«Θα σταματήσουν αυτοί που ρυπαίνουν πρώτοι, όχι εμείς.»

Σε πολλούς λουόμενους των παραλιών μας έχει τύχει να βρεθεί κάποιο σκουπίδι στο θαλάσσιό τους διάβα. Πλαστική σακούλα/ποτήρι, καλαμάκι, γόπα (όχι το ψάρι). Ορισμένοι για κάποιο λόγο αντιδρούν σαν να εντόπισαν τον Jaws σε κοντινή απόσταση αποκλίνοντας πολλά μέτρα από το πως θα κινούνταν αρχικά. Σε άλλες περιπτώσεις ίσως μουρμουρηθούν κάποια λόγια που να μοιάζουν σίχαμαρα και απογοήτευση (με τους υπόλοιπους πάντα). Πολύ σπάνια συναντά κανείς και το ιδανικό σενάριο, κάποιος να ψαρέψει το σκουπίδι και να το βγάλει έξω από το νερό.

Αν συνέβαινε συχνότερα τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερα. Πόσο μάλλον εάν υπήρχαν οργανωμένες ομάδες καθαρισμού των θαλασσών και του βυθού. Δεν γίνονται λες αυτά τα πράγματα;

Κι όμως γίνονται. Κάποια χρόνια τώρα μάλιστα. Με πρωτοβουλία της ομάδας εθελοντών (φυσικά) δυτών Loutraki Divers ο βυθός ελληνικών θαλασσών καθαρίζεται σκουπίδι-σκουπίδι. Πιο ορθά θα έπρεπε να γράφουμε τόνο-τόνο. Μετά από 3χρόνια και δεκάδες καταδύσεις συνεχίζουν να είναι εξαιρετικά σεμνοί όταν αφορά στο έργο τους. Επιμονή και παραδειγματισμός είναι αυτά στα οποία ελπίζουν και επιμένουν για να βελτιωθεί η κατάσταση.

Εμείς τους συντροφεύσαμε στην πιο πρόσφατη κατάδυσή τους στο ναυάγιο του Λουτρακίου, σε κοινή δράση που διοργάνωσαν με την βρετανική N.A.R.C. (Neptune’ s Army of Rubbish Collectors), μια από τις παλαιότερες και πιο σημαντικές ομάδες δυτών-καθαριστών στον κόσμο. Εκεί ανέλκυσαν, μέσα σε μισή μόλις ώρα, μια μεγάλη ποσότητα σκουπιδιών και εμείς παρακολουθώντας ολόκληρη τη διαδικασία σου μεταφέρουμε όλα όσα είδαμε και μάθαμε.

Εδώ μπορείς να δεις μερικά από τα σκουπίδια που έχουν ανελκύσει κατά καιρούς, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις έχουν ιστορική αξία…

[themify_button ]Του Σπύρου Μαργαρίτη[/themify_button]