Μπορεί το Facebook να δεσμευτεί για την ιδιωτικότητα των δεδομένων του κάθε χρήστη; (ΟΧΙ)

Αν υπάρχει μια στιχομυθία που μπορεί να εκφράσει τις ερωτήσεις των γερουσιαστών του Κογκρέσου προς τον Zuckerberg, τις απαντήσεις του ίδιου και συνολικά το περιεχόμενο όσων έχουν ειπωθεί για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, της πιο αμφιλεγόμενης ίσως στιγμής της τεχνολογικής εποχής, είναι η παρακάτω, ανάμεσα στον βουλευτή Frank Pallone και στον CEO/ιδρυτή της Facebook.

FP: Θα επιχειρήσετε αλλαγές στις ρυθμίσεις ατομικών λογαριασμών ώστε να ελαχιστοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό η συλλογή και χρήση δεδομένων από κάθε χρήση; Μπορείτε να δεσμευτείτε για κάτι τέτοιο;

 O Zuckerberg ξεκινά την απάντηση του λέγοντας: «Στόχος μας είναι να συλλέγουμε δεδομένα και να δίνουμε στους χρήστες τη δυνατότητα…»

Ο Pallone τον σταματά, απαιτώντας μια απάντηση με ένα «ναι» ή ένα «όχι»: «Θα δεσμευτείτε ως προς την τροποποίηση των ρυθμίσεων ώστε να ελαχιστοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό η συλλογή και χρήση δεδομένων από τους χρήστες; Δεν νομίζω πως είναι δύσκολο για εσάς να απαντήσετε με ένα «ναι» ή ένα «όχι». Εκτός αν κάτι μου διαφεύγει.»

Ο Zuckerberg απάντα: «Κύριε Βουλευτή, αυτό είναι ένα περίπλοκο ζήτημα και νομίζω πως απαιτεί κάτι παραπάνω από μια μονολεκτική απάντηση.»

Αυτός ο διάλογος αναδεικνύει αρχικά, πως η Facebook δεν είναι έτοιμη να διαφοροποιήσει το επιχειρηματικό της μοντέλο. Επίσης τονίζει εμφατικά όσο δύσκολο είναι για το πολιτικό σύστημα της Αμερικής να νομοθετήσει πάνω στον μηχανισμό και την λειτουργία του Facebook.

O Zuckerberg αιτιολόγησε την αποφυγή της μονολεκτικής απάντησής του, θυμίζοντας στον Pallone πως: «ο λόγος που αναπτύξαμε την πλατφόρμα των developers του Facebook, ήταν διότι πιστέψαμε πώς θα ήταν τέλειο αν ακόμα περισσότερες εμπειρίες ανθρώπων μπορούσαν να αποκτήσουν χαρακτήρα social – και για να κτιστούν social διαδράσεις – «πρέπει ο κάθε χρήστης να κάνει sign in σε μια εφαρμογή, καταχωρώντας μερικές πληροφορίες του, μαζί με πληροφορίες των φίλων του. Αυτό χτίσαμε.»

Κάπου εδώ αξίζει να τονίσουμε ότι ο Mark Zuckerberg πέρα από CEO/ιδρυτής ενός κολοσσού των social media και εμπνευστής για εκατοντάδες χιλιάδες wannabe επιχειρηματίες ανά τον κόσμο, φημολογείται πώς μπορεί να γίνει ο επόμενος υποψήφιος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2020. Το γεγονός ότι στο επιτελείο των συμβούλων για τις φιλανθρώπικές δράσεις της οικογένειας Zuckerberg, βρίσκονται οι David Plouffe, Joel Benenson και Ken Mehlman, όλοι τους μέλη σε προεκλογικές εκστρατείες των Hilary Clinton- Barrack Obama – George W. Bush, δείχνει πώς ο Mr.Facebook, ίσως έχει σοβαρές πιθανότητες για να γίνει ο νέος πλανητάρχης. Και αυτό σίγουρα ενοχλεί πολλούς.