Μια νέα εφεύρεση που θα προσγειώνει τις τροφές στην πραγματικότητα
Δεν αποκλείεται στο μέλλον η τροφή μας να έρχεται να μας βρίσκει εκεί που καθόμαστε, αντί να βρισκόμαστε εμείς στο κυνήγι της όπως γινόταν ανέκαθεν. Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Σάσεξ και του Μπρίστολ δημιούργησαν ένα «σύστημα ανέπαφης παράδοσης τροφής», το οποίο χρησιμοποιεί υπερήχους για την αιώρηση μικρών ποσοτήτων φαγητού και ποτού.

Το καινοτόμο σύστημα TastyFloats υπόσχεται, σύμφωνα με τους ερευνητές, «νέες γαστρονομικές εμπειρίες», αλλά θα μπορούσε επίσης να αξιοποιηθεί και σε άλλα πεδία, εμπλουτίζοντας τις εμπειρίες που παρέχουν η επαυξημένη/εικονική πραγματικότητα και τα βιντεοπαιγνίδια. Επίσης σύμφωνα με τις έρευνές τους υποστηρίζουν πως μια αιωρούμενη τροφή μπορεί να φαίνεται πιο γευστική σε εμάς και πιο ευχάριστη, γεγονός που μπορεί να κινητοποιήσει τους σεφ ανά τον κόσμο ώστε να χρησιμοποιήσουν αυτή την τεχνολογία στις κουζίνες τους.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής του Εργαστηρίου Αλληλεπίδρασης Υπολογιστή-Ανθρώπου της Σχολής Μηχανικών και Πληροφορικής του Σάσεξ, «οι περισσότεροι είμαστε γνώστες της μοριακής γαστρονομίας, που αλλάζει τις φυσικές και χημικές ιδιότητες της τροφής για να δημιουργήσει νέες γευστικές εμπειρίες. Επίσης, μερικοί κορυφαίοι σεφ ήδη παρουσιάζουν αιωρούμενα πιάτα, αλλά χρησιμοποιούν τη δύναμη του μαγνητισμού για να ανυψώσουν το πιάτο μάλλον, παρά το φαγητό. Η μελέτη μας είναι η πρώτη που δείχνει ότι είναι εφικτό να κάνουμε τις ίδιες τις μπουκιές και τις γουλιές να αιωρούνται».

Η νέα τεχνολογία χρησιμοποιεί φθηνούς μορφοτροπείς (transducers) υπερήχων, που δημιουργούν ένα στατικό κύμα υπερήχων. Τα κύματα αυτά ‘χειραγωγούνται’ με τέτοιο τρόπο, που δρουν ως ακουστικά ολογράμματα, δημιουργώντας έτσι αόρατα σχήματα, τα οποία παγιδεύουν ένα αντικείμενο στη μέση του αέρα.

Αλλάζοντας το σχήμα αυτών των ακουστικών ολογραμμάτων κατά βούληση, είναι εφικτό μια μπουκιά φαγητού ή μια γουλιά ποτού όχι μόνο να αιωρείται μένοντας ακίνητη, αλλά να κινηθεί «μαγικά» προς συγκεκριμένη κατεύθυνση και μόνη της να παραδοθεί σε ένα συγκεκριμένο σημείο – π.χ. σε ένα ανοιχτό στόμα!

Προς το παρόν και καθώς η νέα τεχνολογία βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο γίνονται τα πρώτα δρομολόγια στερεών ή υγρών τροφών αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες. Στόχος των ερευνητών είναι να τελειοποιηθεί, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνει την καθημερινότητα μας ευκολότερη.

Το μέλλον, ειδικότερα των τεμπέληδων, προμηνύεται λαμπρό και όταν βλέπουμε και στην πράξη τις νέες τεχνολογίες είναι λογικό να ενθουσιαζόμαστε, αν και στην Ελλάδα δεν φτάνουν τόσο γρήγορα. Πλέον μένει να δούμε σε χρήση και τα ιπτάμενα αυτοκίνητα που μας έλεγαν όταν ήμασταν μικροί ότι θα προλάβουμε να τα οδηγήσουμε!

Πηγή: lifo.gr