Πόσο ασφαλείς είμαστε τελικά στο διαδίκτυο;

Όλες οι φήμες που λένε πως τίποτα δεν είναι ασφαλές στο internet, επιβεβαιώνονται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει τον τελευταίο μήνα κατά του facebook. Τι είναι, όμως, αυτό που εξόργισε τους χρήστες του και τους έκανε να θέλουν να διαγράψουν το λογαριασμό τους και να κινηθούν νομικά;

Πολλοί έχουν ακούσει για το σκάνδαλο «Cambridge Analytica», λίγοι όμως έχουν καταλάβει πραγματικά περί τίνος πρόκειται… Όλα ξεκίνησαν, λοιπόν, όταν ο ερευνητής του Πανεπιστημίου του Cambridge, Aleksandr Kogan, συγκέντρωσε τα προφίλ 50 εκατομμυρίων χρηστών, χωρίς την άδειά τους ή κάποια εξουσιοδότηση από το facebook, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει στην εργασία του στο πανεπιστήμιο. Στη συνέχεια, όμως, τα στοιχεία από τους λογαριασμούς μεταβιβάστηκαν στην Cambridge Analytica, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν, για να προωθηθούν στοχευμένες πολιτικές διαφημίσεις.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ σε πρόσφατη συνέντευξη, που παραχώρησε στο CNN, εκπροσωπώντας το facebook, ζήτησε συγγνώμη απ’ όλους τους χρήστες και διαβεβαίωσε πως όσοι επηρεάστηκαν από την κατάχρηση των στοιχείων τους, θα ενημερωθούν προσωπικά.

Παρ’ όλα αυτά, περισσότεροι από 2 δισεκατομμύρια χρήστες, φαίνεται πως είναι εξοργισμένοι με το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει και σκέφτονται να εγκαταλείψουν το facebook μια για πάντα!

Ο Ζούκερμπεργκ, πάντως, δηλώνει αποφασισμένος, να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του, προκειμένου να λύσει όλα τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την αποτυχία της εταιρίας να προστατέψει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, αν και όπως φαίνεται η προσπάθειά του θα διαρκέσει χρόνια…

Ίσως οι αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει να κάνουν τελικά το facebook ισχυρότερο παρά τη δυσφήμισή του. Ίσως, αυτή να είναι απλώς η αρχή, για να αλλάξει οριστικά και να κάνει την πολιτική ασφαλείας και απορρήτου του ισχυρότερη.

Ίσως πάλι και όχι… Ποιος ξέρεις; Ο χρόνος μόνο θα δείξει…!