Τα πάντα γίνονται αυτόματα από ρομπότ, χωρίς την παραμικρή ανθρώπινη παρέμβαση

Ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, όμως είναι πραγματικότητα και συμβαίνει κοντά μας. Πρόκειται για το πρώτο αγρόκτημα στον κόσμο, όπου εργασίες όπως σπορά, φύτεμα, λιπάσματα, δειγματοληψία, συγκομιδή- γίνονται χωρίς την παραμικρή ανθρώπινη χειρωνακτική συμμετοχή. Δηλαδή  μια ομάδα από ρομπότ (αυτόνομα γεωργικά μηχανήματα) και drones έχουν αναλάβει όλες τις παραπάνω εργασίες.

Σκοπός του συγκεκριμένου εγχειρήματος είναι η βελτίωση της σίτισης για όλους, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς επιτυγχάνεται και καλύτερη ποιότητα εκτός από την μεγαλύτερη ποσότητα. Στην πειραματική ρομποτική φάρμα «Hands Free Hectare» στη Βρετανία οι αγρότες παρατηρούν την καθημερινή τους εργασία να γίνεται από μόνη της και ξεκουράζονται

Η φάρμα αυτή, βρίσκεται στο χωριό Έντζμοντ και αποτελεί ένα πείραμα του γεωπονικού πανεπιστημίου  Χάρπερ ‘Ανταμς και της αγροτοβιομηχανικής εταιρείας Precision Dynamics. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αρκετά γεωργικά μηχανήματα, όπως ένα τρακτέρ και μια θεριζοαλωνιστική μηχανή, στα οποία προσάρμοσαν ηλεκτρονική και ρομποτική τεχνολογία, προκειμένου να γίνουν αυτόνομα και να δουλεύουν μόνα τους, με την κατεύθυνση να τους την δίνουν GPS.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στο μέλλον τα γεωργικά μηχανήματα θα γίνουν μικρότερα σε μέγεθος, θα λειτουργούν με μεγαλύτερη ακρίβεια και ταχύτητα και θα έχουν ρομποτικές δυνατότητες. Όσον αφορά την πρώτη ρομποτική σοδειά από κριθάρι, αυτή θα χρησιμοποιηθεί ώστε να παραχθεί «αυτόνομη» μπύρα, που θα την καταναλώσουν  (δυστυχώς) αποκλειστικά όσοι δημιούργησαν το ρομποτικό αγρόκτημα.

Μένει να δούμε και στην χώρα μας αυτή την τεχνολογία αν και υποψιαζόμαστε πως ένα τέτοιο φιλόδοξο εγχείρημα θα χαθεί κάπου στη γραφειοκρατία.