Η ζωή στο internet δεν είναι παραμυθένια

Χιλιάδες ήταν οι χρήστες που κουρασμένοι πια από τις πολλές διαφημίσεις που κατακλύζουν το διαδίκτυο, αναζήτησαν την λύση σε εργαλεία απαγόρευσης τους, γνωστά σε όλους μας σαν ad blocks.

Στο επίσημο web store του Google Chrome φιγούραρε μέχρι πρότινος το AdBlock Plus, ένα ψεύτικο πρόγραμμα απαγόρευσης διαφημίσεων που είχε δημιουργηθεί στα πρότυπα του επίσημου, ώστε να ξεγελά του χρήστες. Είχε ακόμη και την ίδια ονομασία (ad blocker chrome plus). Κατάφερε με κάποιον τρόπο να ξεπεράσει όλους τους ελέγχους ασφαλείας του Chrome και να έχει πλασαριστεί στο επίσημο web store, δίπλα μάλιστα από το κανονικό πρόγραμμα των τεχνικών της Google. Σχεδιάστηκε σκόπιμα έτσι ώστε να μοιάζει ότι είναι αναβάθμιση του κι αυτός ήταν ο λόγος που παραπλανήθηκαν τόσοι πολλοί.

Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί εάν το πρόσθετο περιείχε κακόβουλο λογισμικό για τους χρήστες, αλλά η αποτυχία του κολοσσού να το εντοπίσει, έχει ανησυχήσει τον κόσμο του διαδικτύου. Συγκεκριμένα εξαπατήθηκαν 37.000 άνθρωποι και εταιρίες διαδικτυακής ασφάλειας επιρρίπτουν ευθύνες στην Google ότι δεν τους προστάτεψε.

Η απάτη του προγραμματιστή-χάκερ αποκαλύφθηκε όταν κάποιοι κατάλαβαν ότι ένα επίσημο εργαλείο της Google δεν μπορεί να έχει μόλις 37.000 κατεβάσματα και κινήθηκαν υποψίες (το επίσημο adblocker έχει πάνω από 10 εκατομμύρια λήψεις).

Η εταιρία δεν έχει κάνει ακόμα επίσημη ανακοίνωση για το συμβάν, ωστόσο έχει προαναγγείλει νέα μέτρα για την καταπολέμηση ενοχλητικών διαφημίσεων. Ο chrome θα κάνει αυτόματα πλέον mute στις διαφημίσεις με ήχο και θα επιτρέπει στους χρήστες να μπλοκάρουν οριστικά ιστότοπους που προβάλλουν αποκλειστικά τέτοιες διαφημίσεις.

Προσοχή στο διαδίκτυο λοιπόν, πριν κατεβάσουμε κάτι να κοιτάμε ακόμα και τα σχόλια των χρηστών, αφού και οι καλύτεροι πολλές φορές ξεγελιούνται.