Προτού ξεκινήσουμε να βλέπουμε τα 5 καλύτερα, κατά την άποψη μου, retro video games για το καλοκαίρι, θα πρέπει πρώτα να ορίσουμε τι, εν τέλει, σημαίνει retro.

Ο όρος retro ξεκίνησε να χρησιμοποιείται στα ’60s για να περιγράψει οτιδήποτε καινούργιο είχε την αισθητική που θύμιζε εκείνη των παλαιότερων χρόνων, περίπου 1950 και πίσω, ίσως και νωρίτερα. Πλέον, ο όρος χρησιμοποιείται ευρύτερα για να περιγράψει κάτι ξεπερασμένο και παρωχημένο, σε συνδυασμό με την παλαιική ημερολογιακή κυκλοφορία του. Η λίστα που ακολουθεί έχει βασιστεί περισσότερο στην αισθητική και το «feeling» που προκαλεί ένα παιχνίδι παίζοντας το σήμερα. Έτσι λοιπόν, νομίζω πως φρόνιμο θα ήταν να θέσουμε ως πιο πρόσφατο όριο κυκλοφορίας (και) το έτος 1995 και να συμπεριλάβουμε όσους τίτλους προσέφεραν μια «gaming» εμπειρία σε κονσόλες, υπολογιστικά συστήματα, καμπίνες και τα λοιπά.


Tetris

Ξεκινώντας με το πέμπτο στην σειρά, το Tetris, δεν νομίζω ότι χωράει αντίρρηση για την ύπαρξη αυτού του τίτλου στην λίστα μας. Το Tetris, έκανε την πρώτη του εμφάνιση προς το ευρύ κοινό στις 6 Ιουνίου του 1984, για την πλατφόρμα Commodore 64 και τους IBM υπολογιστές. Είναι ένα tile-matching puzzle παιχνίδι που σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε από τον Ρώσο σχεδιαστή παιχνιδιών Alexey Pajitnov. Το όνομα του παιχνιδιού είναι εμπνευσμένο από το αγαπημένο χόμπι του Alexey, το Τένις, σε συνδυασμό με το Ελληνικό αριθμητικό πρόθεμα τέτρα- μιας και όλα τα τουβλάκια που βλέπουμε μέσα στο παιχνίδι αποτελούνται από τέσσερα τμήματα. Το άκρως εντυπωσιακό είναι πως οποιοσδήποτε μπορεί να βρει τουλάχιστον από μία έκδοση του Tetris σχεδόν σε όποια πλατφόρμα και αν ψάξει. Έχει γνωρίσει τεράστια επιτυχία παγκοσμίως, ξεπερνώντας τις 170 εκατομμύρια πωλήσεις. Έτσι, το Tetris δικαιωματικά μπορεί να το αποκαλέσει κάποιος ένα από τα διασημότερα προϊόντα ψυχαγωγίας που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα. Μάλιστα, στην περίπτωση που κάποιος θέλει να παίξει το original, αυτό μπορεί να γίνει μιας και το πρώτο Tetris είναι διαθέσιμο εδώ.


Super Bomberman 3

 

Το επόμενο στην λίστα μας είναι το Super Bomberman 3, δημιούργημα της εταιρίας ανάπτυξης παιχνιδιών Hudson Soft, που κυκλοφόρησε για την πλατφόρμα Super Nintendo Entertainment System (SNES) το 1995. Υπήρχε η δυνατότητα να παίξουν ταυτόχρονα πέντε παίκτες και σε σχέση με τα περισσότερα παιχνίδια, όλη η Super Bomberman σειρά ήταν αρκετά ολοκληρωμένη σαν εμπειρία. Επέλεξα το συγκεκριμένο διότι έχω περάσει αξέχαστες στιγμές και πιστεύω πως είναι από τα καλύτερα που έχουν υπάρξει μιας και δεν είναι απλά μια «αρένα» χωρίς σκοπό. Είχε ιστορία, ποικιλία εχθρών και πληθώρα από μηχανισμούς, που εμπλούτιζαν το απλοποιημένο ύφος που συνήθιζαν να έχουν τα retro παιχνίδια. Υπήρχε η δυνατότητα επιλογής διαφορετικού χαρακτήρα και κάθε ένας από αυτούς αντιπροσώπευε μια χώρα.


Full Throttle

Όπως και το προηγούμενο παιχνίδι, έτσι και το Full Throttle κυκλοφόρησε οριακά για να μπει στην λίστα μας, δηλαδή το 1995. Το Full Throttle είναι μία «γραφική» περιπέτεια που σε κάνει να νιώθεις «badass» μιας και το όλο concept βασίζετε γύρω από έναν μηχανόβιο. Σχεδιασμένο από τον Tim Schafer, για χάρη της Lucas Arts, που στο παρελθόν είχε δουλέψει εξίσου και σε άλλους τίτλους της εν λόγω εταιρίας ανάπτυξης, όπως The Secret of Monkey Island. Είχε κυκλοφορήσει για τις πλατφόρμες MS-DOS, Microsoft Windows και Mac OS. Το 2017 κυκλοφόρησε μια remastered έκδοση του παιχνιδιού για Microsoft Windows, Linux, PlayStation 4, PlayStation Vita και iOS. Το 2000 είχε ξεκινήσει η δημιουργία του sequel, αλλά διάφορες εσωτερικές διαμάχες για το παιχνίδι, οδήγησαν στην ακύρωση του τίτλου.


Contra

Το Contra θα μπορούσε να το παραλληλίσει κανείς με τον Rambo, για παιχνιδομηχανές. Ήταν ένα παιχνίδι δράσης που κυκλοφόρησε το 1987 και είχε την λογική «run and gun». Η πρώτη του κυκλοφορία ήταν σε μορφή «καμπίνας» (coin-op που δεχόταν κέρματα για να παίξεις -ωραίες εποχές) και απέκτησε πρόσβαση σε «σπιτικές» κονσόλες μέσω της κυκλοφορίας του στο Nintendo Entertainment System (NES) έναν χρόνο μετά. Μάλιστα υπήρξαν και κάποιες port εκδόσεις για άλλες πλατφόρμες όπως το MSX2. Αυτό που έκανε ιδιαίτερο αυτό το παιχνίδι ήταν το γεγονός πως «έπαιζε» με τις οπτικές γωνίες της κάμερας, κάποιες πίστες είχαν την κλασική κάμερα που τα έβλεπες από το πλάι (side view) και κάποιες έδινε την εντύπωση πως ήταν σε διαφορετικά σημεία, δίνοντας έτσι την αίσθηση της ψευδο-3D προβολής. Το καλύτερο από όλα; Η δυνατότητα να το παίξουμε με παρέα.


Suikoden

Για την πρώτη θέση διάλεξα ένα παιχνίδι που το αγαπάω σαν μην υπάρχει αύριο και ακούει στο όνομα Suikoden. Το Suikoden είναι ένα παιχνίδι ρόλων που κυκλοφόρησε από την Konami, εξίσου οριακά και αυτό, το 1995 για το PlayStation. Αργότερα, το 1998 κυκλοφόρησε για την κονσόλα Sega Saturn και η Ιαπωνία είχε την τύχη να «δει» το παιχνίδι να κυκλοφορεί και για Microsoft Windows. Πλέον μπορεί να το βρει κανείς στο PlayStation Store. Η ιστορία του Suikoden είναι βασισμένη στην νουβέλα Shui Hu Zhuan, και μας μεταφέρει σε μία αυτοκρατορία που υποφέρει από πολιτικές διαφθορές σε ένα φανταστικό setting. Για την εποχή που κυκλοφόρησε, ήταν ασύλληπτο το πόσο μεγάλο έμοιαζε σαν παιχνίδι. Είχε μηχανισμούς που δύσκολα θα δει κάποιος ακόμα και σε σημερινά παιχνίδια. Δυνατότητα στρατολόγησης 108 διαφορετικών χαρακτήρων, ποικιλία όπλων, πολλαπλές ξεχωριστές ιστορίες για αρκετούς από τους χαρακτήρες και άλλα πολλά. Προσωπικά κάνω rerun του παιχνιδιού αρκετά συχνά, παίζοντας το σε emulator στο Smartphone (don’t judge me).


Αυτά είναι κατά την προσωπική μου άποψη τα Top 5 «Retro» παιχνίδια για το φετινό καλοκαίρι, από το 1995 και πίσω. Σε καμία περίπτωση δεν θέλω αν υποβαθμίσω άλλους τρομερούς τίτλους όπως τα all time classics Zelda, Metroid, Mario… όμως αντικειμενικά αυτοί οι τίτλοι έγιναν περισσότερο αρεστοί, μεταγενέστερα για την ιστορία και τους χαρακτήρες τους παρά για τους λιτούς μηχανισμούς. Στην τελική, ακόμα και σήμερα κυκλοφορούν αυτοί οι τίτλοι με το μεγαλύτερο κομμάτι τους να είναι απαράλλαχτο και διαχρονικό, και θα ήταν κρίμα να επικαλύψουν τους υπόλοιπους τίτλους αναφέραμε.