Μοιάζει με πλοκή από το CSI, αλλά συνέβη στ`αλήθεια. 

Ο Danny δεν είναι ένας συνηθισμένος πωλητής, καθώς στις υπηρεσίες του απευθύνονται κυρίως άνθρωποι που μπορούν να χαρακτηριστούν παρανοϊκοί. Ξεκίνησε να διευθύνει μια εταιρεία ασφαλείας, προμηθεύοντας τους καταναλωτές με κάμερες υπέρυθρης ακτινοβολίας, ενισχυμένες θωρακισμένες πόρτες , συστήματα παρακολούθησης, ενώ κυριολεκτικά αν του το ζητούσες, θα έψαχνε όλα τα σκουπίδια της γειτονιάς μέχρι να σιγουρευτεί ότι δεν σε παρακολουθούν.

Προφανώς επηρεασμένος από κατασκοπικές ταινίες, ο Ολλανδός αποφάσισε, να ακολουθήσει τη νέα εποχή του διαδικτύου και να παρέχει μόνο ηλεκτρονική ασφάλεια. Έτσι πολύ γρήγορα γεννήθηκε η Ennetcom, μια  εταιρία  πάροχος  τηλεπικοινωνιών που καμία σχέση δεν είχε πια με τις κλασικές μεθόδους security που ακολουθούσε ο Danny μέχρι τότε. Ήταν μια πολύ μικρή εταιρία που γνώριζε μόνο αυτός και η παρέα του, μέχρι που αποφάσισε να κρυπτογραφήσει κινητά προς πώληση. Αυτή του η απόφαση τον έκανε πολύ διάσημο σε δυο συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων: Αρχικά στον κύκλο των παρανόμων και των εγκληματιών και μετέπειτα-όπως ήταν φυσικό-στους κύκλους της αστυνομίας. Κρίθηκε ύποπτος για την προμήθεια αυτών των κινητών σε ποινικούς και οργανωμένους εγκληματίες.

Τι είναι η κρυπτογράφηση

Η δυνατότητα κρυπτογράφησης προστατεύει όλα τα δεδομένα -apps, φωτογραφιών, βίντεο, πληροφορίες λογαριασμών, ρυθμίσεις που έχουμε αποθηκευμένα στη συσκευή μας. Πρόσβαση σε αυτά έχουμε μόνο εμείς, δίνοντας το σωστό κλειδί. Αυτό σημαίνει ότι εάν το κινητό μας, πέσει σε ξένα χέρια, τα δεδομένα που περιέχει είναι κρυπτογραφημένα και μη προσβάσιμα σε όποιον δεν ξέρει το κλειδί.  Προφανώς, η από-κρυπτογράφηση μιας συσκευής είναι μια αρκετά περίπλοκη διαδικασία, από εκείνες που εμπλέκονται οργανισμοί όπως το FBI.

Η αρχή και το τέλος μιας φιλόδοξης μπίζνας

Σύμφωνα με τις Ολλανδικές αρχές πολλά από τα κινητά που πούλησε ο 31χρονος Danny συνδέονταν με δολοφονίες, ένοπλες ληστείες, ξέπλυμα χρημάτων και άλλα πολύ σοβαρά αδικήματα.  Εκτός από την αξία της εκάστοτε συσκευής ο ενδιαφερόμενος πληρώνει για το σύστημα ασφαλείας από 1200 μέχρι 1800 ευρώ ετήσια συνδρομή. Αυτός ήταν ο βασικός λόγος για να δημιουργηθεί μεγάλη ζήτηση και να υπάρξουν κόντρες μεταξύ πωλητών, που άρχισαν να χρηματοδοτούνται από τον υπόκοσμο με σκοπό την ανάπτυξη και την ισχυροποίηση της τεχνολογίας τους.

Η «ασφαλής» επιχείρηση τηλεφωνίας του Danny δεν κατάφερε να κρατήσει για πολύ, αφού τον περασμένο Απρίλιο οι Ολλανδικές αρχές έκλεισαν την εταιρία-βιτρίνα του, κατέλαβαν τους διακομιστές και τον συνέλαβαν, με την κατηγορία νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Οι αστυνομικές δυνάμεις παγκοσμίως έχουν επικεντρωθεί στη σύλληψη ατόμων που πουλούν κρυπτογραφημένα κινητά, ωστόσο η προσέγγιση τους δεν είναι τόσο εύκολη. Αυτό συμβαίνει διότι σύμφωνα με τη νομική διάσταση του ζητήματος,  παρ`ότι διευκολύνουν εγκληματικές δραστηριότητες,  θεωρητικά τα συγκεκριμένα κινητά δεν αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία για την διάπραξη εγκλήματος.

Η κρυπτογράφηση ακολουθείται από εταιρίες κολοσσούς (Facebook,Google,Apple) κι έχει στόχο την ενίσχυση των συστημάτων ασφαλείας, ώστε να αποφεύγεται κάθε παρακολούθηση. Όταν κάποιος έχει την γνώση όμως να διαχειριστεί αυτή την τεχνολογία και να την μεταδώσει σε ανθρώπους που χρειάζονται ανωνυμία (για να επιτύχουν εγκληματικούς σκοπούς), στην ουσία γίνεται συνεργός του κακοποιού. Άλλωστε αν διαθέτεις τέτοιες υπηρεσίες είναι λογικό να σου απευθυνθούν εγκληματίες ή πολυγαμικοί σύζυγοι, καθώς υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι λόγοι ώστε να επιθυμεί κάποιος την ανωνυμία του.

Όσο για τον Danny εκτός από το δικαστήριο που πλησιάζει έχει να αντιμετωπίσει και τους σοβαρούς ανταγωνιστές του, αφού με την είδηση της σύλληψης του, ανταγωνιστική εταιρία διέρρευσε ότι είναι έτοιμη να απορροφήσει τους 20.000 περίπου πελάτες του.