έμπαινα στα 30 και ένιωθα ότι δεν προσπαθώ για αυτό που πραγματικά θέλω. Οπότε σταδιακά σταμάτησα την άλλη επιχείρηση και επένδυσα τις αποταμιεύσεις μου στη Monsters. Και δεν το έχω μετανιώσει. Επιτέλους νιώθω ότι εμείς έχουμε τον έλεγχο του μέλλοντος μας, από εμάς εξαρτάται τι θα πετύχουμε, πόσο μακριά θα φτάσουμε. Και έχουμε μεγάλη αυτοπεποίθηση ότι θα τα καταφέρουμε. Η επιτυχία είναι θέμα επιμονής. Και για να έχεις την απαραίτητη επιμονή πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις. Εμείς το λατρεύουμε.

Έχει υπάρξει κάποιο video game που να ζηλέψατε πολύ από όσα κυκλοφορούν εκεί έξω;

Πολλά! Υπάρχουν εξαιρετικά ταλαντούχοι δημιουργοί, πραγματικοί καλλιτέχνες. Από μεγάλα, εμπορικά παιχνίδια πρέπει να αναφέρω το Last of Us το οποίο έχει τους πιο καλογραμμένους χαρακτήρες που έχω δει. Φυσικά το Journey. Ο δημιουργός του, ο Jenova Chen, είναι απλά διάνοια (και αποτελεί μεγάλη έμπνευση για το Hybris). Το Tickets Please δείχνει τι μπορείς να κάνεις με ελάχιστα γραφικά, πως μπορείς να κάνεις τον παίχτη να αισθανθεί, να βιώσει μία κατάσταση. Και τέλος πρέπει να αναφέρω το Passage. Ένα παιχνίδι για το πέρασμα στη ζωή που πρέπει να δει κάθε game designer. Δείχνει πώς μπορείς να μιλήσεις με το gameplay, είναι απίθανο. Ο Αλέξης επιπλέον δε μπορεί να ξεπεράσει ακόμα το άνοιγμα του αρχικού Bioshock και το Portal. O Ηλίας και ο Σπύρος έχουν πάντα στο μυαλό τους το Braid για τα ευφυή puzzle του. Ο Σπύρος επίσης εντυπωσιάστηκε με τον κόσμο που κατάφεραν να δημιουργήσουν στο Skyrim.

monsters 04

Ποια είναι τα όνειρα σας για το μέλλον; Έχετε σκεφτεί να δουλέψετε στο εξωτερικό;

Είναι πολλά και μεγάλα! Ναι κάποια στιγμή θα ήθελα να ζήσω και να δουλέψω για λίγο στο εξωτερικό, για την εμπειρία. Ιδανικά ανοίγοντας ένα δεύτερο studio εκεί, μία Monsters Los Angeles! Και είναι κάτι που θα ήθελαν και τα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας. Μέχρι τότε όμως με ενδιαφέρει να μεγαλώσει και να δυναμώσει το studio μας με την κυκλοφορία των Apocalypse Cow και Hybris. Ένας από τους στόχους μας είναι σταδιακά να μπούμε στον κλάδο του Publishing. Δεν υπάρχει publisher στην Ελλάδα και είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν φανταστικά παιχνίδια που περιμένουν να δημιουργηθούν – θα ήθελα να είμαστε στην οικονομική θέση για να το κάνουμε εφικτό.

[themify_button ]Του Μίλτου Τσιμπούκη και της Έλβης Μιχαηλίδου[/themify_button]